Forex Yorumları / Trive Yatırım – (26.03.2024)

Öne Çıkan Başlıklar

Fed üyelerinden gelen faiz politikası ve enflasyona karşı temkinli mesajlar, ABD endekslerini negatif yönde etkilemektedir.

Fed üyesi Cook açıklamalarda bulundu;

  • İstihdam ve enflasyon hedeflerimize ulaşma konusundaki risklerin daha iyi bir dengeye doğru ilerliyor
  • Fiyat istikrarının tamamen yeniden sağlanması, zaman içinde para politikasının gevşetilmesi konusunda temkinli bir yaklaşım gerektirebilir.

Fed Haziran toplantısında indirim beklentisi güçlü olmaya devam ederken, Cuma günü açıklanacak manşet ve çekirdek PCE verileri bekleyişi sürmektedir. Faiz indirimi beklentisine ilişkin önemli olacak veri tarafında manşet PCE verisinin %0.3 seviyesinden %0.4 seviyesine yükselmesi, çekirdek PCE tarafında ise %0.4 seviyesinden %0.3 seviyesine gerilemesi beklenmektedir. Bu noktada çekirdek enflasyona bakmanın daha anlamlı olacağını düşünürken, veri açıklanmasına kadar fx varlıklarında daha yatay hareketler beklenebilir.

Piyasa katılımcıları Fed’in Haziran toplantısında indirimin başlayacağı ve yılın tamamında 3 adet faiz indirimi olacağı senaryosunu fiyatlamalara yansıtmaktadır. Fakat bu güçlü beklenti $ endeksini aşağı yönlü çekme konusunda yetersiz kalmaktadır. $ endeksi 104 seviyesinde dengelenirken, JPY ve EUR değer kaybı öne çıkmaktadır. $ endeksine bakarken sadece Fed faiz indirimi algısıyla bakmak ve işlem yapmak piyasa dinamiklerini kaçırmaya neden olabilir. $ endeksinde aşırı güçlenme beklentimiz bulunmazken, 104.50 direnç seviyesini ve 103.00 – 104.50 bölgesini takip ediyoruz. $ temasında güçlenme Fed’e ilişkin beklentilerde majör bir bozulmadan değil diğer para birimlerinin kötü performanslarından etkilendiğini değerlendiriyoruz.

Japonya tarafında yapılan açıklamalarda Yen değer kaybının temel dinamikleri yansıtmadığını ve aşırı oynaklığı izledikleri belirtilirken, piyasa JPY tarafına bir müdahale gelip gelmeyeceğini izlemektedir. Bu beklenti Yen tarafında ilave değer kaybını geçici olarak durdururken, Nikkei225 endeksinde yukarı yönlü hareketi sınırlandırmaktadır. Nikkei225 endeksi için aşağı yönlü hareket potansiyelinin teknik anlamda devreye girebilme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu değerlendirirken, detaylar için fx videomuzu izleyebilirsiniz.

Japonya Maliye Bakanı Suzuki açıklamalarda bulundu;

  • Hızlı kur hareketleri arzu edilmeyen bir durumdur. Para birimlerinin ekonomik temelleri yansıtarak istikrarlı bir şekilde hareket etmesi önemlidir.
  • Döviz müdahalesiyle ilgili soruya cevap verirsem, bunun piyasa üzerinde istenmeyen etkileri olabilir.
  • Aşırı hareketler olursa, herhangi bir önlemi göz ardı etmeden uygun şekilde karşılık vereceğiz.

Bugün veri akışında ABD dayanıklı mal siparişleri (15.30) ve API petrol stokları verileri izlenecektir. Cuma günü “Kutsal Cuma” nedeniyle ABD, Avrupa ve Asya piyasalarının çoğu kapalı olacaktır.

Brent petrol arz yönlü sıkıntılar ve jeopolitik risk (Rusya – Ukrayna savaşı) temasıyla $86 seviyesinde dengelenmektedir.

Altın fiyatlaması $2165-$2175 bölgesinde devam ederken, Cuma günü açıklanacak ABD PCE verileri bekleyişi sürmektedir. Altın için “ÇİFTE 2400 BEKLENTİMİZ!” etkinliğini sürdürmektedir. Ons altın için $2400 hedef potansiyelinin devreye girme potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu değerlendirirken, gram altın için TRY hariç tutulduğunda TL2400 hedef potansiyelinin senaryoya girme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.

Altın fiyatını pozitif katkı sağlayan katalistler arasında;

  • Fed’in yumuşak iniş senaryosunda Haziran toplantısında faiz indirim döngüsünün başlaması
  • Fed başta olmak üzere merkez bankalarının sıkılaştırma döngüsünün sonuna gelerek, uygun zaman ve miktarda faiz indirimlerine başlayacak olmaları
  • ABD Başkanlık seçimleri (Kasım 2024) için Trump’ın ayak seslerinin duyulması ve belirsizliğe karşı önden pozisyonlanmanın etkin olması
  • $ temasında aşırı güçlenme senaryosunda zayıflama
  • Merkez bankalarının rezerv çeşitlendirme için tekrar altın tercihlerini devreye almaları
  • Merkez bankalarının gevşek para politikalarına devam edeceği beklentisi
  • Rusya – Ukrayna savaşında faz değişikliği
  • Savaş ve jeopolitik risk temalarının etkin olması

İngiltere için bu hafta büyüme verisi öne çıkarken, GBPUSD paritesinde 1.26 seviyesinden dip dönüşü hareketinin güçlü olabileceğini düşünüyoruz. BoE faizi pas geçerken, yaz aylarında indirimin devreye gireceği beklentisi etkin olmaktadır.

ABD endekslerinde ve hisse senetlerinde pozitif algı ön planda olurken, önemli şirketlerin hisse senetlerine ilişkin Reuters terminalinden alınan 12 aylık dönem hedef fiyatlar, en yüksek hedef fiyat, en düşük hedef fiyat, kaç adet al/güçlü al/sat/güçlü sat ve tut tavsiyeleri olduğuna ilişkin hazırladığımız tabloyu inceleyebilirsiniz.

EUR/USD

Paritede 1.0819 direncinden alınan aşağı yönlü tepki hareketliliği sonrasında dünkü seansta pozitif kapanış gerçekleşti. Her ne kadar seans kapanışı pozitif gerçekleşsede geçtiğimiz hafta son 2 gün yaşanan aşağı yönlü hareketlilik geri alınamadı. Bu taraftaki hareketlilikte özellikle güçlenen dolar teması ve ECB tarafına yönelik güvercin tondaki söylemler olmuştu.

EUR/USD tarafında aşağı yönlü hareketliliklerde 1.0837, 1.0819 ve 1.0794 seviyeleri destek hattı olarak takip edilmeye devam edilebilir. Yukarı yönlü hareketliliklerde ise sırasıyla 1.0861, 1.0872 ve 1.0903 dirençleri takip edilebilir.

GBP/USD

Sterlin tarafında da geçtiğimiz hafta son 2 seanstaki satıcılı seyir sonrasında hafta başlangıcında pozitif kapanış gerçekleşti. Parite tarafında özellikle 1.2542 desteğinden alınan yukarı yönlü tepki hareketliliği dikkat çekti. Bu tarafta aşağı yönlü hareketliliklerde 1.2624, 1.2593 ve 1.2542destekleri takip edilebilir. Yukarıda ise 1.2682, 1.2721 ve 1.2759 dirençleri takip edilmeye devam edilebilir.

USD/JPY

Japon yeni, yetkililerin sözlü müdahalesine yol açmasından destek bularak dolar başına 151,4 civarında yatay bant hareketliliğini devam ettirdi. Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, yendeki zayıflığı dizginlemek için herhangi bir önlemi göz ardı etmeyeceğini söyledi ve aşırı oynaklığın ticari faaliyetler ve daha geniş ekonomi için belirsizliği artırdığını ekledi. Bu açıklamalar, ülkenin en üst düzey döviz diplomatı Masato Kanda’nın yendeki zayıflığın temelleri yansıtmadığını söylemesi ve son hareketleri spekülatif olarak nitelemesinden bir gün sonra geldi. Kanda, döviz hareketlerini aciliyet duygusuyla yakından izlediğini sözlerine ekledi ve uygun şekilde karşılık vermeye hazır oldukları uyarısında bulundu. Yen geçen hafta, Japonya Merkez Bankası’nın 17 yıl sonra ilk kez faiz oranlarını artırması ve 8 yıllık negatif faiz uygulamasına son vermesinin ardından, piyasaların iyi planlanmış olarak değerlendirdiği bir kararla keskin bir şekilde değer kaybetti. BOJ Başkanı Kazuo Ueda da merkez bankasının bir süre daha destekleyici duruşunu sürdüreceğini söyledi. Teknik açıdan, 151.70, 152 ve

152.30 dirençleri takip edilmeye devam edilebilir.. Aşağıda ise 150.90, 150.20 ve 149.80 seviyeleri destek hattı olarak karşımıza çıkıyor.

ONS Altın

Piyasalarda Federal Rezerv’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan en son ABD PCE fiyat endeksi raporu beklenirken, altın Salı günü ons başına 2.170 dolar civarında sabitlendi ve dar bir aralıkta kaldı. Geçtiğimiz hafta Fed’in bu yıl üç faiz indirimi için görünümünü koruması altının cazibesini bir miktar artırdı. Bu arada Fed Başkanı Lisa Cook Pazartesi günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının faiz indirimine ne zaman başlayacağına karar verirken dikkatli hareket etmesi gerektiğini söyledi. Piyasalar şu anda Fed’in Haziran ayında faiz indirimine başlama olasılığını %70 olarak fiyatlarken, bu oran toplantı öncesinde %55 civarındaydı. Ayrıca Orta Doğu ve Doğu Avrupa’daki jeopolitik gelişmeler, finansal piyasalara yönelik potansiyel riskler açısından izlenmeye devam edildi. Altının ons tarafında teknik açıdan aşağıda 2156, 2147 ve 2120 dolar destekleri sırasıyla takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketliliklerde ise 2176, 2230 ve 2280 dolar dirençleri takip edilebilir.

NAS100

ABD hisse senedi vadeli işlemleri, Salı günü güne pozitif başladı. Pazartesi günkü normal işlemlerde Dow ve S&P 500 sırasıyla %0,41 ve %0,31 düşerken, her iki endeks de üst üste ikinci seansta geriledi. Nasdaq Composite de %0,27 değer kaybederek beş günlük yükselişini sonlandırdı. S&P’nin 11 sektöründen sekizi, sanayi, teknoloji ve emlak sektörleri öncülüğünde düşüşle kapandı. Şirketler tarafından takip edildiğinde Intel, Çin’in devlet bilgisayarları ve sunucularında Intel’in ABD mikroişlemcilerini aşamalı olarak devre dışı bırakma yönergelerini uygulamaya koyduğuna dair haberlerin ardından %1,7 düştü. Microsoft da yeni yönergelerin Windows işletim sistemleri üzerindeki etkisine ilişkin endişeler nedeniyle %1,4 geriledi. United Airlines ise Reuters’ın son güvenlik olayları nedeniyle ABD Federal Havacılık İdaresi’nin incelemelerini artırdığına dair bir raporunun ardından %3,4 düştü. NAS100 endeksinde tekrardan trend içerisinde kalıcı hareketliliğin devam ettiğini görüyoruz. Endeks için yukarı yönlü hareketliliklerde 18578, 18750 ve 18900 dirençleri sırasıyla takip edilmeye devam edilebilir. Aşağıda ise 18270, 18023 ve 17807 seviyeleri destek hattı olarak takip edilebilir.

Nikkei225

Nikkei 225 Endeksi %0,2 artışla 40.500 civarına yükselirken, daha geniş kapsamlı olan Topix Endeksi Salı günü yatay seyretti. Bu hareketlilik ile birlikte Japon hisse senetleri teknoloji sektöründeki kazançların yardımıyla bir önceki seanstaki kayıplarının bir kısmını telafi etti. Bu hareketler, ABD hisse senetlerinin kar alımları nedeniyle bir gecede düşmesinin ardından gelirken, yatırımcılar küresel olarak ekonomik ve faiz oranı görünümünü değerlendirmeye devam etti. Piyasalar şimdi Japonya’da bu hafta açıklanacak olan işsizlik, perakende satışlar ve sanayi üretimi rakamlarını içeren bir dizi ekonomik raporu bekliyor. Teknoloji sektöründeki kazançlara Disco Corp), Tokyo Electron), Screen Holdings, Advantest ve SoftBank Group öncülük etti. Teknik açıdan endeks tarafında 40200, 39650 ve 38800 destekleri sırasıyla takip edilebilir. Yukarıda ise 40700, 41000 ve 41500 dirençleri takip edilebilir.

Brent Petrol

Brent petrol vadeli işlemleri Salı günü varil başına 87$ civarına yükseldi ve arz yönlü çeşitli endişelerin petrol fiyatlarını desteklemeye devam etmesiyle bir önceki seanstaki kazanımlarını genişletti. Rus hükümeti, Şubat ayında yaklaşık 9,5 milyon varil/gün ürettikten sonra OPEC’in günlük 9 milyon varillik hedefini karşılamak için petrol şirketlerine ikinci çeyrekte üretimlerini azaltmalarını emretti. Ukrayna’nın Rus petrol rafinerilerine yönelik saldırıları da ülkenin petrol işleme kapasitesinin yaklaşık %12’sini etkiledi Brent petrol tarafında aşağı yönlü hareketliliklerde 85.50, 84.30 ve 83.60 destekleri takip edilebilir. Yukarıda ise 87.50,88.10 ve 90 dolar dirençleri takip edilebilir.

Kaynak: Trive Yatırım Günlük Forex Analizleri