Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bugün Bakanlar Kuruluna sunacakları tasarıda makineden makineye iletişimi sağlayan sim kartların üzerindeki vergiyi kaldırmayı öngördüklerini anlattı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün Bakanlar Kuruluna sunacakları tasarıda makineden makineye iletişimi sağlayan sim kartların üzerindeki vergiyi kaldırmayı öngördüklerini anlattı. Şimşek, ”Yani bir başlangıç ücreti var biliyorsunuz, abonelik tesisi için. Biz onu sadece makinelerin birbirleriyle haberleşmesi çerçevesinde bunu kaldırmayı öngörüyoruz” dedi.
Bakan Şimşek şu anda akaryakıt ürünleri için, herhangi bir vergi düzenlemesi üzerinde çalışmadıklarını bildirdi.
Şimşek, 2012 yılının ilk çeyreğine ilişkin bütçe gerçekleşmelerini açıkladığı basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Şimşek, ”petrol ürünleri için vergi düzenlemesi yapmayı düşünüyor musunuz” şeklindeki soru üzerine, Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi indiriminin iki hafta önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını söyledi.
Yeni Teşvik Sistemiyle, yatırımı, üretimi, ihracatı desteklemek için en büyük vergi indirimine gittiklerinin altını çizen Şimşek, şöyle devam etti:
”Biz tercihimizi açık ve net şekilde yaptık. Tercihimizi, üreticiden, yatırımcıdan ve ihracatçıdan yana kullandık. Çünkü Türkiye’nin geleceği burada. Türkiye üretecek, Türkiye yatırım yapacak, istihdam sağlayacak ve refah seviyesini bu şekilde yükseltecek. En büyük vergi indirimi yapıldı bu sene ve yakın dönem için. Dolayısıyla, akaryakıt ürünleri üzerine herhangi bir vergi düzenlemesi konusunda şu an itibariyle çalışmıyoruz.”
”Akaryakıt ürünlerinde, vergi yükü artmadı”
Bakan Şimşek, akaryakıt ürünleri üzerinde 2009’un sonundan bu yana özel tüketim vergisinde 1 kuruşluk artış olmadığını belirterek, KDV oranında da zerre kadar bir yükseliş olmadığını söyledi.
Benzin üzerindeki vergi yükünün 2002 yılının sonunda yüzde 70 iken, Nisan ayı başı itibariyle yüzde 55 olduğunu, mazot için ise yüzde 60 iken, şu anda yüzde 47 civarında olduğunu kaydetti.
Ak Parti hükümetleri döneminde, akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükünün artmadığını, ciddi şekilde azaldığını belirten Şimşek, ‘Vergi yükü yüksek mi, düşük mü- Ben her zaman kabul ettim, vergi yükü yüksektir. Fakat, biz vergi indirimlerini yaptık. Nerede yaptık- İstihdam için yaptık, vatandaşımıza iş, aş için yaptık. Bu bizim önceliğimizdir. Dolayısıyla bu çerçevede, bu konunun değerlendirilmesinde ben büyük fayda görüyorum” diye konuştu.
2002 yılında Türkiye’nin ithal ettiği ortalama petrol fiyatının 24-25 dolar civarındayken, bugün petrol fiyatının uluslararası piyasalarda 120 doları aşmış durumda olduğuna işaret eden Şimşek, petrol fiyatları 5 kat, benzinin litresinin de 3 kat arttığını söyledi.
Teşvik Sistemi
Bakan Şimşek, Teşvik Sistemi’nin uygulama tarihine ilişkin soru üzerine de EKK üyeleri olarak, geçen senenin ikinci yarısından itibaren başlayabileceğine dair birtakım sinyaller verdiklerini, fakat daha sonraki değerlendirmeler sonucunda bunun, bu sene başı itibariyle geçerli olmasına karar verildiği hatırlattı.
”Şu an itibariyle yeni bir değerlendirme söz konusu değil” diyen Şimşek, 2009’dan sonra yapılan yatırımların nispeten güçlü bir teşvik sistemi ile desteklendiğini, bu teşvik sisteminin biraz daha güçlü bir takım destekleri içerdiğini söyledi.
4+4+4
Bakan Şimşek, 4+4+4’ün maliyetine ilişkin soruya karşılık olarak, bunun hedefe bağlı olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
”Yani biz mevcut okullaşma oranlarını örnek olarak, derslik ihtiyaçlarını, öğretmen ihtiyaçlarını tüm bunların değerlendirmesini tabii ki yapıyoruz. OECD ortalamalarına varmak için, ihtiyaç nedir ona bakıyoruz. Türkiye’nin eğitimine, alt yapısına ve ar-gesine yapılan harcamaları gerekirse borçlanarak bile yaparız. Bu konuda, Maliye olarak ilave imkanları biz her zaman bu alanlara tahsis ederiz.
Benim hakikaten bu dönemde üzerinde hassasiyetle durduğum konu, biz bütçeyi hazırlıyoruz, ilgili kurumlara, kuruluşlara, bakanlıklara ödenek veriyoruz. Özellikle cari yani üretken kapasiteyi artırmayan harcamalara ilişkin istisnai durumlar dışında ilave talepleri karşılamayacağımızı yine tekrar buradan ifade etmek istiyorum.”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl bütçe hedefini çok rahat bir şekilde tutturabileceklerine inandıklarını belirterek, ”Memur maaşlarındaki artışın da makul bir çerçevede olacağını ve dolayısıyla bütçede ilave bir tedbire gerek görmeyeceğiz kanısındayız” dedi.
Şimşek, 2012 yılının ilk çeyreğine ilişkin bütçe gerçekleşmelerini açıkladığı basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Memur maaşlarına yapılacak zam oranlarına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, kamu harcamalarında bir artış olması halinde bunun ya borçlanmayla ya da ilave tedbirlerle karşılanacağını belirterek, ”Ama bu toplu sözleşme sürecidir. Kıt kaynaklarımız var, o kıt kaynaklar çerçevesinde toplu sözleşme sürecinin yönetilmesi konusunda gereğini yapacağız” dedi.
Şimşek, memur maaşları, emekli maaşları ve asgari ücretlilerin maaşlarını, 2002 yılından bu yana enflasyonun üzerinde artırdıklarını kaydetti.
Şu anda gündemlerinde ilave bir tedbir olmadığını ifade eden Şimşek, ”Biz bu yıl bütçe hedeflerimizi çok rahat bir şekilde tutturabileceğimize inanıyoruz. Dolayısıyla şu an itibariyle ilave tedbir öngörmüyoruz ama ekonomi canlı organizma gibidir, zaman zaman değerlendirmeler değişebilir. Biz memur maaşlarındaki artışın da makul bir çerçevede olacağını ve dolayısıyla inşallah bütçede ilave bir tedbire gerek görmeyeceğiz kanısındayız.
Bakan Şimşek, iç tasarrufların artırılmasına ilişkin soruyu yanıtlarken de bugün bu konuyla ilgili Bakanlar Kuruluna bir tasarı sunacaklarını belirtti.
”Net hata noksanda sistematik bir problem var” eleştirileri üzerine de Şimşek, şu anda TÜİK’in bu yönde bir çalışma yaptığını, varsa bir eksiklik giderileceğini söyledi.
Kaynak: thelira.com