AVRUPA’DA ÜFE VE HİZMET SATINALMA ENDEKSİ VERİSİ TAKİP EDİLECEK
Geçtiğimiz cuma günü, S&P, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korudu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini açıklayarak, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunun “B”den “B+”ya yükseltildiği ve kredi notu görünümünün “pozitif” olarak korunduğu bildirildi. Karar sonrası Hazine ve Maliye bakanı Şimşek “Programımızın olumlu sonuçları kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarına yansıyor. S&P ülke kredi notumuzu 11 yılın ardından 1 kademe artırırken görünümü pozitif olarak korudu. S&P, Fitch ve Moody’s’in pozitif not görünümleri not artışlarının devamının habercisi. Güçlendirerek uygulamaya devam ettiğimiz programımızla ülkemize duyulan güveni en üst seviyeye taşımakta kararlıyız” diye yazdı.
Türkiye’de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğinin düşünüldüğü belirtilen açıklamada, gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağının, cari açıkların daralacağının, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşün öngörüldüğü kaydedildi. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s de ocak ayında Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağandan “pozitife çıkarmıştı. Fitch Ratings ise mart ayında Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağandan “pozitife çevirmişti.
Tüketici fiyat endeksi Nisan ayında aylık +3.18% olurken yıllık bazda %69.80 açıklandı. TCMB Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti yayımlandı. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutulduğuna değinildi. Orta vadeli enflasyon beklentilerinde gerileme devam ederken, 2024 ve 2025 yıl sonu enflasyon beklentileri Enflasyon Raporu öngörülerinin üzerinde ve yatay seyrettiğine yer verildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre yabancı yatırımcılar piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilerle 29 Nisan haftasında 154,6 milyon dolar net hisse satışı yaparken DİBS (Kesin Alım) net alımları ise 603,5 milyon dolar oldu. Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Türkiye ekonomisi için 2024 büyüme tahminini yüzde 2,9’dan yüzde 3,4’e yükseltti.
Fed tarafından faizin sabit bırakılması sonrasında veri akışı takip edilmeye devam ediyor. ABD’de beklentilerin altında kalan istihdam verileri sonrası “faiz indirimi” umutlarının yeşermesi ile pay piyasalarında pozitif karşılandı. New York borsası, ABD’de istihdam artışının yavaşladığına işaret eden verilerin ABD Merkez Bankasının (Fed) yakın zamanda faiz indirimlerine başlayabileceğine dair beklentileri artırmasıyla haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı.
Açıklanan verilere göre, tarım dışı istihdam, nisanda 175 bin kişi artarak beklentilerin altında gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 3,8’den yüzde 3,9’a çıktı. Fed’in dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç da yüzde 0,2 ile beklentilerin altında artış kaydetti.
USDTRY
Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdam verisi beklenti değer 238 bin kişi altında 175 bin olarak açıklandı. İşsizlik oranı yüzde 3,9 beklenti üzerinde açıklanırken dolar endeksi negatif etkilenirken dolar değer kaybetti. TÜFE nisan ayında yıllık bazda yüzde 69,80 aylık bazda ise 3,18 gerçekleşti. S&P Türkiye’nin kredi notunu yükseltti. Bugün TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru verisi açıklanacak. Teknik olarak Gün içi sert geri çekilmeler alış fırsatı olabilir. Yükselişler kısa vadeli 32,50TL geçilmedikçe kar al için uygun. Yatay fiyatlamanın devam etmesini bekliyoruz. Gün içi beklentimiz: 32,20-32,40 Yön: Yatay.
EURTRY
Geçtiğimiz Cuma günü Avrupa bölgesi işsizlik oranı değişmedi % 6,5 olarak sabit kaldı. Yurt içinde TÜFE nisan ayında yıllık bazda yüzde 69,80 aylık bazda ise 3,18 gerçekleşti. S&P Türkiye’nin kredi notunu yükseltti. Haziran ayında ECB tarafından ilk faiz indirim beklentisi yüksek kalmaya devam ediyor. Bugün Avrupa PMI, ÜFE ve sentix yatırımcı güveni takip edilecek. Teknik olarak 34,70 ve bu seviye altına doğru geri çekilmeler kısa vadeli alış fırsatı olabilir. Yükselişlerde 35,00TL seviyesi yukarı yönlü geçilmedikçe kısa vadeli kar al denemeleri yapılabilir. Gün içi beklentimiz: 34,70-34,90 Yön: Yatay.
EURUSD
Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentiler altında açıklanması sonrasında parite doların değer kaybetmesi ile 1,0740 seviyesinden yükselerek 1,0800 üzerini test etti. İşsizlik oranının beklentiler üzerinde yüksek açıklanması piyasda Fed faiz indirim beklentisini güçlendirdi. Bu hafta Avrupa’da ÜFE verisi açıklanırken ABD faiz vadelileri 2024 yılında 2 kez 25 baz puanlık faiz indirimini fiyatlıyor. Teknik olarak 1,0750 ve altına geri çekilmeler kısa vadeli alış için, yükselişlerde 1,0800 seviyesine doğru fiyatlamalarda ise kar al düşünülebilir. Gün içi beklentimiz: 1,0740-1,0800 Yön: Yatay.
ONS ALTIN
ABD’de tarım dışı istihdam verisi 175 bin açıklanarak beklenti altında kaldı. Veri sonrası ons altın sınırlı değer kazanımı sonrasında geri çekildi. Fed fon faiz vadelilerinde eylül faiz indirim ihtimali %78’e çıktı. İşsizlik oranı %3,9 beklenti üzerinde açıklanırken dolar endeksi negatif etkilenerek 104,40 seviyesine, ABD 10 yıllık tahvil faizi ise %4,4’e geriledi. Teknik olarak üssel 21 GAO. 2312 dolar seviyesinde, bu sabah bu seviyeye yakın fiyatlanıyor. 2300 dolar psikolojik destek bölgesi aşağı yönlü kırılmadıkça geri çekilmelerde alışlara devam edilebilir. Gün içi beklentimiz: 2300-2325 Yön: Yatay.
GBPUSD
İngiltere’de S&P Global bileşik PMI Nisan ayında 54.1 puan, ABD’de ise ISM imalat dışı yeni siparişler 52,2 puan açıklandı. Fed fon faiz vadelilerinde eylül faiz indirim ihtimali %78’e çıktı. İstihdam raporu öncesi bu oran %63 seviyesindeydi. Tarım dışı istihdam verisi beklenti altında açıklandıktan sonra paritede volatilite görüldü. Değer kaybeden ABD doları sonrası 1.2630 seviyesi test edildi. Bu sabah 1,2550 seviyesinde işlemler geçiyor. 1,2520 geri çekilmeleri kısa vadeli alış, yükselişlerde ise 1,2580 seviyesi üzeri kar al için düşünülebilir. Gün içi beklentimiz: 1,2520-1,2580 Yön: Yatay.
GRAM ALTIN
Gram altın, dolar kurundaki düşüş ve Ons altında yaşanan geri çekilme ile düşüş gösterdi. S&P Türkiye’nin kredi notunu yükseltti ve kur yatay hareketine devam ediyor. Gram altın yüzde 2’nin üzerinde değer kaybetti. ABD Fed faiz kararı sonrasında veri akışı takip ediliyor. ISM imalat dışı yeni siparişler endeksi 54,4’ten düşüş gösterdi ve 52,2 puan olarak açıklandı. Bugün ABD’de veri akışı sakin. Teknik olarak yükselişler bir süre sınırlı kalabilir. 2390TL ve altı alış için, yükselişlerde 2420TL seviyesine yaklaştığı yerler kar al için düşünülebilir. Gün içi beklentimiz: 2390-2415 Yön: Yatay.
Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni