Geçtiğimiz Haftaya Bakış, 10 Şubat – 14 Şubat
Önemli gelişmelerle dolu bir hafta daha geride kaldı. Her Cumartesi olduğu gibi geçtiğimiz hafta yaşanan tüm önemli gelişmeler ve piyasa üzerindeki etkilerini incelemek üzere sizlerleyiz.
Haftanın en önemli gelişmesi Fed yeni başkanı Yellen’in Kongre’de yaptığı konuşmaydı diyebiliriz. Yellen Kongre’deki ilk konuşmasında (testimony) varlık alımlarında ölçülü azaltımı desteklediğini vurguladı ve varlık alımlarının ekonomi üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti. Bernanke döneminde oluşturulan para politikasının devam edeceği sinyalini veren Yellen piyasaya sürpriz yaşatmadı.
ABD’den gelen verilere baktığımızda ise perakende satışlar, işsizlik başvuruları, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı gibi verilerin beklenti altı geldiğini Michigan tüketici güven endeksinin ise beklentiden daha iyi geldiğini görüyoruz.
Bir diğer önemli gelişme ise borç tavanının bir krize dönüşmeden 2015 Mart ayına kadar artırılmasıydı. Geçtiğimiz dönemlerde politik bir krize dönüşen borç tavanı görüşmeleri bu sefer Cumhuriyetçiler’in diretmemeleri nedeniyle piyasa için büyük bir gerginliğe dönüşmeden atlatıldı.
Euro Bölgesi verileri arasında en dikkat çekenler beklenti altı gelen sanayi üretimi ile Cuma günü açıklanan ve beklentiden daha iyi gelen dördüncü çeyrek büyüme rakamlarıydı. İtalya’da başbakan Letta’nın istifası ve Moody’s’in İtalya’nın kredi görünümünü negatiften durağana revize etmesi Euro açısından geçtiğimiz hafta yaşanan diğer önemli gelişmeler olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca ECB üyelerinden Coeure’den gelen ‘negatif mevduat faiz oranlarını ciddi bir şekilde değerlendiriyoruz’ açıklaması EUR paritelerinde keskin hareketler getirdi. Fakat diğer bir üye Coene’nin Coeure’den gelen açıklamaları yumuşatması sonrası EUR verdiklerini aldı.
İngiltere’den çok önemli bir verinin açıklanmadığı haftada BoE başkanı Carney’den gelen açıklamalar kritikti. İşsizlik oranının beklenenden çok daha hızlı bir şekilde düşmesi sonrası faiz artırım için belirlenen %7.00’lik işsizlik eşiğinin aşağı revize edilmesi bekleniyordu fakat Carney bunun yerine faiz artırımı değerlendirirken atıl kapasite, iş gücüne katılım oranı gibi diğer başka ekonomik göstergelere de bakılacağını açıkladı.
Asya’dan önemli verilerin geldiği bir haftayı geride bıraktık. Çin ticaret dengesi beklenti üzeri geldi fakat rakamların gerçekliği konusunda her zaman olduğu gibi şüpheler yarattı. Cuma günü açıklanan Çin enflasyon verileri ise beklentideydi. Japonya’dan cari denge, üçüncül sanayi faaliyetleri ve çekirdek makine siparişleri gibi rakamlar beklentiden kötü gelirken Avustralya istihdam verileri de hayal kırıklığı yarattı. Türkiye’den ise Cuma günü cari denge rakamları açıklandı ve beklentiden daha kötüydü.
EURUSD, Coeure’den gelen negatif faiz açıklamasıyla keskin bir düşüş yaşadı fakat Coene’den gelen açıklamalarla da verdiklerini geri almayı bildi. Cuma günü gelen büyüme verileriyle üç hafta sonra tekrar 1.37 üzerini gören parite haftayı 1.37’nin hemen altında 70 pips artıda kapattı.
GBPUSD, Carney’in ileriye dönük faiz yönlendirmesi için işsizlik eşiğini aşağı indirmemesi üzerine çok güçlü bir hafta geçirdi. ABD’den gelen kötü veriler de GBPUSD’ye güç kattı ve 1.6750 üzerine kadar tırmanarak son 4 yılın en yüksek seviyelerini gördü. GBPUSD haftayı 1.6740 bölgesinde kapattı ve haftalık bazda 330 pipslik bir ralli kaydetti.
USDJPY, ABD’den gelen kötü veriler nedeniyle baskı altında bir haftayı geride bıraktı. Cuma gecesini 101.70 bölgesinde kapatan USDJPY haftalık bazda 70 pips kaybetti.
ALTIN haftanın yıldızı oldu diyebiliriz. Hem fiziksel talepten hem güvenli liman özelliğinden destek bulan ALTIN, ABD’den gelen kötü verilerin de etkisiyle 1320’lere kadar tırmanarak son 3 ay zirvesini tazeledi. Haftalık bazda 53 dolar (530 pips) artan sarı metal, Cuma gecesini 1318 seviyelerinde kapattı.
Gelişmekte olan ülkelerde suların durulmasından TRY geçtiğimiz hafta da yararlanmaya devam etti. 2.18 altına kadar gerileyen USDTRY üçüncü hafta üst üste kan kaybetti ve haftayı 2.18’in hemen üzerinde 300 pipsten fazla düşüşle tamamladı.
DövizDestek çok iyi bir başlangıç yaptığı Şubat ayına geçtiğimiz haftaki başarılı performansı ile devam etti. Gerek sinyallerimiz, gerek rapor/analiz, gerekse de anlık haber akışımızla üyelerimize tam ve doğru destek sağladık geride bıraktığımız hafta.