EURUSD
2024 yılının Eylül ayından itibaren kayıplara engel olamayan paritede baskılı fiyatlama sürüyor. Haftanın ilk işlem gününde 1.0177 seviyesini gören parite, en son bu fiyatları 2022 yılının Kasım ayında test etmişti. Paritede bugün gözler ABD kanadından gelecek olan TSİ 16:30’daki ÜFE verisine çevrilmiş durumda. Veri setinde beklenti 0.4 olarak belirlenmiş durumda. Kasım ayında ÜFE beklentilerin üzerinde gerçekleşerek yüzde 0.2 artarak yüzde 0.4 olarak gerçekleşmişti. Bir öncü gösterge olan ÜFE verisi, gelecekte açıklanacak olan TÜFE verisi üzerinde etkili olabilir. Veri setini ise hammadde veya enerji fiyatları tetikleyebilir. Son dönemde güçlü bir seyir sergileyen DXY, ABD kanadından gelecek olan verilerin ve açıklamaları önemli kılmaya devam ediyor. FED üyelerinin yapmış olduğu açıklamalar doğrultusunda hala enflasyonun bir risk olduğunu bu sebeple öncü ve ana göstergelerin takip edilmesi gerektiği vurgusu yapılmıştı. Verilerin beklentileri aşması veya altında gerçekleşmesi, parite üzerinde volatiliteye neden olabilir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0315 – 1.0456 – 1.0596 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0193 – 1.0095 – 0.9954 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Petrol
Haftaya pozitif bir başlangıç yapan petrol kazançlarını korumaya devam ediyor. 78.82 seviyesinde açılış gerçekleştiren petrol bu fiyatlarda konsolide olduğu gözlemlendi. İran Hava Savunma Kuvvetleri öncülüğünde yayımlanan tatbikat görüntüleri İran’ın son dönemde yüksek enflasyon ve düşük ekonomik verileriyle bu tatbikatı nasıl gerçekleştirdiği sorularını akıllara getirdi. Bu duruma istinaden WSJ’nin yaptığı habere göre İran, Çin’de depoladığı petrolleri hızla sattığını belirtti. Kaynaklara göre satılan miktarın 3 milyon varil olduğu tahmin ediliyor. İran tüm stoklarını satarsa bu satıştan elde edeceği rakam 2 Milyar dolar olacağı ifade ediliyor. Ekonomik anlamda Tahran hükümetinin işlerinin zorlaştığı son dönemde tekrardan nüfuz kazanmak istediği yorumları yapıldı. Genel olarak bakıldığında ise hem jeopolitik riskler hem Trump’ın uygulayacağı yaptırım veya tarifeler ve veri akışları yakından takip edilecek. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 80.16 – 82.27 – 84.57 seviyeleri direnç noktaları olarak; 77.55 – 75.29 – 72.86 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
XAUUSD
Haftaya 2688 dolar seviyelerinde başlayan ons altın, haftanın ilk işlem gününde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile ons yeni güne 2663 dolar seviyelerinde başlangıç gerçekleştirdi. Yeni günde piyasalar TSİ 16:30’da ABD’den gelecek olan ÜFE verisini takip edecek. Gelecek olan veri ile birlikte küresel bazda volatilite artacaktır. Bununla birlikte ülkeden gelen verilerde FED’in faiz patikasında atabileceği adımlar ve bu adımların hızı hakkında ipuçları aranıyor. Bu sebeple ABD’den gelecek olan ekonomik veriler volatilitenin de artmasına neden olacaktır. Ek olarak jeopolitik gelişmeler yakından izleniyor. Bununla birlikte ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump yakın zamanda resmi olarak göreve başlayacak. Trump’ın atabileceği adımlar da fiyatlamalarda etkili olacaktır. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 2675 – 2695 – 2720 seviyeleri direnç noktaları olarak; 2655 – 2640 – 2615 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Kaynak: İnfo Yatırım Forex Günlük Bülten