BIOEN; Şirket sermayesinin %2,17’lik bölümünün devri konulu görüşmelerin tamamlanması / nötr
Tavsiye AL
Fiyat/Hisse TRY6.01
Hedef Fiyat/Hisse TRY8.60
Getiri Potansiyeli 43%
▪ Şirket 1 Haziran 2022 tarihinde yaptığı açıklama ile, Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları A.Ş.’nin yönetim hakimiyetine sahip olan ortağı Doğanlar Yatırım Holding ile Şirket Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO olarak görev yapmakta olan Osman Nuri Vardı arasında 1 Haziran 2022 tarihinde, Şirket sermayesinin %2,17’lik bölümünün Doğanlar Yatırım Holding tarafından Osman Nuri Vardı’ya devredilmesine ilişkin bir Pay Devir Sözleşmesinin imzalandığını, bu çerçevede gerçekleştirilmesi planlanan pay devir işlemleri ile kapanış işlemlerinin Pay Devir Sözleşmesi tahtında yer alan çeşitli ön şartların tamamlanması üzerine yapılacağı ve Şirket sermayesinin %2,17’lik kısmı karşılığında toplam hisse devir bedelinin 62.291.666 TL olduğunu; ayrıca, Şirket’in %36,11 oranında doğrudan pay sahibi olan Maven Enerji sermayesinin %6’lık bölümünün de Osman Nuri Vardı tarafından Doğanlar Yatırım Holding’e toplamda 72.167.956 TL devir bedeli karşılığında devredilmesinin kararlaştırıldığını; Şirket’in %36,11 oranında doğrudan pay sahibi olan Maven Enerji’nin doğrudan %100 pay sahibinin de Şirket yönetim hakimiyetine sahip olan ortağı Doğanlar Yatırım Holding haline geleceği; söz konusu Pay Devir Sözleşmesi kapsamında Şirket Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO olarak görev yapmakta olan Osman Nuri Vardı’nın, yukarıda anılan pay devir işlemlerinin tamamlandığı tarihten itibaren 3 yıl boyunca Şirket sermayesinde sahibi olduğu ve/veya olacağı borsada işlem görmeyen paylarını herhangi bir üçüncü kişiye devretmemeyi ve söz konusu borsada işlem görmeyen paylarını, borsada işlem görebilir nitelikte paya dönüştürmek amacıyla herhangi bir kişiye karşı herhangi bir talepte veya başvuruda bulunmayacağını taahhüt ettiğini ve yukarıda anılan pay devir işlemlerinin Pay Devir Sözleşmesi uyarınca eş zamanlı olarak yapılacağının kararlaştırıldığını; kapanış işlemlerinin tamamlanmasını müteakiben işlemlerin nihai sonucu Şirket tarafından ayrıca açıklanacağı bildirmişti.
▪ Bu çerçevede Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları A.Ş.’nin paylarının %2,17’sine tekabül eden 10.833.333 adet payın Pay Devir Sözleşmesi uyarınca Doğanlar Yatırım Holding tarafından Osman Nuri Vardı’ya satışı işleminin tamamlandığı, bu satış ile eşzamanlı olarak Şirket’in %36,11 oranında doğrudan pay sahibi olan Maven Enerji’nin sermayesinin %6’lık bölümüne tekabül eden 2.580.000 adet payın da Osman Nuri Vardı tarafından Doğanlar Yatırım Holding’e satışının tamamlandığı; anılan pay devir işlemlerinin tamamlanması üzerine Şirket’in %36,11 oranında doğrudan pay sahibi olan Maven Enerji’nin doğrudan %100 pay sahibinin de Şirket yönetim hakimiyetine sahip ortağı olan Doğanlar Yatırım Holding haline geldiği bildirilmiştir. Ek olarak, Şirket Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO olarak görev yapmakta olan Osman Nuri Vardı tarafından 2 Haziran 2022 tarihinde Borsa İstanbul’da Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları A.Ş. payları ile ilgili olarak 6.02-6.04 TL fiyat aralığından 200.000 adet satış işleminin gerçekleştirildiği Şirket’e bildirilmiştir. Daha önce açıklanan gelişmenin devamı olması dolayısıyla BIOEN payları için nötr olarak değerlendiriyoruz.
KARSN; Hyundai Motor Company (HMC) ile anlaşmanın sona ermesi / sınırlı olumsuz
▪ Karsan ve iş ortağı Hyundai Motor Company (HMC) arasında 27 Kasım 2012 tarihi itibarıyla imzalandığı, hafif ticari araç serisinin üretim ve tedariğini kapsayan anlaşmanın bitiş tarihinin 31 Aralık 2021 olduğu, ancak üretim başlangıcının ertelenmesi nedeni ile anlaşmanın 31 Aralık 2022’ye uzatıldığı kamuoyuna duyurulmuştu. Bu sene ekstra sipariş beklenmemesi, yeni projelere yer açma amacı nedenleri ile her iki tarafın da stratejisine uygun olduğu için anlaşmanın 31 Mayıs 2022 tarihi itibari ile sona erdirilmesine ilişkin anlaşma imzalanmıştır. Bu anlaşmanın sona ermesi ile de bağlantılı olarak, HMC ile ortağı olduğu Karsan Pazarlama Sanayi Mamulleri Pazarlama A.Ş. arasında 2014 yılı Mayıs ayında imzalanan Şirketin HMC için ürettiği H350 model hafif ticari araçların Türkiye’de pazarlama, satış ve satış sonrası hizmetlerini içeren münhasır distribütörlük anlaşması da tarafların mutabakatı doğrultusunda otomatik uzatma maddesi kullanılmayarak süresinin sona ermesi nedeni ile sona ermiştir.
▪ Ancak Karsan Otomotiv ile 26 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirdiğimiz toplantıda belirtildiği üzere Şirketin Oyak Renault ile 5 yıllık bir anlaşma imzalayarak Eylül ayında 40 milyon EUR/yıllık değerinde Megane Sedan üretimine başlayacakları ifade edilmişti. Bu doğrultuda, ilgili haberi KARSN payları açısından sınırlı olumsuz olarak değerlendiriyoruz.
OTKAR; Şirket Toplantı Notu
Genel Değerlendirme: Otokar Otomotiv (OTKAR) için Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölümü olarak henüz değerleme ve araştırma kapsamı çalışmalarımız mevcut değildir. Savunma sanayi sektöründeki yoğun Ar-Ge harcamalarını göz önünde bulundurduğumuzda ana ortağı Koç Holding olan şirkette finansal borçlanmalar açısından şirketin gelecek dönem operasyonlarında rakiplerine kıyasla bir adım önde durmasına imkân tanıyacağını düşünüyoruz. Şirket’i i) sektördeki lider pozisyonu ii) etkin teslimat yöntemi iii) alternatif yakıtlı araçlara yönelik Ar-Ge çalışmaları iv) devam eden büyüme hedefleri ve v) düzenli temettü ödeme dolayısıyla beğeniyoruz. Otokar Otomotiv yılın ilk çeyreğinde, 201 milyon TL seviyesinde net kar açıkladı. Yılın ilk çeyreğinde satış gelirleri yıllık bazda %48 artarak 1.294 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. 1Ç22’de FAVÖK marjı %14,6 olarak gerçekleşmiştir. Hisse, yılbaşından itibaren BIST 100 Endeksi’nin %8 gerisinde kalmıştır. Geriye dönük 12 aylık verilere göre hisse 9,1x F/K ve 12,6x FD/FAVÖK çarpanlarından işlem görmektedir.
TUPRS; Ürün karlılıkların önemli bölümünde düşüş / nötr
Tavsiye AL
Fiyat/Hisse TRY271.00
Hedef Fiyat/Hisse TRY340.00
Getiri Potansiyeli 25%
Tüpraş, yayımladığı Haziran ayı yatırımcı sunumunda Mayıs ayına ilişkin ürün karlılığı bilgilerini paylaştı. Buna göre, dizel ürün karlılığı aylık bazda 6,8 dolar/varil düşüşle 37,4 dolar/varil seviyesine geriledi (Mayıs 2021: 5,0 dolar/varil). Jet yakıtı marjı da benzer şekilde aylık 2,9 dolar/varil gerileyerek 42,3 dolar/varil seviyesine düştü (Mayıs 2021: 2,3 dolar/varil). Benzin ürün karlılığı ise aksine aylık bazda 13,3 dolar/varil artarak 38,0 dolar/varil seviyesinde gerçekleşti (Mayıs 2021: 10,6 dolar/varil). Toplam satışlar içerisinde önemli bir paya sahip olmayan nafta, LPG ve yüksek kükürtlü fuel oil tarafında da aşağı yönlü seyir olduğunu söyleyebiliriz. Maliyet tarafına bakıldığında ise Ural dahil çoğu petrol fiyat farklarında genişleme olduğunu görüyoruz. Toplam satışlar içerisinde önemli paya sahip olan dizel ve jet yakıt marjlarında düşüş olmasına karşılık hızlı yükseliş sonrasında söz konusu düşüşü normal karşılıyor ve Tüpraş açısından nötr olarak değerlendiriyoruz.
TTRAK; Mayıs ayı satışları / sınırlı olumsuz
Tavsiye AL
Fiyat/Hisse TRY240.40
Hedef Fiyat/Hisse TRY322.00
Getiri Potansiyeli 34%
Türk Traktör’ün yurt içi satış hacmi Mayıs ayında yıllık bazda %12 azalışla 2.134 adet seviyesinde gerçekleşirken, yurt dışı satış hacmi yıllık bazda %1 düşüş gösterdi ve 1.146 adet seviyesine geriledi. Ocak-Mayıs döneminde ise yurt içi ve yurt dışı satış hacimleri sırasıyla %24 azalış ve %13 artış kaydetti. Yurt içi satışlarda devam eden daralmaya ek olarak ihracattaki zayıflık dolayısıyla ilgili gelişmeyi TTRAK payları için sınırlı olumsuz olarak değerlendiriyoruz.
Kaynak: Deniz Yatırım Günlük Bülten