Öne Çıkan Başlıklar
Piyasalarda risk algısı kırılgan olurken, Meta finansal sonuçları sonrasında %13 üzerinde düşüş kaydetmesi teknoloji sektörünü olumsuz yönde etkilemiştir. Her ne kadar finansal sonuçlar iyi olsa bile şirketin ileriye dönük beklentilerinde piyasa beklentilerini karşılayamaması satışta etkin rol oynamıştır. Meta kaynaklı satış Asya piyasalarına da yansırken, bugün ABD büyüme verisi piyasalar tarafında izlenecektir. Büyüme verisi için %3 referans seviyesi Fed’i ve piyasaları üzmeyecek yumuşa iniş temasını destekleyici bir büyüme verisi olabilir. Beklenti üzerinde gelebilecek güçlü büyüme verisi Fed faiz indirim beklentilerinde bozulmayı tetikleyecekken, $ temasında güçlenme ve yukarı hareket edecek ABD tahvil getirilerine neden olabilir. Büyüme verisi sonrasında gözler Fed’in enflasyon için takip ettiği çekirdek PEC verisinde olacaktır. USDJPY paritesi 155 psikolojik direnç seviyesini aşarken, ilgili seviye üzerinde kalıcılığına devam etmektedir. Piyasalar bugün başlayan ve 2 gün sürecek BoJ toplantısı öncesinden acaba fx piyasasına müdahale gelebilir mi diye bekleyişlerini sürdürmektedir. Faiz kararında herhangi bir değişiklik beklemezken, varlık alım programının devam edip etmeyeceği takip edilecektir. Son toplantıda faiz artışına gidilirken varlık alım programı sonlandırılmayıp devam etmiştir hem sıkılaştırma hem gevşemenin aynı anda olması piyasaların kafasını karıştırırken JPY tarafında değer kaybını tetiklemiştir. JPY değer kaybı Nikkei225 endeksini yukarı yönde pozitif olarak etkilemiştir. BoJ faiz kararı nedeniyle bu hafta öne çıkabilecek fx varlıkları arasında JPY ve Nikkei225 endeksi takip edilebilir.
EUR/USD
Beklenenden daha iyi gelen PMI verileri paritedeki hareketlilik için takip edilmeye devam edildi. 1.06 bandından gerçekleşen tepki hareketliliği bu tarafta etkin bir şekilde devam ederken, teknik açıdan aşağı yönlü hareketliliklerde 1.0705, 1.0677 ve 1.0660 seviyeleri destek hattı olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketliliklerde ise sırasıyla 1.07348, 1.0769 ve 1.0785 dirençleri takip edilebilir.
GBP/USD
Sterlin güçlü gelen PMI verileri etkisi ile birlikte son 2 seansta pozitif kapanışlar gerçekleştirdi. GBP/USD paritesinde teknik analiz açısından aşağıda 1.2413 ve 1.2373 destekleri takip edilebilir. Yukarıda ise 1.2496 ve 1.2542 dirençleri takip edilebilir.
Altın
Yatırımcıların son ekonomik rakamları hazmettikten sonra Federal Rezerv’in parasal yönüne ilişkin daha fazla netlik aramak için dikkatlerini daha fazla ABD ekonomik verisine çevirmesiyle altın Perşembe günü ons başına 2.320 dolar civarında tutundu. Dayanıklı mal siparişleri Mart ayında beklentileri marjinal bir şekilde aştı, ancak Salı günü açıklanan S&P PMI verileri ülkenin özel sektöründeki büyümede bir yavaşlamaya işaret etti. Yatırımcılar şimdi günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ilk çeyrek GSYH verilerini ve Cuma günü açıklanacak olan Mart ayı PCE raporunu bekliyor. Fed yetkililerinin son yorumları faiz indirimi için aciliyet olmadığını gösterirken, piyasalar ilk faiz indiriminin büyük olasılıkla Eylül ayında gerçekleşeceğini öngörüyor. Yüksek faiz oranları getirisi olmayan varlıkların cazibesini azaltmaktadır. Bu arada, Orta Doğu’daki gerilimin azalması, yatırımcıların daha riskli varlıklara yönelmesiyle külçe altın üzerinde baskı yaratmaya devam etti. Teknik açıdan yatay bant hareketliliği dikkat çekerken, yukarı yönlü hareketliliklerde 2431, 2550 ve 2700 dolar dirençleri takip edilebilir. Aşağıda ise 2300, 2200 ve 2090 seviyeleri destek hattı olarak takip edilebilir.
Gümüş
Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin azalmasıyla güvenli liman cazibesi azalan gümüş, altındaki negatif eğilimi yansıtarak ons başına yaklaşık 27 $ ile üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Bu arada, yatırımcılar ABD merkez bankasının para politikasının yönünü daha iyi anlamak için Perşembe ve Cuma günleri ABD 1. Çeyrek GSYH rakamlarını ve Fed’in tercih ettiği PCE fiyat endeksi raporunu merakla bekledi. Beklenenden daha yumuşak gelen ABD PMI verileri, dirençli ekonomiye ilişkin bazı endişeleri ortadan kaldırdı ve bu yıl faiz oranlarının düşürülmesini savundu. Daha önce, Fed yetkililerinin şahin açıklamaları ve yüksek enflasyon verileri Fed’in faiz indirimlerine ilişkin piyasa beklentilerinin azalmasına yol açarak getirisi olmayan enstrümanlara olan talebi azaltmıştı. Teknik analiz açısından yukarıda 29, 29.30 ve 30.58 dirençleri takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketliliklerde ise 28.27, 27.78 ve 27.31 destekleri bulunuyor.
Nas100
Teknoloji devi Meta Platforms’un ikinci çeyrek için zayıf bir gelir öngörüsü yayınlamasının ardından, beklenenden daha iyi ilk çeyrek sonuçlarına ağır basan genişletilmiş ticarette yaklaşık %15 düşmesiyle ABD hisse senedi vadeli işlemleri Perşembe günü keskin bir düşüş yaşadı. International Business Machines de gelir tahminlerini kaçırarak ve HashiCorp’u satın alma planlarını açıklayarak %8 değer kaybetti. Çarşamba günü normal işlemlerde Dow %0,11 düşerken, S&P 500 ve Nasdaq Composite sırasıyla %0,02 ve %0,1 yükseldi. Bu hareketler, yatırımcıların son kazanç raporlarını incelemesi ve ABD faiz oranlarının görünümünü değerlendirmeye devam etmesiyle gerçekleşti. Tesla, üretimi artırma ve daha uygun fiyatlı modeller sunma planlarını açıkladıktan sonra %12 arttı. Bu arada Boeing, şirketin son yedi çeyrekte ilk kez çeyreklik gelir düşüşü bildirmesinin ardından %2,9 değer kaybetti. Yatırımcılar şimdi daha fazla kazanç raporuna ve Perşembe günü ABD GSYH verilerine bakıyor. Endeks için yukarıda 17583 ve 17800 dirençleri takip edilebilir. Aşağıda ise 17200, 16800 ve 16686 destekleri takip edilmeye devam edilebilir.
Kaynak: Trive Yatırım Günlük Forex Analizleri