Franchise Yatırımları için Pazarlama Planı Nasıl Yapılır?

Franchising sistemi, girişimcilere bir markanın sektöründeki gücü ve deneyiminden yararlanmak için pek çok imkân sağlıyor.

Öte yandan franchise veren firmalar için de franchising alan firmalar için de pazarlamanın detaylı bir iş olduğunu kabul etmek gerekli. İyi hazırlanmış bir pazarlama planı olmadan istenen satış hedeflerini tutturmak mümkün değil. Deneyimli pazarlama yöneticisi Can Ogan, franchise yatırımlarını karlı hale getirebilmek için her iki tarafın da yapabileceklerini anlattı.

Bir markanın sektöründeki tanınırlığından yararlanmak, deneme yanılma yöntemi yerine güçlü bir şirketin iş yapma biçimlerini uygulamak, yatırımcılar için pek çok riskin ortadan kalktığı güvenilir bir liman oluşturuyor. Franchise sisteminin pek çok avantajı olsa da pazardaki rekabet, güçlü bir pazarlama planını gerektiriyor. Bu noktada franchising verenler çoğunlukla şubelerin yeterince çaba harcamadıklarından, şubeler ise master franchise’ın onlara yeterince destek olmadığından şikayetçi. Pazarlama yönetimi konusunda deneyimli bir isim olan Can Ogan, pazarlama açısından hem master franchise’ların hem de şubelerin yapabileceği çok şey olduğunu söylüyor. İki tarafın iş birliği yaparak güçlü bir marka oluşturabileceğine değinen Ogan, “Franchise’ın tanınır olabilmesi için güçlü ve sürekli bir marka algısı yaratması önemlidir. Marka kimliğinin ortaya çıkartılması, bu marka kimliğinin nasıl ve ne şekilde kullanılacağının şubelere aktarılması gerekir. Marka kimliği her şeyin çatısını oluşturacaktır” diyor.

Pazarlama Planının Merkezinde Müşteri Var: Sadece şık bir ofis tasarlamak ve şubelerinize de bunu yaptırmak işin sadece başlangıcı… Önemli olan etkili bir pazarlama programıyla yola çıkmaktır. Pazarlama programınızı oluşturmak için ilk yapmanız gereken şey müşterinizi tanımak. Başarının sırrı, müşterinizi anlamaktan geçiyor. Doğru müşteriye, doğru deneyimi, doğru zamanda ve doğru ücretle yaşatmak, başarı ile başarısızlık arasındaki belirleyici faktör olacaktır. Burada en yakın dostunuzun pazar araştırması olduğunu unutmayın. Deneyim noktalarının belirlenmesinden doğru fiyatın seçilmesine kadar her aşamada pazar araştırması sizi hata yapmaktan korur, repütasyonunuzu zedelemeden doğru adımları bir seferde atmanızı sağlar.

Müşterinizin Nasıl Yaşadığını Bilin: Pazar araştırmaları, kullanıcı personaları çıkartmanıza yardım edecektir. Personalar müşterinizi yansıtan kişilerdir. Nerelerden alışveriş yaparlar, hangi dizileri izlerler, neler severler, nelerden hoşlanırlar, saat kaçta nerede olurlar, ne kadar paraları var? Mümkün olduğu kadar çok şey belirleyin. Pazarlama çalışmalarınızı personalarınıza dayanarak yapabilirsiniz.

Pazarlama Planını Şubelerinize Aktarın: Pazarlama planınızı ürün, fiyat, dağıtım, promosyon, insan, fiziksel olanaklar, süreç, tüketiciye değer katan şeyler, maliyet, uygunluk-kolaylık ve iletişim faktörlerini ön planda tutarak yaratın. Franchise veren şirketler, şubelerine planı mutlaka iyice öğretmelidir. Böylece kendilerini yalnız hissetmeden motive olurlar. Ayrıca yapacakları aktiviteleri sizin belirlediğiniz pazarlama ve marka stratejileri doğrultusunda gerçekleştirme fırsatı bulurlar. Master franchise muhteşem bir planla ortaya çıksa bile bu tek başına lokal şubelerin yapacağı işin yerini tutamaz. Lokal şubeler hem müşteriyle birebir ilişkiyi kurduğu için hem de master franchise’ın görünür yüzü olduğu için çok önemlidir.

Planınızı Takvimlendirin: Planı mutlaka bir zaman planına oturtmak gerekir. Çalışmaları lokal şubelerinizle belirli aralıklarla kontrol edin. Unutmayın onlar sahada oldukları için neyin çalışıp neyin çalışmadığını sizden daha iyi anlama fırsatı bulurlar.

Esnek Olun: Pazarlama planınız, pazarın şartları, rekabet ve müşteriye göre evrim geçirir. Siz de bunu yapmayı unutmayın. Sadece kendinize değil aynı zamanda rakiplerinize de bakmayı ve onların hareketlerini izlemeyi unutmayın.

Planınız Online ve Offline’ı Kapsamalı: Pazarlama planınızı sadece online veya sadece offline değil, her ikisini de birleştirecek şekilde hazırlayın. Sık ve düzenli olarak müşterinizle iletişime geçin. Bunun için heyecan verici resimler, videolar, kısa mesajlar, kısa anekdotlar iş görecektir. Bunları rast gele değil belirlediğiniz persona için yapmanız gerektiğini unutmayın.

Müşteri Deneyimi Tasarlamak Önemlidir: Pazarlama planıyla müşterileri çekmeyi başarsanız bile doğru deneyim yaratılmaz ise yeniden gelmelerini sağlayamazsınız. Pazarlama danışmanlarının önemli bir rolü de budur. Müşterinin deneyim noktalarının tespit edilmesi ve hangi noktalarda nelerin yapılacağının master franchise tarafından belirlenmesi gerekir. Bunun doğru işletilmesi ve bulunduğunuz yere göre adapte edilmesi ise lokal’in işidir.

İnternette Aktif Olmak Avantaj Sağlar: Lokal olarak yapılabileceklerden bir tanesi de internette aktif olmaktır. Birçok web sitesi ve platform var. Buralara kayıt olmak, internette bulunabilirlik, müşterilerinizden size puan ve yorum yapmasını istemek sizi çekici kılacaktır.

Sizden Bahsetmeleri İçin Çalışın: Müşterilerinizi şaşırtmak, onların sizin hakkınızda konuşmasını sağlayabilmek önemlidir. Ne kadar çok sizin hakkınızda konuşulursa o kadar çok sadık müşteriniz olacaktır. Güçlü bir CRM listeniz olursa doğru müşteriye doğru promosyon, haber veya ilan gibi yöntemlerle ulaşabilirsiniz. Unutmayın var olan müşteriyi elde tutmak, yeni müşteri kazanmaktan daha ucuz ve daha zahmetsizdir.
Yaptıklarınızı ve aktivitelerinizi sosyal medyada, internette, lokal basında ve hatta imkanınız varsa broşürlerde ve dergilerde duyurun. Bunu yaparken ana marka değerlerini de unutmayın. Markanızla uyuşan sosyal sorumluluk aktivitelerine katılarak hem değerlerinizi paylaşabilir hem de görünürlüğünüzü arttırabilirsiniz.