Ons Altın & Gram Altın Analizi
Ons altın haftaya 2.050 dolar seviyesinin üstünde başladı.
Geçtiğimiz hafta ABD tarafında enflasyon yıllık bazda %3,2 seviyesinden %3,4 seviyesine yükseldi. Gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü seyir ve Kızıldeniz’deki karmaşıklık ile yükselen manşet enflasyonun yanı sıra, gıda ve enerjinin dahil edilmediği çekirdek enflasyon ise geri çekildi. Tarım Dışı İstihdam verisinin de beklentilerin üstünde gelmesi ile istihdamdaki yukarı yönlü seyrin iç talebin etkileri ile geri çekilen enflasyonu baskıladığı algısının tekrar gündeme geldiğini gördük. Sürekli değişen dinamiklerle her ne kadar ABD’de makro veriler ve yapılan açıklamalar enflasyonda soğuma eğilimi algısını oluş-tursa da Fed’in yaptığı açıklamaların temkinli olduğu aşikar.
TÜFE verisinin yanı sıra ÜFE verisinin piyasa Sabit 25 Baz Puan İndirim beklentisinden iyi gelmesi risk iştahını artırdığı gibi ons altına da olumlu yansıdı. 2024 yılında gerek makro verilerin soğuma eğilimine işaret etmesi, gerek yapılan güvercin açıklamalar, gerekse de Fed’in faiz artırımları için yerinin kalmadığı görüşü 2024 yılında faiz indirimlerinin başlayacağının sinyallerini veriyor. Fiyatlamalar arasına faiz indirimleri girerken Fed’in son tutanaklarında 75 baz puan faiz indirimini 2024’te verdiğini de hatırlatalım.
Faiz anketlerinde 31 Ocak’taki fed faiz kararından faizin sabit kalma ihtimali %95’in üstünde. Jeopolitik gerginliklerin etkisi güvenli limanlara geçişleri artırırken, ABD’de faiz indirimleri beklentileri de altın fiyatlamalarına katalizör etki yaratıyor. Dolara olan talebin azalması da dolar endeksini geri çekiyor.
Gram altın fiyatlamaları da hem ons altın hem de Dolar / TL’deki yukarı yönlü seyirle rekora koşuyor. Ons altın, günlük grafikte 60 ve 200 g HO’nun üstünde hareket ediyor. Ons’ta fibonacci sevi-yeleri 2.020—2.070 seviyeleri arasındaki yön arayışının sürdüğüne işaret ediyor. 2.070 seviyesinin kırılması durumunda 2.150 seviyeleri hedef haline gelebilir.
Kaynak: İnfo Yatırım