Geçen Hafta Piyasalar – (22.07.2011)

TEB Yatırım Piyasa Yorumu:

İMKB`de hafta boyunca satıcılı bir seyir yaşandı. IMF`nin cari açık konusundaki uyarılarının yanında, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch`in Türk ekonomisinde ısınma sinyallerinin görüldüğü, cari açığın yarattığı belirsizlik nedeniyle not artışının belirsiz olduğu yönündeki açıklamalarının, kurlarda yaşanan yükselişin, Euro bölgesine ilişkin endişelerin, özellikle Yunanistan konusundaki kaygıların hafta içinde yurtdışı borsalarda neden olduğu düşüşlerin İMKB tarafında olumsuz etkileri gözlendi. TCMB`nin Perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında gösterge faizlerde ve munzam karşılıklarda beklenildiği gibi bir değişikliğe gidilmemesinin, toplantı sonrası yapılan açıklamada iç talebin kontrol altına alındığının, yılın son çeyreğinden itibaren cari dengede iyileşmenin gözlenmeye başlanacağının, global tarafta olumsuzlukların artması durumunda, faiz koridorunun kademeli olarak daraltılmasının uygun olacağının ifade edilmesinin ve Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Perşembe günkü zirvesinde Yunanistan`a yardım konusunda yapılan görüşmelerde sağladıkları uzlaşmanın yurtdışı borsalarda neden olduğu toparlanmaların tedirginlikleri bir miktar azalttığı görülse de, İMKB haftayı satıcılı tamamladı. Haftaya 62635 seviyesinde başlayan, özellikle hafta ortasında yoğunlaşan satışlarla önemli destek noktalarının altına inerek Temmuz ayının en düşük seviyesi olan 59434 seviyesine kadar gerileyen İMKB-100 endeksi haftayı, 59802 seviyesinde, dolar bazında 35260 seviyesinde, haftalık bazda %4.52 oranında değer kaybı ile tamamladı. Cuma günün endekste %1.77 oranında değer kaybı oldu.

IMF ve Fitch`den hafta içinde gelen cari açık konusundaki uyarıların, kurlarda yaşanan yükselişin İMKB üzerinde bu hafta gözlenen olumsuz etkisinin, gelen hafta da sürmesi beklenebilir. Ancak yılın son çeyreğinde cari açıktaki iyileşme beklentilerinin, Merkez Bankası`ndan bu yönde gelen açıklamarın kaygıları azalttığı, piyasa üzerinde gelen hafta içinde satışların durulmasını sağladığı görülebilir. Kısa-orta vadeli göstergelerin aşırı satım bölgesinde bulunması, endeks üzerinde ağırlığı yüksek hisselerin önemli destek bölgelerine geri çekilmiş olması teknik açıdan da gelen hafta içinde satışların durulmaya başlayacağına, tepki hareketleri oluşabileceğine işaret etmektedir.

Gelen hafta Perşembe günü açıklanacak olan Merkez Bankası enflasyon raporu ile Cuma günü açıklanacak olan Haziran ayı dış ticaret dengesi verileri de yakından izlenecektir. Cari açıkla ilgili kaygıların arttığı bir dönemde özellikle beklentilerden yüksek dış ticaret açığı verilerinin İMKB tarafında olumsuz etkilerinin olduğu görülebilir.

Global tarafta ise ağırlıklı olarak borsalardaki hareketlerle birlikte, Euro Bölgesine ilişkin haber akışı, Yunanistan-İtalya-İspanya-Portekiz-İrlanda ile ilgili gelişmeler takip edilecektir. AB liderlerinin Yunanistan`a yardım konusunda bu hafta sağladıkları uzlaşmanın Euro bölgesine ilişkin son dönemde artan tedirginlikleri bir miktar azaltması beklenmektedir.

ABD`de Kongre üyelerinin hükümetin borçlanma limitinin yükseltilmesi konusundaki görüşmeleri ile yılın ikinci çeyreğine ilişkin bilançolar da yakından izlenmektedir. ABD`nin borçlanma limiti konusunda genel beklenti 2 Ağustos`a kadar bir uzlaşma sağlanması yönündedir. ABD`de gelen hafta başında açıklanacak bilançolardan Texas Instruments`ın sonuçları önemli olacaktır. Yılın ikinci çeyreğinde Texas Instruments`ın hisse başına 0.53 dolar kar edeceği tahmin edilmektedir.

Teknik açıdan bakıldığında endeksin gelen hafta başında önemli destek noktaları 59400, 59000 ve 58600 seviyelerindedir.

Endeksin önemli direnç noktaları ise 60500, 61100 ve 61400 seviyelerinde bulunmaktadır.

Daha fazlası için:  www.tebyatirim.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir