Gübre Fabrikaları Hisse Yorumu / Oyak Yatırım – (28.03.2014)

Gübre Fabrikaları Hisse Yorumu

Şu anki fiyat seviyeleri cazip değil. Gübretaş için tavsiyemiz Endekse Paralel Getiri, hedef fiyatımız 4.2TL %13 yükseliş potansiyeline işaret ediyor.

İran ile ABD ve Avrupa Birliği arasında imzalanan anlaşma İran’daki gübre sektörü üzerindeki yaptırımları esnetebilir. Hatırlanacağı üzere, Gübretaş İran’ın en büyük gübre kompleksi Razi’nin %49’una sahiptir. Her ne kadar yaptırımların esnetilmesi konusunda çok olumlu olmak için erken olsa da, bu anlaşmanın Hazİran’dan sonraya uzatılması ve İran ile Batı arasındaki ilişkilerin yumuşaması orta-uzun vadede Razi için daha fazla ihracat ve daha az taşıma maliyeti anlamına gelecektir. 2012’de, Avrupa Birliği ve ABD yaptırımların genişletilmesi yönünde adım attıklarında Razi’nin satış hacmi %20 gerilemiş ve faaliyet giderleri artış göstermişti. 2013’te ise gaz tedariğinde yaşanan problemler satışlar üzerindeki en önemli baskı olmuştu. Bu yıl, ülke üzerindeki yaptırımların hafifletilmesinin satışları bir miktar destekleyebileceğini düşünmekle birlikte bu konuda çok olumlu olmak için henüz erken olduğunu düşünüyoruz.

Türkiye gübre pazarında her ne kadar 2013’te %7 büyümeyle 5.8mn ton tüketime ulaşılmış olsa da, bunun öne çekilmiş talep olduğunu düşünüyoruz. Sektörde yapısal bir değişiklik olmaması nedeniyle son on yılda en yüksek 5.4mn tons eviyesini gören tüketimin bu seviyelere geri gelmesini bekliyoruz. Ortalama gübre fiyatlarının da dolar bazında geçen yılın altında seyretmesi Gübretaş’ın Türkiye’deki satış hacmi büyümesi konusunda bizi heyecanlandırmıyor. Gelir büyümesi konusundaki tek destekleyici unsurun zayıf TL olduğunu hatırlatmak isteriz. 2014’te Gübretaş’ın Türkiye gelirlerinin son iki yıldaki ortalama %5 büyümeye paralel %6 büyümesini bekliyoruz.

Gübretaş Razi’nin borcunu 2013 yılında bitirdi. Razi’nin satın alınmasından kaynaklı borcun tamamı Razi’den gelen temettülerle kapatılmış oldu. Bundan sonraki beş yıl içinde Razi’den toplamda 1milyar TL nakit akımı yaratılmasını bekliyoruz. Şirketin bu fonu yüksek temettüler dağıtmaktan ziyade, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da hammadde bakımından zengin bölgelerde satın almalarda kullanmasını bekliyoruz.

Riskler. Gübre fiyatlarındaki zayıflık ve ekonomik büyümenin yavaşlaması gübre satışları için en önemli risklerdir. İran ile Batı arasında ilişkilerin kötüleşmesi, şirket üzerindeki risk primini artıracaktır. İran’da doğal gaz için devlet teşviklerinin azalması Razi’nin ucuz doğalgaza erişim hikayesini baskılayacaktır.

Gübretaş için tavsiyemizi daha olumluya çevirmek için hem Razi hem de Türkiye’de satış hacmi büyümesi konusunda ikna olmamız gerekiyor. Hatırlatmamız gerekir ki, Razi’nin satış hacmi 2011’dekinin %20 altında bulunuyor. Ayrıca, herhangi bir satın alma haberi hisse fiyatını destekleyecektir.

Gübretaş benzer şirketlerin çarpanlarına göre her ne kadar iskontolu işlem görse de hem Türkiye’deki hem de Razi’de satış beklentileri bize çok atraktif görünmüyor. Yılbaşından bu yana endeksin %35 üzerinde performan gösteren Gübretaş için tavsiyemiz Endekse Paralel Getiri, hedef fiyatımız 4.2TL %13 yükseliş potansiyeline işaret ediyor. 

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir