“Garanti Bankası’nın 2Ç2020’deki Net Dönem Karı 1,6milyar TL ile Beklentilere Yakın Gerçekleşti…”
Öneri : “AL”
Kapanış Fiyatı: 7,10 TL
Hedef Hisse Fiyatı : 11,00 TL
Garanti BBVA’nın 2020 yılının ikinci çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %1,9 oranında, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise %16,3 oranında azalarak 1.600mn TL’ye gerilemiş, ancak hem bizim beklentimiz olan 1.579mn TL, hem de piyasa beklentisi olan 1.564mn TL’ye yakın gerçekleşmiştir.
İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Garanti Bankası’nın 2020 yılı Ocak-Haziran dönemi net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,1 oranında azalarak 3.231mn TL’ye gerilemiştir.
Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimleriyle birlikte mevduat maliyetlerindeki düşüş devam ederken, kredilerdeki yeniden fiyatlamalar ve TÜFE endeksli tahvil getirilerinde, hem miktardaki düşüş hem de hesaplamada kullanılan tahmini enflasyonun %8’den %7,5’e çekilmesine bağlı olarak bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 196mn TL’lik negatif etki ve para piyasalarının kullanılması ile oluşan faiz giderleri sonrasında, Banka’nın net faiz gelirleri çeyreksel bazda %5,1 oranında gerilemiş ve 5,4milyar TL olmuştur. Net ücret ve komisyon gelirleri, yasal düzenlemelerin yanı sıra, salgın sürecinde çeşitli ücretlerin alınmamasına bağlı olarak, çeyreksel bazda %23,2 oranında düşmüş ve 1,29 milyar TL olmuştur. Ticari kar, swap giderindeki azalmaya (630mn TL’den 537mn TL’ye) karşın, alım satım gelirleri ile döviz cinsinden takip edilen karşılıkların korunmasına bağlı kurlardaki artış kaynaklı gelir oluşumunun azalması ile 259mn TL gerileyerek karlılığa olumsuz etki etmiştir. Diğer taraftan karşılık giderleri yüksek seyretmesine karşın, bir önceki çeyreğe göre düşüş kaydederken, operasyonel giderler azalarak karlılığı desteklemiştir. Banka bu çeyrekte 600mn TL serbest karşılık ayırmasına karşın toplam karşılık giderleri %40,6 oranında düşerek 3,3 milyar TL olmuştur. Operasyonel giderler ise personel giderlerindeki azalma öncülüğünde %6 oranında gerilemiştir.
Banka’nın net faiz marjı (swap hariç), çeyreklik bazda daralan kredi mevduat makası ve TÜFE endeksli tahvillerin olumsuz etkisiyle 75 baz puan düşerek %5,33 olmuştur. Diğer taraftan, Banka’nın özsermaye ve aktif karlılıkları ise sırasıyla %11,3 ve %1,5 olarak bir önceki çeyreğin altında gerçekleşmiştir.
Kaynak: Ziraat Yatırım