2023/4 Finansal Değerlendirme Raporu
Hisse Kodu : GARAN
Sektör : Banka
Piyasa Değeri (Bin TL) : ₺208,416,000.00
Son Kapanış Fiyatı (TL) : 63.40
Hedef Fiyat (TL) : 91.65
Tavsiye : EPG
Potansiyel Getiri (%) : 44.56
Garanti Bankası’nın 2023 yılı 12 aylık (senelik) finansallarını incelediğimizde;
Bankanın Temel Bankacılık Gelirleri içerisinde en büyük paya sahip olan ‘Faiz Gelirleri’, geçen yılın aynı dönemine(2022/12) göre yüzde 70 oranında artış gösterirken; Faiz Gelirleri içerinde geçen yıl yüzde 64 pay sahibi olan ‘Kredilerden Alınan Faizlerin Oranı’ da cari dönemde yüzde 70’e yakın yükselmiştir. Aynı dönemler arasında bankanın faiz giderlerinde ise, ‘Mevduata Verilen Faizler’de yaşanan yüzde 281 oranındaki artışın etkisiyle yüzde 227 oranında yükseliş görülmüş durumda. Faiz giderlerindeki bu oldukça yüksek artış, net faiz gelirlerini baskı altına alırken; bu kapsamda, geçen yıla göre ‘Net Faiz Gelirleri’nde yüzde 10 oranında azalış kaydedilmiştir. Bu azalışta, regülasyonlar ve TCMB’nin para politikası sıkılaştırmasının fonlama maliyetlerini artırması etkili olmuştur. Bankanın çekirdek net faiz marjlarının sene içerisinde ilerleyişi; 1.Çeyrek’te yüzde 4,4, 2.Çeyrek’te yüzde 3,6, 3.Çeyrekte yüzde 2,5 ve 4.Çeyrekte yüzde 1,5 şeklindedir.
‘Faiz Dışı Gelirler’ içerisinde önemli yer tutan ‘Net Ücret ve Komisyon Gelirleri’ kalemi; ‘Verilen Ücret ve Komisyonlar’da yaşanan yüzde 139 oranındaki artışa rağmen, yüzde 145 oranında artmıştır. Net Ücret ve Komisyonlar’daki güçlü büyümede; kredi büyümesi, artan işlem hacmi ve ödeme sistem ücretleri destekleyici olmuştur. ‘Ticari Kâr’ kalemi içerisinde kambiyo kârları yüzde 49 oranında artışla yine önemli rol oynarken, ‘Türev Finansal İşlemlerden Kaynaklanan Zararlar’da görülen yüzde 15’lik azalışla birlikte; Ticari Kâr kalemindeki atış oranı yüzde 226 olmuş ve Net Kârı desteklemiştir. Ticari Kâr kalemindeki yüksek artışta; sene içerisinde döviz alım/satım aktivitesindeki artış etkili olmuştur. Ayrıca, bankanın ‘Diğer Faaliyet Giderleri’nde yüzde 105 oranında artış görülürken, ‘Vergi Karşılığı’ ise yüzde 13 oranında azalmıştır. Bankanın, dönem net kârı senelik bazda yüzde 49 oranına artış kaydetmiştir.
Banka, 2023 yılında; kredi kartları ve TL işlemleri destekli yüzde 59 oranında artan TL Kredi büyümesi(beklenti üzeri) ve ihracat kredisi kaynaklı yüzde 5 oranında(beklenti üstü) artan Yabancı Para Kredi büyümesi sağlarken, buna karşın; artan faiz oranları ve regülasyonların spreadleri baskılaması ile Çekirdek Net Faiz Marjı’ndaki daralma da beklenti üzerinde olmuştur. Bankanın 2024 yılı faaliyet planı; TÜFE oranı civarında senelik TL Kredi büyümesi, düşük tek haneli Yabancı Para Kredi büyümesi ve yatay net faiz marjı öngörüsü içermekte. Ortalama Özkaynak Kârlılığı’nın ise; yüzde 34-36 bandına olması beklenmekte.
Kaynak: Alnus Yatırım