1Ç22 Bilanço Değerlendirmesi
Endeksin Üzerinde Getiri
Cari fiyat: 14,97 TL
12‐ay Fiyat hedefi: 20,50 TL
Güçlenen net faiz marjı ve rahatlayan kredi risk maliyeti ile net kâr beklentiyi geçti
‐ Garanti BBVA 1Ç22 net kârını 4Ç22’ye göre %107 ve önceki yıla göre %225 artışla 8,2 milyar TL olarak açıkladı. Sonuç beklentimiz paralelinde ve 7,8 milyar TL düzeyindeki medyan analist tahmininin hafif üzerinde gerçekleşti. Net kâr artışı önceki çeyreğe göre karşılık giderlerindeki gerilemeden ve önceki yıla göre aktiflerdeki büyüme ve net faiz marjındaki güçlü toparlanmadan kaynaklandı.
‐ TÜFE’ye endeksli tahvil alımları ve %40 olarak belirlenen dönem enflasyonu ile TÜFE tahvillerin faiz geliri önceki çeyreğe göre 1,0 milyar TL arttı. Ayrıca swap dahil diğer net faiz gelirinde de önceki çeyreğe göre 1 milyar TL’ye yakın artış kaydedildi. Buna göre net faiz marjında (swap dahil) 10 baz puan artış ve TÜFE tahvil hariç net faiz marjında 10 baz puan gerileme hesaplıyoruz. Vadesiz mevduatın payının önceki döneme göre azalması ve yabancı para getiri makasında daralma net faiz marjını baskılamış görünüyor.
‐ Banka önceki çeyrekte 5,4 milyar TL olan yeni sorunlu kredi girişini 2Ç22’de 2,0 milyar TL’de tuttu, ayrıca 1,1 milyar TL tutarında tahsilat ve sorunlu kredi iptali kaydetti. Böylece sorunlu kredi hacmi 0,9 milyar TL artarak 16,7 milyar TL’ye çıkardı. Net karşılık giderleri ise (kur etkisi düzeltilmiş) önceki çeyreğin 1,0 milyar TL altında kaldığından kredi risk maliyeti de 246 baz puandan 118 baz puana geriledi. Karşılıkların bir bölümü model güncellemeden kaynaklandı ve karşılık ayırma oranı tüm kategorilerde arttı.
‐ Enflasyon etkisiyle 1Ç222’de faaliyet giderleri %57 ve net komisyon geliri %59 arttı. Banka yılın tamamında faaliyet gideri artışının enflasyonun altında kalacağını doğacak ek maliyetin komisyon gelirlerindeki artış ile fazlasıyla karşılanacağını tahmin ediyor.
Yorum ve öneri: Banka mevcut ekonomi politikalarında değişim öngörmediğini belirterek, enflasyonun hayli altında seyreden faiz seviyeleri nedeniyle sorunlu kredilerde ciddi artış eğilimi olmadığını vurguladı. Diğer taraftan bireylerin döviz mevduattan KKM’ye geçişine ilişkin getirilen olası komisyon ödemesi, ek zorunlu karşılık düzenlemeleri ve vergi artışı gibi son dönem değişikliklerinin 2022 kârında %5‐10 arası azaltıcı etki yapacağı beklentisi paylaşıldı. Güçlü ilk çeyrek sonuçlarının sene başı bütçe hedeflerinde kuvvetli yukarı eğilime işaret ettiği, ancak güncelleme için biraz daha zamana ihtiyaç olduğu vurgulandı. Sonuçların ardından 2021 net kâr beklentimizi %40 artışla 30 milyar TL’ye (özkaynak kârlılığı: %30,5) ve 12 aylık fiyat hedefimizi %20 artışla 20,50 TL’ye yükseltiyoruz. Hissede ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ görüşümüzü koruyoruz.
Kaynak: Ak Yatırım