Girişimcilik

Mahfi Eğilmez – 18.06.2014

Üniversitelerde girişimcilik dersi adı altında bir ders okutuluyor. Hangi bölümde olursa olsun son sınıfa gelen öğrencilerin bu dersi alması zorunlu bulunuyor. Güzel bir düşünce aslında ama öğrencilerin çoğu bunu angarya olarak görüyor.

İki ay önce İstanbul Üniversitesi’nde davet üzerine bu dersin ekonomi ve finansla ilgili bölümünü anlattım. Bu sunumda anlattıklarımın özetini burada sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ekonomi açısından girişim ve girişimci
Girişimci ve Ekonomideki Yeri

Girişimci, kâr elde etmek amacıyla, üretim faktörlerini ve girdileri bir araya getirerek bir mal ya da hizmet üretimi yapan kişidir.

Ekonomide 3 üretim faktörü vardır:

Emek (L)
Sermaye (C)
Diğerleri (İşletme yeri için kiralanan arsa, bina, üretimi yapmak için kiralanan makine ve malzeme vb.) (N)

Girişimci (E) liderlik ve yaratıcılık niteliklerini kullanarak bu üç üretim faktörünü ve gerekli girdileri bir araya getirerek üretimi yapar.

Üretim faktörlerinin üretimden aldıkları pay ve girişimci

Emek (L) = üretimden aldığı paya ücret (w) denir
Sermaye (C) = üretimden aldığı paya faiz (i) denir.
Diğerleri (N) = üretimden aldıkları paya rant (r) denir.

Girişimcinin yani üretimi gerçekleştiren bu organizasyonu yapan kişinin (E) üretimden aldığı paya da kâr (p) denir.

Üretimden alınan bu payları toplarsak karşımıza milli gelir çıkar:

Y = w + r + i + p

Bir işe girişmek için yapılması gerekenler
Pazar araştırması

Girişimci bir işe başlamadan önce bir pazar araştırması yapmalıdır. Bu araştırmada pazarda bulunan rakipleri, rakiplerin pazar paylarını, en büyük rakibin kim olduğunu, uyguladığı pazar stratejilerinin eler olduğunu araştırmalıdır. Bu araştırmalar çerçevesinde üretime girilecek malın ya da hizmetin kullanıcıları (tüketiciler) arasında anketler yapılarak nelerin beklendiği, pazardaki eksikliklerin neler olduğu saptanmalıdır.

Fizibilite (yapılabilirlik) raporu

Girişimci, yapacağı işin fizibilite raporunu çıkarmalıdır. Yani maliyetleri ve gelir tahminlerini ortaya koyarak elde edilecek kazancı belirlemelidir. Birkaç yılı kapsayacak bir nakit akım şeması çıkarmalı ve ona göre harekete geçmelidir.

Bu tahminleri yaparken vergileri, sosyal güvenlik ödemelerini de hesaba katarak maliyet hesabı yapmalıdır.

Yine bu tahminleri yaparken ekonominin ne kadar büyüyeceği, kendi çalışacağı sektör için nasıl bir büyüme beklendiği, enflasyonun nasıl bir patika izleyeceği, kullanacağı girdiler içinde dövizle satın alınacak girdiler varsa kurların nasıl gelişeceği gibi tahminleri de hesabının içine katmalıdır.

Girişimin Finansmanı

Bütün bu çalışmaların sonunda bu iş için gerekli finansmanın nasıl bulunacağı noktasına gelinir. Bu aşamada girişimci kendi özkaynaklarının yanına hangi bankadan hangi vade ve faizle kredi alacağını da saptayarak bir finansman paketi oluşturmalıdır.

Bu finansman paketi de nakit akım şemasına dahil edilerek girişimin hangi aşamasında başa baş noktasının yakalanacağı ve ne zaman kara geçileceği belirlenmeli ve ona göre yola çıkılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir