Öne Çıkan Başlıklar
Fed’in faiz indirimi beklentisi eylül toplantısı olarak devam ederken, veri setine bağlı değişeceğini unutmamak gerekiyor. Veri seti içinde bu hafta açıklanacak ABD çekirdek ve manşet enflasyon verileri beklentileri şekillendirecektir. USDJPY paritesinde 155 üzerinde hareket devam ederken, bu durum $ endeksini 105 üzerinde kalmasına destek vermektedir. Göreceli güçlü $ teması, EURUSD paritesinin 1.08 üzerinde kalmasını engellerken, ons altını 2350 seviyesi altında baskılamaktadır. Fed Başkanı Powell’ın konuşması ve ABD enflasyon verilerine ilave olarak piyasalar tarafından Yen değer kaybı izlenecektir. BoJ’un olası müdahalesi için 157-158 bölgesi devreye girebileceğini düşünüyoruz. Japonya Maliye Bakanı Suzuki açıklamalarda bulundu; Diğer politikaların uygulanmasını engellememek ve politika yapımının genel etkinliğini azaltmamak için yakın politika koordinasyonunu sürdürmek önemlidir. Karşılıklı politika hedeflerimiz arasında herhangi bir sürtüşme olmamasını sağlamak için BOJ ile yakından iletişim kurmaya devam edeceğiz. Bugün Fed Başkanı Powell’ın konuşması ve çarşamba günü açıklanacak ABD çekirdek ve manşet tüketici enflasyonu verileri Fed faiz indirim beklentisini şekillendirebilir. Fed üyelerinden gelen açıklamalarda faiz indirimi için erken olabileceği vurgusu yapılmaktadır. Son olarak Fed Başkan Yardımcısı Jefferson açıklamalarda bulundu; Bu veriler (enflasyon) gelene kadar politika faizini kısıtlayıcı bölgede tutmanın uygun olduğunu düşünüyorum.
EUR/USD
Euro, yatırımcıların gelecekteki para politikalarını etkileyebilecek ABD enflasyon verilerini ve Euro Bölgesi’nin ilk çeyrek GSYİH ve istihdam rakamlarını izlemesiyle 1,078 doların üzerine çıkarak son beş haftanın en yüksek seviyesine yaklaştı. Avrupa Merkez Bankası’nın Haziran ayında faiz oranlarını düşürmeye başlaması beklenirken, Federal Rezerv’in Eylül veya daha sonrasına kadar beklemesi muhtemel. Beklentiler ECB’nin bu yıl faizleri yaklaşık 70 baz puan, Fed’in ise 45 baz puandan daha az indireceği yönünde. Bu arada, İngiltere Merkez Bankası Mayıs ayında faiz oranlarını değiştirmedi ancak yaz aylarında bir indirim olasılığını ima etti. Teknik açıdan aşağı yönlü hareketliliklerde 1.0734, 1.0705 ve 1.0677 seviyeleri destek hattı olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketliliklerde ise sırasıyla 1.0769, 1.0785 ve 1.0799 dirençleri takip edilebilir.
GBP/USD
İngiltere tarafında tahminler 1. çeyrekte işsizlik oranının %4,3’e yükseleceğine işaret ederken, ücret artışının 2022’nin 2. çeyreğinden bu yana en fazla yavaşlaması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan veriler, Birleşik Krallık ekonomisinin 2024 yılının ilk çeyreğinde beklentileri aşarak %0,6’lık güçlü bir büyüme ile resesyondan çıktığını gösterdi. İngiltere Merkez Bankası, Şubat ayındaki %0,25’lik önceki tahmine göre bir artışla yıl için %0,5’lik bir genişleme öngörüyor. Merkez Bankası Mayıs ayı toplantısında faiz oranlarını korudu, ancak iki üye faiz indirimine gidilmesini savunarak daha düşük borçlanma maliyetlerine doğru bir kayma olduğunu gösterdi. Başkan Bailey gelecekteki olası faiz indirimlerini ima ederek önümüzdeki dönemde daha destekleyici bir para politikasına işaret etti. Yatırımcılar Haziran ayında bir faiz indirimi olasılığını hafifçe yükseltirken, Ağustos ayında 25 baz puanlık bir indirim beklentisi devam ediyor. GBP/USD paritesinde teknik analiz açısından aşağıda 1.2542 ve 1.2468 destekleri takip edilebilir. Yukarıda ise 1.2612 ve 1.2668 dirençleri takip edilebilir.
USD/JPY
Japon Yeni, yatırımcıların bu hafta Japonya’nın birinci çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla raporunu beklemesi nedeniyle baskı altında kalarak dolar başına 156 seviyesine doğru gevşedi. Geçtiğimiz hafta, Japonya Merkez Bankası’nın Nisan ayı politika toplantısının özetinin, kurulun enflasyona yönelik yukarı yönlü riskleri işaret ettiğini ve daha fazla faiz artırımı gerektirecek senaryoları tartıştığını göstermesinin ardından bile para birimi yaklaşık %2 değer kaybetti. Raporda ayrıca yendeki zayıflığın fiyatların yükselmesinde önemli bir etken olduğu belirtilerek merkez bankasının dikkati çekildi. Yine de BOJ, ekonomik faaliyet ve fiyat artışlarının görünümünü değerlendirirken şimdilik destekleyici finansal koşulları sürdürmeyi bekliyor. Japonya’nın para birimi, BOJ’un yeni savunmak için yaklaşık 60 milyar dolar harcadığını gösteren verilerle, şüpheli hükümet müdahalesi üzerine düşük seviyeden yüksek seviyeye %5,2’ye kadar sıçradığında bu ayın başlarında elde ettiği kazançların yaklaşık yarısını geri çekti. Paritede teknik açıdan aşağıda 156, 155.03 ve 154.42 destekleri takip edilebilir. Yukarıda ise 156.62 ve 157.38 dirençleri takip edilebilir.
Altın
Altın fiyatları Salı günü, yatırımcıların dikkatlerini bu hafta açıklanacak olan ABD enflasyon raporlarına çevirmesi ve Fed yetkililerinden gelen karışık sinyaller arasında Federal Rezerv’in para politikası patikasına ilişkin ek bilgiler aramasıyla ons başına 2.340 dolar civarında sabit kaldı. ÜFE günün ilerleyen saatlerinde, TÜFE ise Çarşamba günü açıklanacak. ABD’de Nisan ayına ilişkin daha az güçlü bir bordro raporu ve geçen hafta zayıf bir istihdam raporunun ardından, bu yıl faiz indirimi beklentileri arttı. Piyasa, Fed’in bu yıl muhtemelen iki kez faiz indireceğini ve gevşemeye Eylül ayında başlayacağını öngörüyor. Diğer taraftan, Hindistan Merkez Bankası’na göre, altının Hindistan’ın yabancı rezervleri içindeki payı Mart ayı sonunda %8,15’e yükseldi. Bu arada, Orta Doğu’da kötüleşen jeopolitik çatışmalar güvenli limanın cazibesini artırmaya devam ediyor. Raporlar, İsrail güçlerinin Hamas savaşçılarından bir bölgeyi geri almak için Gazze’nin kuzey sınırının derinliklerine ilerlediğini gösterdi. Altında yukarı yönlü hareketliliklerde 2431 ve 2550 dolar dirençleri takip edilebilir. Aşağıda ise 2300, 2200 ve 2090 seviyeleri destek hattı olarak takip edilebilir.
Brent Petrol
Brent ham petrol vadeli işlemleri, Kanada’daki potansiyel arz kesintilerine ilişkin endişelerin desteğiyle bir önceki seansta yaklaşık %0,7 değer kazandıktan sonra Salı günü varil başına 83,5 $ civarında tutundu. Piyasalar, Kanada’nın orman yangını sezonunun ülkenin günlük 3,3 milyon varil üretim kapasitesini etkileyebileceğinden endişe ediyordu. Orta Doğu’da ise Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdul Ghani hafta sonu yaptığı açıklamada, OPEC+’ın 1 Haziran’da yapılacak toplantısında üretim kesintilerine ilişkin politikasına uyacaklarını belirterek, Irak’ın yeni üretim kesintilerini kabul etmeyeceği yönündeki önceki açıklamasını tersine çevirdi. Yatırımcılar şimdi petrol piyasalarındaki arz ve talep faktörlerine ilişkin yeni bilgiler için bu hafta OPEC+ ve Uluslararası Enerji Ajansı’ndan gelecek aylık piyasa raporlarını bekliyor. Teknik açıdan yukarıda 83.62 ve 84.40 dirençleri takip edilebilir. Aşağıda ise 81.77 ve 80.34 destekleri takip edilebilir.
Kaynak: Trive Yatırım Günlük Forex Analizleri