Gram altın: Çizgisel olmayan piyasalarda belirleyici olan nedir?
Gram altında son 1 ayın en düşüğü görülürken bunu anlamsız bulmadan son ilgili yazıya göz atmak gerekir: tempodan kaçış olmaz. Kabul etmeseniz de sizi yakalar.
Son yazımızda finansman motoru bankaların tarihsel rolünden bahsetmiştik. Birbirine bağlı piyasalarda gram altın hareketlerinin de tarihsel gelişmelerden etkilenmemesi beklenemez. Temponun olacağını geçen ayki yazıda belirtirken ötesini de hatırlatmak istedik: bağlantılı dünya, bağlantılı piyasalar sonucudur. Bu da demektir ki geçmişte yaşanmamış türden dalgalanma dönemleri, sıklığı görülecektir. Öyle olunca da analitik veya verilere dayalı çalışan medya çalışmaları daha ön planda olacaktır: bu medya değişimi mecburiyetten olacaktır çünkü halen sözlü ifadelerin ötesine geçebilen çabaları “içten gelen dürtü” sonucu göremiyoruz. Dışarıdan gelecek baskılar değişimi sağlayacaktır: yavaş da olsa bu böyle olacaktır çünkü kaçınılmaz bağlantılar bunu gerektirmektedir.
Çabuk unutuyoruz: ağustos ilk yarısında son 1 ayın en yükseğini gören lira bazlı altın vardı ve talep piyasasını canlandırmıştı. Şimdi ise 1 ayın en düşüğü görülüyor ve kabaca 15 günde yaşanan bu dalgalanmaya anlam biçmek istemeyen raporlara rastlıyoruz. durum fotoğrafından öteye çıkarımlara geçmedikçe ticari işlemlerin kalitesi de bozulmaya devam edecektir.
Lira bazlı altın piyasası: kaldıraç kolu zayıflamadı ve daha güçlü istikrara gidiyor
Bu alt başlığı geçmişle kıyaslayarak attık: son 180 haftanın hikayesi heyecanlandırıcı (3,5 yıl veya kabaca 4 yıla hazırlık) olmaya başladı. Geçmişte daha az tempo, aksiyon içeren bir hikayesi varken artık seviye atlamış durumdadır. Matematik model gereği piyasayı heyecanlandıran, risk iştahını koruyan veya geliştiren kaldıraç etkisi (baz etkisi) 4-10 hafta öncesine göre daha kuvvetlidir. Oluşan çok basamaklı sinyaller bunu göstermektedir.
Baz etkisi güçlenirken, istikrar çarpanı ne durumdadır. İstikrar çarpanı, baz etkisinin gelecekte ne kadar erime, bozulma veya iyileşme göstereceğinin işaretlerini taşır.
–> Eylül 2021’den bu yana gelen sinyal yığınağını biraz dikkatli incelersek istikrarın üst düzeye taşındığını göstermektedir ki bu da fiyat düşüşlerinin geçiciliği yorumuna destektir (analitik destek).
Ons altın 4 yılın en uzun düşüşünde: lira bazlı altın için yatayda kalma baskısı veya istikrar artışı
– ons altının faydalı etkisi diyebilir miyiz? Lira bazlı altını baskı altında tutarak sonraki hareketi güçlendirmektedir.
– Anglo Sakson sistem ve havzaları faiz artışına giderse baskılanan lira bazlı altın tepkisiz kalabilir mi?
– yukarıda belirtilen analitik sonuçlarla birleştirirsek: risk iştahı birikmeye devam ediyor