Gelecek yıla zayıf piyasa etkisi yansıyor

Cem Şengezer – 22.12.2018

Borsa düşüşünü durdu ama içinde barındırdığı hareketlenmeler ile sinyallerini sürdürdü. Ekim ayında 2 önemli günlük kırılım yaşamıştı. Kasımda yataya dönen hareket sonucu tekrarlanan kırılımlar dizisi başlamış olabilir mi ? Daha da önemlisi: bu kimin için iyidir ? Karar mekanizmalarını hangi kırılımlar belirler ?

Bundan sonraki aylardaki kırılımlar  hangi geometri kurallarına göre ilerler, yani enerjisi düşük mü olacaktır, yüksek mi ? Halen 75.000 beklentimizi koruyabilir miyiz ?

Hafta içi yaşananların getirdiği, götürdüğü hesabına bakalım:

– pazartesi seansları ayın başında görülen zirveden uzak kalınan en şiddetli döneme dahil oldu. Ayın düşüklerinde kalmak ne anlam taşıyordu ?

– salı ilk seans tekrar zorlayıcı düşüş oldu ve toparlanma ikinci seansta geldi. Kalıcı olabilir miydi ?

– çarşamba seanslarında haftanın en iyi değeri görülürken dikkat edilecek sinir uçlarını da yakalamaya başladık.

– perşembe günü yükseliş sindirilirken, 100 seanslık ortalamadaki değişime de tepki oluşmaya başlamıştı.

– cuma günü, 6 seanslık ortalamanın düzeltmesiyle geçerken, 100 seanslık ortalamada değişime göre tepki dalgalanması devam etti.

Haftalık gelişime 100 günlük ortalama üzerinden de bakabiliriz:

– çarşamba seansında yaşanan zorlamayla birlikte ortalamanın tepki vermesini gerektiren yükselişin adımları atılmış oldu. Böylece, ayın başından beri görülen 6 günlük ortalama altındaki hareketlerle birlikte, burada da tepki oluştu.

Diğer taraftan düşüşe tepki veren sinir ucu da yakalanmış oldu. Ekim ve ağustos aylarında görüldüğü gibi oldu.

Buna göre;
Borsa genel olarak zayıf, 75.000 beklentimiz sürüyor. Bunun getirdiği sonuç ise 6 gün gibi, kısa dönem ortalaması aşağı yönlü zorlanmadıkça mutlu edecek tepki beklemek zor olacaktır. Yani olasılığı düşük olacaktır. Olasılığı yükseltmenin yolu 6 günlük ortalamadan negatif sapmanın yakın geçmişe göre yüksek olduğu dönem olacaktır.

Kasım aylarında görülen önemli geometrilerin, aralık ayına katkısı giderek sönmektedir. Bu durum zor geçecek, baskılı piyasa hareketlerinin habercisidir.

Büyük para girişini görebilmek için 100 haftalık ortalamada belirgin değişim olması gerektiğini de düşünmeye devam edebiliriz.

Dövizdeki hareketlenme avantajı  gereği ihracat odaklı uygulanabilir reçete yazısı:

http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant