Gün İçi Piyasa Yorumu / İnfo Forex – (19.01.2016)

Gün İçi Piyasa Yorumu

Makro Veriler Tatmin Edici Gelmiyor

Yıl başında başlayan küresel hisse senedi piyasasındaki satış baskısının geçtiğimiz hafta da devam ettiğini gördük. Küresel piyasada geçtiğimiz hafta hisse senedi piyasasında haftanın ilk işlem gününde tepki alımları görülürken haftanın diğer günlerinde volatil hareketler görülse de haftanın son işlem gününde Amerika’da açıklanan verilerin piyasayı tatmin etmemesi sonrasında sert satışlar görüldü. Amerika’da şirket bilançoları açıklanmaya devam ederken iyi gelen bilançoların makro verilerin gölgesinde kaldığını gördük. Çin borsasındaki kayıplar yüzde 9 seviyesinde olurken Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 2 seviyesinde olurken Amerikan borsalarında kayıplar yüzde 2.5 seviyesine yakındı. Enerji fiyatlarındaki düşüşler ile birlikte küresel ekonomiye ve Çin ekonomisine ilişkin yaşanan kaygılar endeksler üzerindeki satışlara sebep oldu.

Euro Bölgesi’nde Sentix yatırımcı güveni, sanayi üretimi ve ticaret dengesi beklentilerin altında kalırken bölge ekonomisi adına olumsuz sinyal verdi. Avrupa Merkez Bankası’nın 3 Aralık’taki toplantısına ilişkin tutanaklarında bazı üyeler 20 baz puanlık faiz indirimini ve aylık varlık alım programının artırılmasını ön plana çıkarırken ECB’nin politikalarına ilişkin soru işaretlerinin olduğu anlaşıldı. Küresel ekonomideki yavaşlama ve Çin ekonomisine ilişkin yaşanan kaygılar geçtiğimiz hafta da devam ederken Çin’de ihracat beklentilerin üzerinde gelerek kısmi rahatlama etkisi yapsa da Amerika’da açıklanan verilerin tatmin etmemesi piyasada olumsuzluğu artırdı.

Amerika’da ise FED üyelerinden Lockart, Bullard ve Dudley’in konuşmaları takip edilirken yapılan konuşmalarda FED’in 2016 yılındaki faiz artırımlarında temkinli olması gerektiği ve açıklanacak ekonomik verilere göre hareket etmesi gerektiği söylenirken USD endeksinde gevşemelere sebep oldu. Diğer taraftan Amerika’da ÜFE beklentilere paralel olarak yüzde 0.2 düşerken perakende satışlar yüzde 0.1 düşerek Amerikan ekonomisine ilişkin olumsuz sinyal verdi. ABD’de sanayi üretimi ve kapasite kullanımı da beklentilerin altında kalarak piyasa üzerinde kara bulutlar estirdi. FED’den beklenen 2016 yılındaki 4 faiz artırım olasılığı azaltacak olan zayıf veriler sonrası EURUSD paritesinde yukarı yönlü hareketlenme görüldü.

Küresel piyasada petrol fiyatlarında satış baskısı devam ederken kritik 30 dolar seviyesinin kırılmasıyla birlikte 2003 yılından bu yana en düşük seviyeler test edilmeye başlandı. Petrolde küresel arz fazlası sorununun devam etmesiyle birlikte küresel ekonomiye ilişkin yavaşlama kaygılarının ön planda kalmaya devam etmesi fiyatların baskı altında kalmasına sebebiyet verdi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı’nın petrol fiyatlarında bir toparlanma görülmesi yönündeki açıklamaları dikkat çekti. Suudi Arabistan’ın petrol ihracatı Kasım ayında yüzde 5 artarak günlük 7.7 milyon varile yükselmesine karşın petrol üretimi Kasım ayında yüzde 1 düşerek 10.2 milyon varile geriledi. Diğer taraftan OPEC’in ham petrol üretimi Aralık ayında günlük 32 milyon varile geriledi.

Yurt içerisinde ise cari açık beklentilerin üzerinde gelirken TL varlıklarda kayıplar yaşanmaya devam ederken son dönemin en yüksek seviyeleri test edildi. USDTRY paritesi 3.0500’in hemen altında haftayı kapatırken EURTRY paritesi 3.3250 seviyesinin üzerinde kapandı. BIST100’de küresel hisse senedi piyasasına paralel olarak satış baskısı görülürken 71.000 seviyesine kadar çekilmeler yaşandı.

Bu hafta küresel piyasada yoğun veri akışı takip edilecekken Çin büyüme rakamı, Euro Bölgesi enflasyonu ve Amerika’da açıklanacak enflasyon piyasanın yön bulmasında belirleyici olabilecektir. Avruap Merkez Bankası Ocak ayı PPK toplantısı ve ECB Başkanı Draghi’nin konuşması piyasada yakından takip edilecektir. Yurt içerisinde ise işsizlik oranı, Merkez Bankası PPK toplantısı ve MB Başkanı Erdem Başçı’nın konuşması önem arzedecektir.

Küresel hisse senedi piyasasında açıklanacak verilere bağlı olarak tepki alımları görülse de Avrupa’da DAX30 endeksinde ve Amerika’da DOW30 ve S&P500 endekslerinde kritik seviyelerin altında işlem görme süreci devam edebilir. EURUSD paritesinde alımların sınırlı kaldığı görülürken Euro Bölgesi enflasyonu ve Avrupa Merkez Bankası kararıyla birlikte ECB Başkanı Draghi’nin konuşması belirleyici olabilecektir. TL varlıklarda ise jeopolitik risklere bağlı olarak kayıplar görülse de Merkez Bankası PPK toplantı kararı ve MB Başkanı Erdem Başçı’nın konuşması volatiliyeti artırabilir.