1Ç19 gelişimi önceki beklentiden iyi
Endeksin Üzerinde Getiri
Hisse Fiyatı: 9,01 TL
12 Aylık Hedef: 10,60 TL
Garanti Bankası 4 Nisan’da Pendik’teki yeni Teknoloji Kampüsü’nde bir analist toplantısı düzenledi ve 1Ç19 dönemindeki gelişmeleri paylaştı:
Garanti, yılbaşı beklentilerine kıyasla 1Ç19 eğilimlerinin daha kuvvetli kredi artışı, daha olumlu net faiz marjı gelişimi, daha yüksek komisyon geliri artışı ve daha düşük karşılık gider maliyetine işaret ettiğini belirtti. Buna karşılık, faaliyet giderlerindeki artış öngörüye paralel olarak enflasyonun altında seyretti. Bu veriler ışığında banka, özkaynak kârlılığının ilk çeyrekte 2019 için daha önce öngörülen % 11 -% 12 seviyesinin üzerinde olacağını düşünüyor. Yapılan bilgilendirmeden, 1Ç19’daki eğilimlerin beklenenden olumlu seyretmesinde (i) KGF tesisleri sayesinde TL kredi artışının %5 – 8 aralığına ulaşması ve (ii) TL fonlama maliyetinin özellikle Mart’ın ikinci yarısına kadar beklentiden düşük kalmasının önemli olduğunu anlıyoruz.
KGF kredilerinden önemli pay alındı: Garanti Bankası yeni KGF tesislerinde bankanın 7,0 milyar TL kadar kredi hacmi sağladığını ve bu kaynaktan TL kredi artışına %5 kadar büyüme katkısı sağlandığını belirtti. Öte yandan, sene başında %10 düzeyinde daralabileceği öngörülen döviz cinsi kredi hacmi ABD doları bazında değişmeden kaldı. Daha önceden vurgulandığı gibi, kredi büyümesi ticari kredilerden kaynaklandı ve tüketici kredileri 1Ç19’da da daralmaya devam etti. Beklenenden daha güçlü net faiz marjı: Garanti Bankası, TÜFE’nin Ekim ayı seviyesinden gerilemesi ile 4Ç18’de 3.5 milyar TL olan TÜFE tahvil faiz gelirinin 1Ç19’da kabaca 1.0 milyar TL’ye düşmesini bekliyor. Buna rağmen TL kredi – mevduat getirisi yılbaşında %1,0’dan düzeyindeyken Mart sonunda %3,0’a ulaşarak yönetimin yılbaşı beklentilerini geçti. Bu sayede, artan kur ve faiz oynaklığı sonrası mevduat faizleri yükselse de bankanın yıllık yatay net faiz marjı beklentisinin zorlanmayacağını düşünüyoruz. Garanti Bankası KGF kredi getirisinin mevcut kredi portföyünün ortalamasına göre düşük kalsa da bu tip kredilerin uzun vade yapısı, çapraz satışlar, düşük sermaye gereksinimi ve kredi riski nedeniyle kâra olumlu etkisi olduğunu vurguladı.
Varlık kalitesinde performans beklenenden iyi. Garanti sene başında yılsonu itibarıyla tahsili gecikmiş alacakların kredilere oranının (TGA) %7,0’nin altına kadar yükselebileceğini belirtmişti. Yönetim, 1Ç19’da takibe dönüşümlerin beklenenden düşük olduğunu ve TGA oranının yılbaşındaki %4,9’a göre sadece 20 baz puan arttığını belirtti. Yönetim ayrıca takibe dönüşümler açısından 4Ç18’in tarihsel en kötü döneme işaret ettiğini ve 1Ç19’un da 2019’un en zor çeyreği olmasını beklediklerini vurguladı. Bununla birlikte Yakın İzlemedeki Krediler (YİK) için artan karşılık oranı nedeniyle karşılıkların yüksek olmakla birlikte bir önceki çeyreğin altında kalacağı belirtildi.