Garanti Bankası 2012/9 Bilanço Analizi
Garanti Bankası ilk dokuz aylık karını %1.5 artışla 2.3 milyar TL, üçüncü çeyrek karını ise geçen yıl aynı döneme göre %52 artışla 733 milyon TL olarak açıkladı. Bankanın üçüncü çeyrek karı ortalama beklentinin %12 üstünde gerçekleşti.
Bankanın 2011 yılında elde edilen Eureko Sigorta, Mastercard ve Visa iştirak satış geliri ve iştirak değerleme gelirleri gibi bir seferlik gelirleri dışarda tutulduğunda net karı yaklaşık %17 artış göstermektedir.
Önceki çeyreğe göre karşılaştırmada ise üçüncü çeyrekte kredi faiz gelirlerinde %3.1 artışa karşılık mevduat faiz giderlerinde de sınırlı bir artış yaşadı. Menkul kıymet faiz gelirlerindeki azalma etkisinde bankanın net faiz gelirlerinde %20 düşüş görülmekte olup, menkul kıymet işlemlerinden elde edilen gelirlerle birlikte bakıldığında da toplam menkul kıymet ilişkili gelirler de %6 azalmıştır. Kredi karşılık giderlerinde önceki çeyreğe göre daha düşük oranda artış görülmüştür. Net karda %2 artış elde edilmesine en büyük katkı para piyasası işlemleri ilişkili faiz giderlerinin üçüncü çeyrekte azalmasından sağlanmıştır.
Banka üçüncü çeyrekte menkul kıymetler portföyü %5 küçülmüş, FX menkul kıymetlerin yapılan satış ile %34 azalmasından kaynaklanmıştır. Banka bu satışın hem kar realizasyonu hem de Basel II kapsamında sermaye yeterlilik rasyosuna destek verilmesi amaçlı olarak yapıldığını ve bilançoda de-dolarizasyona devam edeceklerini açıklamıştır.
Eylül 2012 sonu itibarıyla bankanın menkul kıymet portföyünde YP kıymetlerin payı %14’den %9’a geriledi. Portföyün %61’i değişken faizli kıymetlerden oluşmakta olup, TP tarafında bu oran %31 TÜFEx ve %30 FRN olmak üzere %61, YP tarafında ise %53’dür.
2013 beklentileri:
• Banka 2013 yılında Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık politikasında gevşeme beklerken, yeniden zorunlu karşılıklara faiz uygulanmaya başlanmasının söz konusu olabileceğini düşünüyor.
• Bankanın 2013 yılı büyüme beklentisi %4.5, enflasyon beklentisi %6.7.
• Merkez Bankası’nın 2012 yılı son çeyreği ve 2013 yılında genişletici politikalar uygulamaya devam etmesini beklediklerini ve enflasyon hedefini yakalama endişesinde olmayacağını düşündüklerini ifade ettiler.
• Seçim yılı olması ile iç talebin canlandırılması ve büyümeye katkı vermeye başlatılması bekleniyor.
• Merkez Bankası’nın genişletici politikalara devam etmesi ve sektörün aktif – pasif vade yapısına bağlı olarak özellikle TL tarafında kredi – mevduat faiz marjında olumlu gelişmenin dördüncü çeyrekten itibaren daha belirgin olmasını ve 2013 yılında da sektör bazında ve banka için net faiz marjında 2012 yılı kadar olmasa da iyileşme görülmesini bekliyorlar.
• Kredi faizlerinde gerileme ve beklenen diğer politika önlemlerinin katkısı ile 2013 yılında sektör bazında TL kredi büyümesinin %20, YP kredi büyümesinin %9 ve toplam sektör kredi büyümesinin yaklaşık %15 olacağı öngörüldü.
• Sektör bazında mevduatta TL tarafında %12, FX tarafında %7 büyüme, sektörün aktif büyümesinin de %10-12 seviyesinde olması bekleniyor.
• Bankada ve sektörde YP menkul kıymetlerin azaltılmaya devam edilmesi ve sağlanan kaynağın TL kredi büyümesinin finansmanı için kullanılması bekleniyor.
TSKB Araştırma