Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (5.12.2024)

AVRUPA’DA YAVAŞLAYAN EKONOMİK AKTİVİTE FAİZ İNDİRİM HIZINI ARTIRABİLİR

OECD tarafından küresel ekonominin 2024 yılında %3,2 büyümesi beklenirken, Türkiye ekonomisinin ise bu yıl %3,5 büyümesi öngörülüyor. Türkiye için 2025 ve 2026 yılları için büyüme tahminleri sırasıyla %2,6 ve %4,0 olarak ifade edildi.

ABD ekonomisinin 2024’te %2,8 ve 2025’te %2,4 büyüyeceği öngörülürken, Çin ekonomisi için aynı yıllarda sırasıyla %4,9 ve %4,7 büyüme tahmin ediliyor. ABD’de tüketiciler, “Siber Pazartesi” kapsamında internet üzerinden 13,3 milyar dolarlık harcama yaptı. Bu rakam, geçen yıla göre %7,3’lük bir artışa işaret ediyor.

ABD’de Kasım ayı ADP özel sektör istihdam verisi 146 bin ile beklentilerin altında kaldı. Ekim ayı istihdam verisi ise 184 bin olarak revize edildi. Fed yetkilileri, enflasyonun hedefe doğru ilerlediğini ve faiz indirimleri konusunda temkinli olunması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de Kasım ayında mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Fiyat Endeksi aylık %2,93 artış gösterdi. Son manşet enflasyon verisi sonrasında çekirdek enflasyon ve hizmet enflasyonunda yaşanan geri çekilme ile aralık ayı faiz indirim beklentisi gündemde kalmaya devam ederken, son veri yeniden faiz indirimlerinin yeni yılda başlayabileceği algısını güçlendirebilir.

Euro Bölgesi’nde hizmet sektörü PMI Kasım ayında 49,5’e gerilerken, Almanya’nın PMI değeri ise 49,3 olarak açıklandı. Bölgede üretici fiyatları aylık %0,4 artış gösterirken, yıllık bazda %3,2 geriledi. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, aralık ayında yapılacak faiz kararlarının zor olmayacağını ifade etti. ECB Başkanı Christine Lagarde ise enflasyonla mücadelenin tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Çin’de hizmet sektörü PMI ise Kasım ayında 51,5’e geriledi. S&P Global Ratings, 2024 yılına ilişkin en büyük riskler arasında jeopolitik gerilimleri ve dalgalı faiz ortamını işaret etti.

USDTRY

Kurda 34,70TL kuvvetli bir destek durumuna dönüştü. İndikatörler aşırı alım durumuna geldi ve bu destek noktasına fiyatların tutunamadığı durumda geri çekilmeler görülebilir. Fiyat 50 günlük hareketli ortalamasından uzaklaşmış durumda. Türkiye’de Kasım ayında mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Fiyat Endeksi aylık %2,93 artış gösterdi. Bu veri sonrasında TCMB tarafından aralık ayında beklenen faiz indirim beklentisi ötelenebilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 34,70TL kısa vadeli destek bölgesi olmaya devam ediyor. 34,60TL ve 34,50TL bu seviye altında fiyatlamalarda diğer destek bölgeleri. Yükselişlerde ise 34,75TL ilk direnç, bu seviye üzerine geçişlerde 34,80TL ve üzerinde 34,90TL direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.

EURTRY

Çaprazda fiyat hareketli ortalamalarına sıkışmış durumda ve indikatörler burada da aşırı alıma geçmiş durumda. Avrupa’da ekonomik aktivite göstergesi olan PMI rakamları gerilemeye devam ediyor. ECB başkanı Lagarde güvercin açıklamalarda bulundu. Türkiye’de mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE aylık %2,93 artış gösterdi. Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. Almanya’da fabrika siparişleri takip edilecek. Teknik olarak 36,60TL seviyesi ilk destek bölgesi olacaktır. Bu seviye altına geri çekilmelerde 36,50TL ve 36,35TL diğer destek bölgeleri olarak izlenebilir. Olası yükseliş denemelerinde 36,70TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 37,85TL diğer direnç seviyesi ve 37,95TL ana diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.

EURUSD

Paritede dün de fiyatın 1,0500 destek seviyesinden yukarı tepki aldığını gördük. Fiyat kısa vadeli hareketli ortalamalarından baskı görüyor. İndikatörlerde karışık görünüm mevcut. ABD’de Kasım ayı özel sektör istihdam verisi 146 bin ile beklentilerin altında kaldı. PMI rakamları ve fabrika siparişleri artmaya devam ediyor. Dün Avrupa bölgesinde açıklanan PMI verileri ise azalmaya devam etti. Teknik olarak ilk destek seviyesi 1,0500 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,0480 ve sonrasında 1,0460 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,0550 ana direnç seviyesi, bu seviye yukarı geçilmesi durumunda 1,0580 ve 1,0600 kısa vadeli diğer direnç bölgeleri olmaya devam edecek.

ONS ALTIN

Ons altın tarafında yükseliş trendine yakın seviyede dar bir bantta devam ediyor. Fiyat kısa ve orta vadeli hareketli ortalamalarına sıkışmış durumda ve indikatörlerdeki karışık görünüm burada da mevcut. Dolar endeksi 106 seviyesine yakın fiyatlanıyor ve son zamanlarda altın ile ters korelasyonu artmış durumda. Amerika 10 yıllık vadeli tahviller ise yüzde 4,20 seviyesinde. Bugün veri akışı sakin olacak. Teknik olarak 2640 dolar ilk destek bölgesi olarak takip edilebilir. Diğer destek seviyeleri 2620 dolar ve daha aşağıda 2600 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2650 dolar ilk direnç seviyesi. Bu seviye yukarı yönlü geçilmesi durumunda 2665 ve 2685 dolar seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

GBPUSD

Paritede indikatörlerin toparlanması ve hareketli ortalamalarından uzaklaşan fiyatın son haftalarda yaşanan düşüş trendine karşın tepki yükselişi devamına sebep oluyor. Dün BoE başkanı Bailey’in konuşmasını takip ettik. 2025’te faiz indirim hızını artırabileceklerine dair söylemler karşıladık. Dün açıklanan PMI verilerinde düşüş vardı. Bugün ise İngiltere’de veri akışı sakin. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,2700 ana seviyesi destek bölgesi olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü geri çekilme devamında 1,2680 ana destek bölgesi ve 1,2650 diğer destek bölgesi olacaktır. Yükselişlerde ilk direnç seviyesi 1,2720 bu seviye üzerine geçişlerde 1,2750 ve 1,2770 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram altın son günlerde kur tarafında yaşanan kısa yükselişlere bağlı olarak ons altın tarafındaki korelasyondan uzaklaştırmış durumda. Aralık ayındaki hem ABD’den hem de TCMB’den faiz indirimleri bekleniyor. Bugün mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE’nin aylık %2,93 artış göstermesi, merkezin faiz indirimi döngüsüne başlama süresini uzatabilir. Bugün veri akışı yurtiçinde sakin olacak. Teknik olarak geri çekilmelerde 2950 TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye altında 2935TL ve 2920 diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2960TL seviyesi ilk direnç, yükselişin devamında 2970TL ve 2985TL psikolojik olmak üzere diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!