Aydın Eroğlu – 13.12.2017
Bugün FED, yarın ise TCMB faiz kararları piyasalar için önemli olacaktır. 22:00’de FED açıklamalarını duyacağız. TÜFE artışları nedeniyle FED’in düşük de olsa bir faiz artışı yaparak yılı kapatmasını bekliyorum. Önemli olan önümüzdeki yıl kaç faiz artışı daha yapılmasını planlayacaklar. İşte bu konulardaki açıklamalara Dolar endeksi, parite ve kurlarda yön tepkileri olacaktır.
Yarın TCMB Para Piyasası Kurulu, FED’in kararından etkilenebilir. Cumhurbaşkanımızın faiz konusundaki baskısı varken, FED faiz artışı yapar ve TCMB buna katılmazsa, kurlarda yeni bir atak daha görülür. Yok eğer FED faiz artışı yapar ve bizim PPK da faizlerde artış yapacak olursa, olası artış oranı 100 baz puandan ne kadar yüksek ise kurlarda o oranda düşüş baskısı oluşabilir.
Ben FED kısmi bir faiz artışı ile yılı kapatacak olsa da, yarın TCMB’nın faiz artışı kararı almamasını bekliyorum. Normalde cumhurbaşkanımızın bu denli faiz baskısı olmasa 100-150 baz puanlık bir artışı yapabilirdi. Hatta belki yine de uluslar arası piyasalarda TCMB’nın özerkliğini ön plana çıkartmak için cumhurbaşkanımıza rağmen 100 baz puanlık bir artışa gidebilir. Aslında şu anki piyasa faizlerine bakınca bu oranda bir artışı faiz artışı bile görmemek gerekir.
Neyse, PPK hiç faiz artışı yapmazsa kurlar gördükleri zirvelerine doğru yeni bir atak daha yaparlar ama zirvelere ulaşamazlar görüşündeyim. Sadece 100 baz puanlık bir artış yaparsa, o takdirde kurlarda yukarı doğru ama çok daha düşük bir artış tepkisi gelebilir. Piyasa faiz oranını beğenmeyebilir. PPK, 150 baz puan ve üstünde bir faiz artışı yapacak olursa, o zaman kurlarda olası artış oranı ne kadar çok olursa, o kadar sert bir baskı oluşur diye düşünüyorum.
Şahsen ben öncesinde de yazdığım gibi, zaten bu seviyelere çıkmış olan kurlar varken bir de faiz artışı yaparak enflasyonu ve kredi kullananları olumsuz etkileyecek hamle yapmazdım. Kurlar böyle çıktıktan sonra, bir de yüksek faiz artışı yapılırsa, bu ülke kaynaklarının yabancılara transferi demek olur.
Faiz artışları spekülatör kısa vadeli fon yatırımcılarının, düşük faizler ise gerçek yatırımcıların gelmesine yarar. Enflasyonu kalıcı olarak üretim artışı düşüreceğine göre, ben olsam ikincisinde ısrarlı olmayı sürdürürdüm. Çünkü siz eğer beklenenden de yüksek faiz artışı yapsanız da, ABD’deki dava ve Suriye’deki gelişmeler Türkiye’nin aleyhine sonuçlar doğuracak olursa, kurlar ve faizler zaten yine yükselecektir. Ama bu bahsettiğim risklerin azalması halinde bile, faizlere hiç dokunmasınız da kurlar düşmeye başlayacaktır. Kurlar üzerindeki baskının ana nedeni, ABD ile her alanda yaşanan gerilimlerdir görüşündeyim.
BİST Ne Yapar?
Konu kur ve faiz, ama sonuçta bunlardaki gelişmeler BİST’i de etkileyecektir. Sert faiz artışı hızlı sıcak para girişine neden olacağı için, BİST buna pozitif tepki verebilir.
Faizlere hiç dokunulmaz ya da 100 ve altında faiz artışı yapılacak olursa, bu takdirde kurlarda yukarı baskı oluşurken, kısmi bir BİST satış baskısı görülebilir.
Hangi gelişme BİST’i ne kadar ve ne süre etkileyecek bunu yaşayıp göreceğiz. Ben faiz artışı yapılmaması görüşündeyim. Bana göre TCMB ya hiç faizlere dokunmayacak, ya da çok düşük bir oranla üst bant artışı ile yetinecektir. Bu nedenle zaten tekniklerde önemli dirençlerde olan BİST, kısmi bir realizasyon yaşayabilir.
Ama, benim BİST hakkındaki görüşümü unutmayınız! Ben dış etken baskıları olmasaydı, BİST şu an çok daha yüksek yeni rekorları kırmış olurdu görüşündeyim. Bu görüşüm bundan sonra da geçerli olacaktır. Özellikle bankalarımız oldukça iskontoludur. ABD’deki dava süreci hasarsız atlatılacak olursa, bankalar destekli yeni yükseliş trendleri yaşarız. BİST çok kısa sürede 130.000’li seviyelere gelir ve geçebilir. Dikkat çektiğim baskılar olmasaydı şu an zaten 150.000’li seviyeler gayet normal olurdu.
Kısacası benim açımdan önemli olan gelişmeler FED ve TCMB faiz kararları değil, ABD ile her alanda yaşadığımız gerilimli süreçlerin gelişmeleri olacaktır. Eğer bu süreçlerde sert olumsuz gelişmeler görülecek olursa, bu takdirde de, BİST için yüksek hedef beklentilerim sonrası için yine de geçerli kalacak şekilde, arada 101.298 ve altında 97.000 civarı destekler ile sınırlı düşüşler yaşandığını görebiliriz.
İslam Ülkerleri Toplanıyor!
Bugün İstanbul’daki toplantıdan piyasaları derin etkileyecek bir karar çıkmasını beklemiyorum. Ya da sert kararlar çıksa da, piyasaları çok fazla etkilemesini yine de beklemiyorum. Ama olası sert kararlar, ABD ile ilişkilerimizdeki gerilimin daha da artmasına neden olabilir.