Gübre Fabrikaları Hisse Yorumu
Gübretaş’ı “Endeks’in Üzerinde Getiri” tavsiyesiyle araştırma kapsamına dahil ediyoruz.
Gübretaş’ın %49 iştiraki, İran’da kurulu Razi Petrochemicals, düşük hammadde maliyetleri ve dolayısıyla yüksek faaliyet marjlarıyla çalışmaktadır.
Gübretaş büyüme potansiyeli yapısal sorunlar nedeniyle kısıtlı Türkiye gübre pazarında lider konumdadır. Bu koşullar düşünüldüğünde gelir büyümesi daha çok gübre fiyatlarındaki hareketlere bağlı kalmaktadır. Gübretaş aynı zamanda Tekfen Holding’in iştiraki olan Toros Tarım’ın ardından en büyük ikinci kurulu kapasiteye sahip şirket konumundadır.
Diğer yandan, şirket İran’da kurulu Razi Petrochemicals’da %49’luk paya sahiptir. İran’da yurtiçi kullanım için doğalgaza devlet tarafından destek verilmesi sayesinde Razi ucuz doğalgaz kaynaklarına sahip olup en yüksek marjlı Üre ve Amonyak üreticilerinden biri konumundadır. İran üzerinde uygulanan yaptırımlar ve enerji sektörüne verilen desteklerin zamanla azaltılması beklentilerine karşın, Razi Gübretaş’ın en önemli nakit kaynağı olarak önemini koruyacaktır.
2012 yılında VAFÖK’te %46’lık düşüş beklentimizin ardından, 4. Çeyrekle birlikte önümüzdeki yıl marjlarda ciddi iyileşmeler bekliyoruz. (1) 2012 başında gübre fiyatlarında yaşanan düşüş dolayısıyla halihazırdaki yüksek maliyetli stokların bitirilmesi faaliyet marjlarında iyileşme sağlayacaktır. (2) İran’da yenileme çalışmaları nedeniyle üre ve amonyak fabrikalarının geçici olarak kapatılması hem satışları hem de faaliyet marjlarını olumsuz etkilemişti. Bu durumun kapatılan fabrikaların yeniden faaliyete geçmesiyle normale dönmesini bekliyoruz. (3) Diğer yandan, her ne kadar İran’da gübre sektörü üzerinde direk yaptırımlar olmasa da ihracat için gemi bulmakta yaşanan sıkıntılar satışları olumsuz etkilemişti. Şirketten aldığımız bilgiler ışığında bu sorunun çözüme kavuştuğunu biliyoruz.
Gübretaş son dört yılda kadar Razi’den 530mn TL temettü almıştır. Razi’den alınan temettüler, Razi’nin satın alınması dolayısıyla İran Özelleştirme İdaresi’ne olan 590mn TL’lik borcun ödenmesinde kullanılmıştır. 88mn TL’lik kalan borcun son taksidinin Nisan 2013’te ödenmesinin ardından, şirketin ana ortağı ortaklara temettü dağıtma konusunda istekli. Gübretaş son olarak 2008 yılında temettü dağıtmıştı. Bunun yanında, Razi’den gelen nakit akışı sayesinde hammadde bakımından zengin ülkelerde yatırım fırsatlarını kovalayacaktır.
Riskler: Global ekonomideki durgunluk dolayısıyla gübre fiyatlarındaki sert düşüşler şirket için önemli risklerden biri durumundadır. Diğer yandan İran’a uygulanan yaptırımların sertleşmesi ve ülkeye askeri müdahale nedeniyle Razi’de üretimin durması en önemli yapısal risk olarak göze çarpmaktadır.
Gübretaş’ı hisse başına 18.8TL hedef fiyat ve Endeksin Üzerinde Getiri tavsiyesiyle araştırma kapsamımıza dahil ediyoruz. Hisse yılbaşından bu yana endekse göre %23’lük negatif getiri sağladı.
Rapora ulaşmak için tıklayınız.
OYAK Yatırım Araştırma
Hisse senetleri ve piyasalar konusunda sormak istediklerinizi piyasa uzmanımıza aşağıdaki form yardımıyla iletebilirsiniz.
İletişim Formu
İletişim formu için buraya tıklayın