Borsa İstanbul’un finansal okuryazarlığın artması amacıyla düzenlediği eğitimlerin 2018 yılı için sonuncusu Gedik Yatırım düzenledi.
Sermaye piyasalarında 27 yıldır faaliyet gösteren Gedik Yatırım, 2018 Mart ayında da yine Borsa İstanbul’da bir eğitim düzenlemiş ve yatırımcıları hisse senedi konusunda bilgilendirmişti.
15 Aralık Cumartesi günü Borsa İstanbul konferans salonunda düzenlenen eğitime 300’e yakın yatırımcı katıldı. Saat 11:00’de başlayan ve 15.00’te bitmesi planlanan eğitim katılımcıların yoğun ilgisi nedeniyle 16.00’ya kadar devam etti. Eğitimin ilk bölümünde “Pay Vadeli İşlemleri” Gedik Yatırım yöneticileri Sevan Ulutaş ve Salim Kasap tarafından anlatıldı. Son bir yılda %500 büyüyen “Pay Vadeli İşlemlerin” hangi ihtiyaçlara yönelik olarak kullanıldığı, riskleri ve faydaları belirtildikten sonra ürünün fiyatlamasına yönelik olarak canlı örnekler yatırımcıya sunuldu. Karşılıklı etkileşim yolu ile devam eden eğitimde vadeli fiyatın nasıl oluştuğu, taşıma maliyeti ve temettü etkisi konusunda bilgi verildi. Katılımcıların “temettünün fiyat üzerindeki etkileri” soruları yine bilgisayar ortamında simüle edilerek gösterildi. Gedik Yatırım hisse senedi piyasasını ve pay vadelileri anlık olarak izlemek isteyen yatırımcılara ocak ayı sonuna kadar Gedik Trader Anlık Fiyat uygulamasını ücretsiz olarak sundu. Böylece katılımcılar herhangi bir ücret ödemeden ocak sonuna kadar piyasaları anlık olarak izleyebilecekler.
Birinci bölüm sonrasında verilen kısa arada katılımcılar bir yandan ikramları tadarken bir yandan da Gedik Yatırımın uzman kadrosuna sorularını yönelttiler. Bazı katılımcılar halka arz törenlerinden aşina oldukları Borsa Gongunun önünde fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedi.
Eğitimin ikinci aşamasında Gedik Yatırım Müdürü Üzeyir Doğan, BloombergHT’den Barış Esen ile birlikte hisse senedi yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdiler. Üzeyir Doğan, analiz yapılmadan sadece kulaktan dolma bilgilerle yapılan yatırımların genellikle hüsran ile sonuçlandığını, zorluklarla kazandığımız birikimleri değerlendirirken mutlaka temel ve teknik analiz yapılması gerektiğini söyledi. Üzeyir Doğan daha sonra katılımcıların istediği birkaç şirketin mali analizinin nasıl yapıldığını bilgisayar ortamında gösterdi. Mali analizin temel noktaları hakkında bilgi edinen katılımcıların öğrendiklerini uygulayabilmeleri için Fastweb Mali Analiz ve Haber Expert uygulamaları Gedik Yatırım ve Finnet işbirliği ile 15 gün süre ile hediye edildi. Katılımcılar kendilerine sunulan bu imkan ile diledikleri şirketin mali analizin 15 gün süre ile kolaylıkla yapabilecekler.
Verilen kısa bir aranın ardından başlayan son aşamada ise Barış Esen Yatırımcı Psikolojisi hakkında bilgi verdikten sonra soru cevap aşamasına geçildi. 300’e yakın katılımcının “2019 beklentileri”, “algoritmik işlemler”, “bedelli sermaye artırımı” ve “mali analiz” gibi geniş bir yelpazede sordukları sorularına Üzeyir Doğan cevap verdi. Önceki bölümlere göre çok daha samimi bir ortamda geçen soru-cevap bölümünde katılımcılar keyifle eğitimi izlediler. Eğitimin sonunda Borsa İstanbul, katkılarından dolayı Üzeyir Doğan ve Barış Esen’e minyatür bir Borsa Gong’u hediye etti.