Aydın Eroğlu – 26.09.2013
20/09 tarihli ilk ”Hangi Gap Önce Kapanacak?” ve yine aynı tarihte öğle arasında ”Bankaların Gap Kapanış Seviyeleri” başlıklı ikinci beklenti yazılarımı yazarak, endeks ve bankaların grafiklerinde oluşan gap boşluklarına dikkat çekmiştim. Bunların kapanma riski nedeniyle de realizelerin gelebileceğini, gap’ler kapandığı takdirde de ilk anda kapanan gap yönünün tersi fiyat hareketlerini görebileceğimizi yazmıştım. İlgili yazılarımdan bu içeriklere yeniden bakınız.
İşte dün itibarıyla bu gap’lerin Akbnk, Garan, Isctr, Vakbn ve Ykbnk için olanları kapandılar. Geriye 15,25 halkb, 74.660 BIST gap boşlukları kaldı. BIST için kapanış ve açılış boşluğu 74.660’a denk geliyor. Ancak grafik boşluğu ise 75.165 seviyesinde. Yani BIST olarak 75.165 görüldüğü takdirde ben bunun gap boşluğunun kapanmasına yeterli olacağını düşünüyorum. Ama geçen hafta BIST bu gap’leri yaparken aynı gün tahvil faizi de bir gap yapmıştı. Faiz grafiğine bakınca % 8,65’e denk gelen bu gap’in de yukarı doğru kapanabilme riski var.
Şimdi bu ortamda bugün BIST ve Halkb için gap’ler de kapansa alım başlayacak mı onu doğru tahmin etmek lazım. Bu ihtimal güçlü. Fakat tekniklerde dün kapanan bu gap’lere rağmen endeksin ve bazı bankaların biraz daha aşağıya sarkma riskleri de var. Olası seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzda gösteriyorum. Oradan takip edebilirsiniz. Neyse bu ortamda biraz daha gevşeme riski teknik olarak var olduğu için, gap’ler kapanıyor diye alım düşünülse de, bunun imkanların % 50’sini geçmeyecek şekilde kullanılması temkinli bir davranış olur düşüncesindeyim. Bu sayede daha da aşağıya düşüşler yaşanırsa, maliyetleri düşürme imkanı çıkar. Yok eğer alım tepkisi görürüz ve bu tepki sürerse, sadece % 50 alım imkanı kullanıldı diye üzülmemek gerekir. Çünkü FED belirsizliği, ABD borç tavanı riski, ABD olası iyi veri riskleri nedeniyle çok fazla bir yükselişi şimdiden yaşamayız düşüncesindeyim.
Türkiye Birinci Sırada!
The Ekonomist bilimum riskler konusunda Türkiye’yi en baştaki yüksek riskli ülkeler içinde saymış. Cari açığın finansmanında kırılganlığa dikkat çekmiş. Fitch de benzer uyarıları yapıyor. Aslına bakarsanız, geçen yıl da cari açığın finansmanı riski vardı. Ama o zaman Gezi Parkı olayları ve Mısır’daki askeri darbe yaşanmamıştı. Orta Doğu kaynaklı finansman girişleri ile cari açığı çok rahat fonluyorduk. Ortadoğu ülkeleri ile büyük tutarlı anlaşmaları imzalıyorduk. 2014 ve 2015 seçimleri için siyasi bir risk gözükmüyordu.
Oysa Gezi olayları ve Mısır’daki darbe sonrası görünüm aynı değil. İçeride ilgili seçimler için belirsizlikler ve riskler oluşmuş durumda. Dışarıda ise, başta ABD olmak üzere genel batı ülkeleri ve Ortadoğu ülkeleri ile sıkıntılar var. Geçen yıl 12 Milyar Dolar’lık Afşin Elbistan kömür havzası anlaşmasına imza atmış BAE’den Abu Dabi bu imzasını geri çekti. Katar en ciddi partnerlerimizden ve fon kaynaklarımızdan biriydi, baştaki emir apar-topar yerini oğluna bıraktı. Emir olan oğlu da gelir gelmez Mısır’ın darbecilerine parasal desteğini açıkladı. Hemen hemen diğer bölge ülkeleri ile de benzer durumlar yaşanıyor. Türkiye Mısır’daki gelişmeler nedeniyle bir çok bölge ülkesi ve ABD ile ters düştü.
ABD ve Rusya ile Suriye konusunda mutabık kalamayıp, o konuda da yalnız kaldık. Suriye sınırımızdaki muhalif hareketlerin büyük bir kısmı dün şeriat altında birlik olma konusunda anlaştılar. Toplumsal uzlaşma olarak heyecan yaşadığımız PKK sorunu görüşmeleri açmaza girmeye başladı. Kandil üzerinden tehditler uçuşuyor. Pazartesi sayın başbakanımız tarafından açıklanacağı söylenen uzlaşma paketinin içeriği ne kadar kabul görecek bu çok önemli olacak. Eğer açıklanacak içerikler PKK temsilcileri tarafından yetersiz görülürse (ki, bence muhakkak yetersiz diyecekleri şeyler olacaktır), PKK ile yeniden sertlik dönemi başlayabilir.
İşte tüm bunlar benim için çözülmesi gereken önemli riskler. Bu riskleri gören değerlendirme kuruluşları son dönem yaptıkları uyarıları bu riskler nedeniyle yaptıklarını düşünüyorum. Ama bankalarımızın ve kamunun yine de güçlü finansman yapıları nedeniyle ben çok önemli bir ekonomik riskimiz olduğunu düşünmüyorum.
Biliyorsunuz geçen haftadan beri BIST için gap kapanış risklerine dikkat çekerken, bankalar dışındaki sektörlerde ise yukarı hareketler beklediğimi söylüyordum. Destek-Direnç Tablosu’nda da bu yöndeki teknik beklentilerimi sizlerle paylaşıyorum. Piyasada hisse bazlı hareketlerin aynı şekilde devam etmesini bekliyorum. Gap’lerini kapatan bankalarda alım tepkileri görülebilir ama daha alt teknik seviyelerin görülme riskleri olduğu için bu tepkilerin sınırlı kalacağı kanaatindeyim. Ayrıca da, yılın kalan döneminde ve 2014 başında sanayi sektörü başta diğer sektör hisselerinin getirilerinin bankaların üstünde olmasını bekliyorum. Artan kurlar nedeniyle bankaların yılın kalan iki bilanço döneminde karlılıklarının düşmesini bekliyorum. Halkb ve Isctr için daha pozitif olmama rağmen, diğerlerini için aynı düşüncelerde değilim.
DOW Riski
Dikkatinizi çekti ise bir kaç gün öncesinden Destek-Direnç verilerine DOW endeksleri için olası teknik riskleri eklemiştim. Dün bu destekler hemen hemen görülmüş oldu. Eğer bu destekler aşağı kırılırsa DOW’da ek satışlar olabilir ama, ben teknik olarak DOW için desteklere gelindiğini düşündüğüm için, alım yönünde tepkilerin daha büyük ihtimal olduğunu düşünüyorum. Dow’un yönü de BIST için bir referans olabilir.
Saygılarımla
www.aydineroglu.com – www.borsaanalizci.com