Güçlü kârlılık en zayıf çeyrekte de devam ediyor
Garanti BBVA’nın 2Ç24’te 18.811 milyon TL konsolide olmayan net kar bildireceğini tahmin ediyoruz. Bu net karın yıllık bazda %2 artarken çeyreklik bazda %16 oranında azalması anlamına gelirken, %28’lik bir özsermaye karlılığına tekabül ediyor. Özetle, daha yavaş ama sağlam bir kredi büyümesi, yatay marjlar, güçlü komisyon gelirinin devam etmesi, istikrarlı maliyet büyümesi ve risk maliyetinde hafif bir yükseliş bekliyoruz. Bu arada efektif vergi oranının normale dönmesi beklenirken, bankanın 2Ç24’te 1,5 milyar TL yıl ortası gayrimenkul yeniden değerleme kazancı kaydetmesi bekleniyor.
2Ç24’te çeyreklik %7 TL kredi büyümesi öngörüyoruz. Bunun ana kaynağı daha yüksek faiz ve daha uzun vadelerde gerçekleşen tüketici kredisi pazar payı artışı olurken, kredi kartı ve TL ticari kredilerdeki büyümenin daha sınırlı olmasını bekliyoruz. Döviz kredilerinin ise çeyreklik bazda %6 oranında artmaya devam etmesi bekleniyor. TL mevduatın çeyreklik bazda %15 oranında artmasını, YP kredilerin ise %11 oranında azalmasını bekliyoruz. Bu arada Garanti, menkul kıymetler cephesinde ağırlıklı olarak itfaları yerlerine koyarak agresif davranmadı.
Bankanın net faiz marjının 2Ç24’te çeyrek bazda 7 baz puan daraldığını tahmin ediyoruz. Fonlama maliyetlerindeki artış varlıkların yukarı yönlü yeniden fiyatlanmasıyla dengelenirken, bankanın TÜFEX’lerini %40’lık enflasyon tahminiyle değerlemeye devam ettiğini hatırlatalım. 1Ç’de kaydedilen swap kazançlarının yokluğunda daha düşük ticari kazançlar olması beklenirken, bu durum yüksek döviz işlem farkı kazançlarıyla kısmen dengeleniyor.
Komisyonlardaki güçlü büyümenin 2Ç24’te bir önceki yıla göre %181 oranında artarak devam edeceğini ama düşük kredi büyümesi nedeniyle hafif bir ivme kaybı yaşanacağını tahmin ediyoruz. Öte yandan, maliyet artışının daha hafif olmasını ancak yine de yıllık bazda %93 civarında yüksek kalması bekleniyor.
Kurdan arındırılmış risk maliyetinin 2Ç24’te çeyreklik bazda hafif bir artışla 87 baz puana, 1Y24’te ise 80 baz puana yükselerek ~125 baz puan 2024 bütçesinin rahatlıkla altında kalacağını öngörüyoruz.
İnce ayarlamaların ardından, artık TL kredilerin bir önceki yıla göre %48 büyüyeceğini, swap’la düzeltilmiş net faiz marjının yaklaşık 60 baz puan daralacağını, komisyonların %108 artacağını, işletme giderlerinin %79 artacağını ve kurdan arındırılmış risk maliyetinin 113 baz puan seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bu da bankanın bütçe yönlendirmesine uygun olarak 2024’te hisse başı kazançta %15’lik bir büyüme ve %35’lik bir özsermaye getirisine işaret ediyor.
Devam eden varlık yeniden fiyatlandırmaları, zirveye ulaşmış fonlama maliyetleri ve bu yılın sonlarına doğru TCMB’nin faiz indirim döngüsüne başlamasıyla desteklenen Garanti’nin kârlılığının önümüzdeki bir yıl boyunca artan bir trendde olmasını ve 4Ç24’te özkaynak kârlılığının %40 seviyesini aşarak 2025’in sonlarına kadar da bu seviyelerde kalması bekliyoruz. Bu, 2025’te yıllık %82’lik güçlü bir hisse başına kazanç artışı ve %43’lük özsermaye karlılığına tekabül ederken özkaynak maliyetinin de rahatlıkla üzerinde gerçekleşeceğinden PD/DD çarpanında daha yukarı yönlü yer olduğunu düşünmemize sebep oluyor.
12 aylık hisse başına TL170.28 hedef fiyatımız, %4 temettü getirisi dahil olmak üzere %41 toplam getiri potansiyeli sunuyor. Garanti’nin temel müşteri bankacılığı gelir yaratma potansiyeli ile bankacılık sektöründe öne çıkmaya devam edeceği görüşümüz doğrultusunda, tavsiyemizi Piyasaya Paralel Getiri’den Endeks Üstü Getiri’ye yükseltiyoruz.
Kaynak: Tera Yatırım