Geçtiğimiz Haftaya Bakış, 16 Aralık – 20 Aralık
Hem Türkiye hem global piyasalar için çok kritik bir haftayı geride bıraktık. Bu kritik haftada yaşanan tüm önemli gelişmeleri ve piyasa üzerindeki etkilerini tekrar gözden geçireceğiz bu raporumuzda.
Geride bıraktığımız haftanın en önemli gelişmesi kuşkusuz Çarşamba akşamı açıklanan FOMC kararlarıydı. FOMC varlık alımlarında 10 milyar dolarlık indirim yaparak piyasanın büyük bölümü için sürpriz bir karara imza attı diyebiliriz. Ayrıca büyüme tahminlerinde yukarı revizeye giden Fed, işsizlik ve enflasyon beklentilerinde aşağı revizelere gitti.
FOMC kararları dışında ABD’den bolca veri vardı. New York ve Philadelphia imalat endeksleri ile haftalık işsizlik başvuruları beklentiden kötü, üçüncü çeyrek final büyüme beklentiden iyi, TÜFE verileri ise beklentide geldi. Konut verilerine baktığımızda karışık bir tablo görüyoruz; inşaat izinleri beklentide, konut başlangıçları beklentiden iyi gelirken ikinci el konut satışları beklenti altı kaldı.
Euro Bölgesi’nden Pazartesi günü flaş imalat ve hizmetler PMI rakamları açıklandı. Fransa PMI verileri beklenti altı kalırken, Almanya imalat PMI beklentiden daha iyi fakat hizmetler PMI beklenti altıydı. Euro Bölgesi PMI verilerine baktığımızda ise flaş imalat PMI verisinin beklentiden daha iyi, hizmetler PMI verisinin ise beklentiden daha kötü geldiğini görüyoruz.
Almanya’dan ZEW ve Ifo güven endeksleri ile Euro Bölgesi TÜFE verileri de geride bıraktığımız hafta açıklandı. ZEW ekonomik güven endeksi hem beklentiden daha iyi hem son 7 yılın yüksek seviyesinde gelirken, Ifo iş dünyası güven endeksi beklentideydi. Euro Bölgesi TÜFE rakamları da beklentiden çok farklı değildi.
İngiltere’den de bolca veri geldi bu hafta. Salı günü açıklanan enflasyon verileri beklenti altı, sonraki gün gelen istihdam verileri beklentiden daha iyi, Perşembe günü gelen perakende satışlar ile Cuma günü gelen üçüncü çeyrek çeyreklik final büyüme ise beklentide geldi. Yine Cuma günü gelen cari dengenin beklentiden daha kötü, yıllık büyümenin ise beklentiden daha iyi olduğunu hatırlatalım.
Asya’ya baktığımızda en dikkat çeken veri ve gelişmeler, Çin’den HSBC flaş imalat PMI ile Japonya’dan gelen para politikası kararları ile imalat ve hizmet endeksleriydi. Çin HSBC flaş imalat PMI beklenti altı gelirken, Japonya endeksleri beklentiden daha iyiydi. Cuma gecesi para politikası kararlarını açıklayan BoJ ise ne faizlerde ne de diğer araçlarda bir değişikliğe gitmedi beklendiği gibi.
TCMB’den geçtiğimiz hafta para politikası kararları gelmesine rağmen TRY’nin yönünü belirleyen daha çok siyasi gelişmelerdi. Geçtiğimiz hafta başlayan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasıyla patlak veren siyasi gerginlik TRY’nin geçtiğimiz haftanın en zayıf para birimlerinden biri olmasına neden oldu.
Bu arada TCMB’nin faizlerde ve diğer para politikası araçlarında bir değişikliğe gitmediğinin de altını çizelim. TRY’deki değer kaybına karşı ise döviz satım ihalerinin büyüklüğünü artırarak cevap verdi merkez fakat yine de TRY’nin rekor düşük seviyelere kadar gerilemesine engel olamadı.
Fed’in varlık alımlarına azaltmaya gitmesi nedeniyle USD’nin genel olarak çok güçlü bir hafta geçirdiğini söyleyebiliriz.
EURUSD haftanın ilk yarısında 1.38 direncini zorlamakla meşguldü fakat FOMC’den gelen kararlar sonrası büyük kan kayberederek 1.3620’lere kadar düştü ve son 2 hafta dibini gördü. Haftayı 60 dolarlık kayıpla kapatan parite, Cuma kapanışta 1.3660 bölgesindeydi.
GBPUSD, Çarşamba günü gelen iyi istihdam verileri nedeniyle daha güçlüydü. FOMC kararları sonrası baskı altında kalmasına rağmen çok önemli bir kayıp yaşamadı parite ve haftayı 1.6320 bölgesinde 30 pips artıda kapatmayı başardı.
USDJPY, Fed’in varlık alımlarında azaltıma gitmesinin etkisiyle son 5 yılın en yüksek seviyelerine tırmandı. 2008 Eylül’den bu yana ilk kez 104.60 seviyelerini gören USDJPY’de Cuma günü kar alımları geldi. Yine de haftayı 104.00 seviyesinin hemen üzerinde, 80 pips artıda kapatmayı bildi.
Fed’in varlık alımlarında 10 milyarlık azaltıma gitmesinden en büyük darbeyi ALTIN yedi diyebiliriz. 1180’lere kadar gerileyerek son 6 ayın en düşük seviyelerini göre sarı metal haftayı 1200 seviyesinin hemen üzerinde, haftalık bazda 36 dolara (360 pips) yakın bir kayıpla kapattı.
Hem siyasi gerginlik hem varlık alımlarının azaltılması USDTRY’nin tarihi rekor seviyelere yükselmesine neden oldu. 2.0980’ler kadar tırmanarak 2.10 direncine gözünü diken USDTRY, haftayı 2.09’un hemen üzerinde kapattı ve haftalık bazda 500 pipsten fazla bir çıkış yaşadı.
Hem Türkiye hem global piyasalar için çok önemli bu haftada DövizDestek rapor, analiz ve anlık haber akışıyla üyelerinin yanında olmaya devam etti.