Anadolu Ajansı’nın derlediği güncel önemli ekonomi haberleri:
* Başbakan Yıldırım İsrail ile varılan mutabakatın detaylarını açıkladı
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ile İsrail arasındaki mutabakat metninin yarın imzalanacağını belirterek, Gazze’de yaşayan Filistinliler için cuma günü 10 bin tonluk ilk yardım gemisinin Türkiye’den yola çıkacağını söyledi. Mavi Marmara olayında hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarına tazminat ödeneceğini bildiren Yıldırım, bu tazminat miktarının da 20 milyon dolar tutarında olduğunu
belirtti.
* İsrail’le dış ticarette artış beklentisi
Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesine yönelik mutabakata varılmasının, iki ülke arasındaki dış ticarete olumlu etki etmesi bekleniyor. Son 5 yılda ihracat yüzde 13 artışla 2,7 milyar dolara
yükselirken, ithalat yüzde 19 azalışla 1,7 milyar dolara geriledi. İki ülke arasında dış ticaret geçen yıl 4,4 milyar dolar oldu. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye ile İsrail arasında ikili ilişkilerin normale dönmesi hakkında varılan mutabakatın ardından dış ticarette önemli ölçüde iyileşme öngörülüyor.
* Genç çiftçilere hibe desteği
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, genç çiftçilere 30 bin liraya kadar hibe desteği sağlayacak program kapsamında 14 bin 970 başvurunun hibe almaya hak kazandığını bildirdi.
THY’den Kuveyt’e yeni seferler
Türk Hava Yolları, bu haftadan itibaren Kuveyt ile Türkiye’nin önemli tatil destinasyonlarından Trabzon, İzmir, Bursa ve Antalya arasında karşılıklı uçuşlara başlıyor. Seferler, bugün Kuveyt-Trabzon,
30 Haziran’da Kuveyt-İzmir, 1 Temmuz’da Kuveyt-Bursa, 3 Temmuz’dan itibaren Kuveyt-Antalya güzergahlarında karşılıklı icra edilecek.
* Eski telefonlardan “altın” çıkıyor
Kullanım ömrünü tamamlamış ve teknolojiye uyum sağlayamayan eski cep telefonları, geri dönüşüm firmalarınca belirli bir ücret karşılığında toplandıktan sonra altın, paladyum, gümüş ve bakır gibi
madenlerin ayrıştırılması için Almanya, Belçika, Japonya, Çin gibi ülkelere gönderiliyor. Marmara Bölgesi’ne hizmet sunan bir geri dönüşüm firmasının genel müdürü Cengiz Coşkun, AA muhabirine
yaptığı açıklamada, Türkiye’de aylık 1-2 ton cep telefonunun geri dönüşüm sürecine dahil olduğunu söyledi.
* “Bilinmeyen”e 476 milyon lira harcandı
Telefon rehberlik hizmetlerinin ivme kazandığı 2010’dan bu yana bu hizmeti veren işletmecilerin toplam geliri 476 milyon lirayı aştı. Başka bir ifadeyle vatandaşlar, bugüne kadar bilinmeyen numaraları öğrenmeye 476 milyon 220 bin 382 lira harcadı.
* “Geçiş dönemi” domateste fiyatı 3 katına çıkardı
Seradan tarlaya geçiş dönemi olması ve hava sıcaklıkları nedeniyle domatesin fiyatı, 3 haftada 1-1,5 liradan 3-4 liraya ulaştı. Ramazan ayına girmeden önce 1 liraya kadar düşen domatesin kilogram fiyatı, pazar, manav ve marketlerde 4 liraya dayandı. Tüketiciler, iyi domates için kilogramda en az 3 lirayı gözden çıkarmak zorunda kalıyor.
* Köprü ve otoyol gelirleri 5 ayda 512 milyon lirayı aştı
Köprü ve otoyollardan bu yılın ocak-mayıs döneminde 170 milyon 206 bin 462 araç geçişi yapıldı ve 512 milyon 319 bin 90 lira gelir elde edildi. Karayolları Genel Müdürlüğünün verilerine göre, mayıs
ayında ise köprü ve otoyollardan 37 milyon 727 bin 307 araç geçişinden 115 milyon 653 bin 300 lira gelir sağlandı.
* 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 4.398 lira
Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı araştırması”nın haziran ayı sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı bin 350 lira 21 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 4 bin 398 lira 9 kuruş oldu.
* İspanya’da seçimleri kazanan Rajoy, ağustos sonundan önce hükümeti kurmayı hedefliyor
İspanya demokrasi tarihinde dün 12’incisi yapılan genel seçimleri kazanan ancak tek başına iktidar olmak için yeterli çoğunluğu yakalayamayan muhafazakar görüşlü Halk Partisi (PP), ağustos sonundan önce hükümeti kurmayı hedefliyor.
* Japonya, Çin ve Güney Kore arasında serbest ticaret görüşmeleri
Japonya, Çin ve Güney Kore yetkilileri, Serbest Ticaret Anlaşması konusunda görüşmelerde bulunmak için Seul’da bir araya geldi. Telif hakları, menşe-ülke kanunları, gümrük ilişkileri, hijyen denetimleri gibi ticari konularını kapsayan görüşmeler iki gün sürecek. Japon, Çinli ve Güney Koreli liderleri, kasım ayında ticari ilişkileri artırma konusunda mutabık kalmıştı. Japonya ve Güney Kore, bölgede ticari serbestleşmeden yana bir tutum izlerken Çin, kendi iç piyasasını korumaya öncelik veriyor.
* Veriler
Avro Bölgesi’nde M3 para arzı yıllık yüzde 4,9 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
* Piyasalarda son durum
BIST 100 endeksi, Türkiye ile İsrail arasındaki ikili ilişkilerin normale dönmesi için varılan anlaşmayla 75.907 puana kadar yükseldi. Dolar/TL Türkiye ile Rusya ilişkilerinin normalleşebileceği beklentileriyle 2,9527 seviyelerinden 2,9274’lere kadar geriledi. Altının gram fiyatı, yüzde 1 değer kazanarak 125 liranın üzerinde, Brent petrolün varil fiyatı ise 50 doların altında seyrediyor.
AA