Değerli Okurlarım, Cuma günü yeniden hortlayan satışlar bence uzun zamandır yatırımcıların bilinçaltında yatan hisselerin çok pahalandığı vesvesesinin kötü bir haber eşliğinse piyasalarda fiyatlanmasıydı. Bloomberg, Reuters ve Financial Times’ı tarayarak riskli varlıklarda zararın boyutunu tespit ettim. Ardından, önümüzdeki haftalarda neler olabileceğiyle ilgili uzman görüşlerini derledim. Sonunda da kendi fikrimi ekledim ve ortaya bu tercüme-makale-yorum çıktı. Fikrimi en baştan söyleyeyim: Orta Doğu’da topyekün savaş yok ve F/K’lar ucuzladıkça alıcı gelecek. Tahvil rallisinin de sürmesini beklemiyorum. Bir kaç hafta içinde Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişen Piyasalara yeniden para girişi başlar.
Küresel hisse satışları Cuma günü derinleşti ve Nasdaq endeksi düzeltmeye girdi; ABD’de işe alımlardaki keskin yavaşlama, halihazırda yarı iletken hisselerindeki düşüş nedeniyle güveni sarsılan hisse senedi piyasası üzerindeki baskıyı artırdı. Satışlar Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişen Piyasaları da ezdi geçti.
Yatırımcılar 24 saat içinde Fed’in Eylül’de faiz indirimi yapacağı algısının coşkusunda, global resesyonun kaygısına geçtiler. ABD ve Çin’den gelen zayıf veriler kadar, Orta Doğu’da her geçen saat yükselen tansiyon da satışlarda etkili oldu.
Ağustos, zaten işlem hacminin iyice daraldığı ve geçmişte en kötü hisse performanslarına şahit olan bir ay. Satışlar kısa sürede yerini yeni bir coşku dalgasına bırakabilir. Ancak, bunun ön şartı Orta Doğu’da topyekün savaş riskinin geride kaldığına dair sinyaller gelmesi. Gelecek hafta açıklanmaya devam edecek 2Ç2024 mali tablolarının da ümit vermesi lazım. Uzmanlara göre, bir çok yatırımcı artık portföyünü en kötü olasılıklara karşı güçlendirirken, türev piyasalarda risk hedge etmeye yönelik enstrümanlara rekor talep var. Para, bir süre daha ABD-Japon ve Alman devlet tahvilleri ve altın gibi güvenli limanlarda dinlenip gelişmeleri seyredebilir.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ!