TKFEN; Mahkeme Tekfen Polipropilen Tesisi’nin ÇED Olumlu kararının iptaline karar verdi / sınırlı olumsuz
Tavsiye AL
Fiyat/Hisse TRY15.55
Hedef Fiyat/Hisse TRY28.60
Getiri Potansiyeli 84%
Tekfen Holding, bağlı ortaklığı Toros Tarım’ın sahip olduğu CFS Petrokimya Sanayi A.Ş. tarafından Toros Tarım’ın Mersin arazisi üzerinde yapılması planlanan polipropilen üretim tesisi ile ilgili olarak alınan 10.03.2020 tarihli Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararının iptali istemi talebiyle açılan davada Mahkeme’nin ÇED Olumlu kararının iptali yönünde karar verdiğini açıkladı. Bu karara karşı Danıştay nezdinde temyiz yoluna başvurulacak. Kararın hisse üzerinde kısa süreli olarak kısmi olumsuz bir etkiye neden olabileceğini tahmin ediyoruz. Ancak kesin karar olmaması nedeniyle kalıcı bir etki beklemiyoruz.
Tekfen Holding, 25 Eylül 2019’da Mersin arazisi üzerinde 500 bin ton/yıl kapasiteli polipropilen üretim tesisi yatırımı için ön hazırlık çalışmalarının başlatıldığını, ÇED başvuru sürecinin başlatıldığını, Yönetim Kurulu’nun fizibilite çalışmasını onaylaması halinde yatırım için nihai karar alınacağını açıklamıştı.
10 Nisan 2020 tarihinde ise Bakanlık tarafından ÇED Olumlu kararının verildiği, teknik değerlendirme ve ön mühendislik çalışmalarının devam ettiği, hammadde temini için tekliflerin değerlendirildiği, satış anlaşmaları ile ilgili değerlendirme sürecinin başlatıldığı, finansman ile ilgili görüşmelerin devam ettiği açıklanmıştı.
Tekfen Holding mevcut durumda mühendislik taahhüt, kimya, tarımsal üretim, hizmet ve yatırım olmak üzere 5 ana alanda faaliyet göstermektedir. Söz konusu yatırım, 2020 satış gelirleri içinde %33 paya sahip olan kimya segmentinin kapsamındadır. Kimya segmenti satış gelirleri 2020 yılında yıllık %13 artışla 3,89 milyar TL düzeyinde gerçekleşmiştir.
PGSUS; 2021’de teslim edilecek 4 Airbus A320’nin finansmanı / nötr
Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY62.80
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a
Pegasus Yönetim Kurulu, 2012’de verilen 100 uçaklık Airbus siparişi kapsamında Mart – Aralık 2021 döneminde teslim edilecek 4 adet Airbus A320neo ve 1 adet Airbus A321neo uçağın finansmanının finansal kiralama yöntemiyle sağlanmasına karar verdi. Finansmana konu uçaklar için finansman yöntemi, koşulları ve finansman sağlanacak kurumlar teklif toplama ve değerlendirme yöntemiyle Şirket yönetimi tarafından belirlenecek. Şirket’in 2020 sonu itibariyle filosunda toplam 93 uçağı (34 adet Boeing 737, 52 adet Airbus A320, 7 adet Airbus A321) bulunmaktadır. Söz konusu filonun 57 adedi finansal kiralama yöntemiyle alınan uçaklardan oluşmaktadır. Şirket 2020 sonuçları sonrasında Mart ayında yaptığı sunumda 2021 sonunda uçak sayısının 92 olmasını hedeflediğini belirtmişti. Uçakların finansmanı için havayolu şirketleri tarafından daha çok tercih edilen finansal kiralama yönteminin seçildiğini görüyoruz. Şu aşamada finansman koşulları ile ilgili değerlendirme yapamıyoruz. Vaka sayıları ve aşılama hızı ile ilgili gelişmelerin kısa vadede havacılık sektörü hisseleri üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz.
Pegasus, 2012 yılında 42 adet A320neo ve 58 adet A321neo tipi uçaktan oluşan 100 uçaklık Airbus siparişi vermişti.
Beyaz eşya sektörü – Mart ayı satışları yıllık %26 artış gösterdi / sınırlı olumlu
Türkiye Beyaz Eşya Sanayiciler Derneği’nin açıkladığı verilere göre 6 ana ürün grubunda yurt içi satışları Mart ayında yıllık %26 yükseliş gerçekleşti. Aynı dönemdeki beyaz eşya üretimi ise yıllık bazda %43 artış gerçekleşirken ihracat hacmi ise %42 arttı. Haberin ARCLK, VESTL ve VESBE hisse performansı üzerinde sınırlı pozitif bir etki yapacağı düşüncesindeyiz.
Çimento sektöründe faaliyet gösteren aralarında OYAK Çimento ve Göltaş Çimento, Çimsa ve Konya Çimento’nun olduğu 9 şirket hakkında soruşturma açıldı / sınırlı olumsuz
Rekabet Kurulu, Baştaş Başkent, Limak Çimento, OYAK Çimento, Votorantim Çimento, As Çimento, Göltaş Göller Bölgesi Çimento, Konya Çimento, Küpeliler Endüstri ve Çimsa Çimento hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.
Çimento sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla resen yürütülen ön araştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı.
Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 01.04.2021 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak Baştaş Başkent Sanayi ve Ticaret A.Ş., Limak Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., OYAK Çimento A.Ş., Votorantim Çimento San. ve Tic. A.Ş., As Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., Göltaş Göller Bölgesi Çimento San. ve Tic. A.Ş., Konya Çimento Sanayi A.Ş., Küpeliler Endüstri A.Ş. ve Çimsa Çimento San. ve Tic. A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına, 21- 18/231-M sayı ile karar verdi.
Açıklamada şu bilgiler verildi: “Rekabet Kurulu tarafından alınan soruşturma kararları, hakkında soruşturma açılan teşebbüs ya da teşebbüs birliklerine kararın tebliğ edilmesini takiben kamuoyunun bilgisine sunulur. Kamuoyunun Rekabet Kurulu kararları hakkında bilgilendirilmesi kapsamında yapılan bu açıklamalar, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin ya da teşebbüs birliklerinin 4054 sayılı Kanun’u ihlal ettikleri, Kanun kapsamında ceza yaptırımı ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları şeklinde yorumlanamaz.”
Haberin bahsi geçen sektör hisseleri üzerinde soruşturma sonuçlanana kadar sınırlı olumsuz etki etmesini bekliyoruz.
Kaynak: Deniz Yatırım Günlük Bülten