YURT İÇİNDE BÜYÜME VE AVRUPA’DA ENFLASYON VERİSİ TAKİP EDİLECEK
Yurt içinde önceki gün açıklanan Dış Ticaret dengesi Nisan ayında-9.86 milyar dolar olarak açıklandı. TCMB Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti yayımlandı. Buna göre aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürüleceği vurgulandı. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacağı belirtildi. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon yılın ikinci yarısında tesis edileceği açıklandı.
Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre, Türkiye’nin 28 Haziran ’da FATF ‘ın Singapur’da yapacağı değerlendirme toplantısında gri listeden çıkma ihtimali bulunuyor. Kaynaklar, FATF’ın Türkiye’yi listeden çıkarabilmesi için üyelerin nitelikli çoğunluğunun bu karara destek vermesi gerektiğini, birkaç aksi oyun bile süreci uzatabileceğini belirtti. Üyeler arasında ülkeler ve Avrupa Komisyonu gibi organizasyonlar bulunuyor.
Toplam rezervler 24 Mayıs itibarıyla haftalık %2,24 artış ile 142 milyar 242 milyon dolar olarak gerçekleşti. Net uluslararası rezervler 24 Mayıs itibarıyla 40.34 milyar dolar gerçekleşirken önceki hafta 33.84 milyar dolar olarak kayıt edilmişti.
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduat ve fonları (mevduat+katılım bankaları) 24 Mayıs itibarıyla 170,60 milyar dolar düşüş gösterdi. Türkiye ekonomik güven endeksi önceki değeri olan 99,00 puandan 98,2 puana geriledi.
Fed/Bostic yaptığı açıklamada yüzde 2 enflasyon hedefine giden yol güvence altında değil dedi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, ülkedeki enflasyonun %2’lik hedefe hızlı ve güvenli bir şekilde inmesi için “yolun” garanti olmadığını belirtti. ABD’de dün veri akışı oldukça yoğundu. ABD’de geçici mal dış ticaret dengesi Nisan ayında-99,41 milyar dolar olarak açıklandı. Haftalık işsizlik başvuruları 219 bin ile önceki haftaya göre artış gösterdi.
Goldman Sachs güçlü talep büyümesi, endüstriyel metaller ve altında daha fazla yapısal artış beklentisi ve petrol için daralan jeopolitik risk primine atıfta bulunarak emtiada seçici olarak yükseliş beklentisinin devam ettiğini belirtti. Emtia toplam getirilerinin yıl sonuna kadar yıllık %13’ten %18’e yükselmesinin beklendiği belirtildi.
Bugün yurt içinde büyüme verisi, Almanya perakende satışlar ile enflasyon verisi, ABD’de ise çekirdek kişisel tüketim harcamaları takip edilecek.
USDTRY
Yurt içinde ekonomik güven endeksi 99 puandan 98.2 puana geriledi. Dış ticaret açığı Nisan ayında %12,9 artışla -9.86 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 25 Mayıs ile biten haftada 219 bine çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ABD’de büyüme verisi beklenti paralelinde 1.3 olarak açıklandı. Bugün Yurt içinde büyüme verisi ve ABD’de tüketim harcamaları açıklanacak. Teknik olarak ilk direnç noktası olarak 32,30TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 32,40TL ve 32,50TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde ilk destek noktası olarak 32,20TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 32,00TL ve 31,90TL takip ediliyor olacak.
EURTRY
Avrupa bölgesinden açıklanan tüketici güven endeksi mayıs ayında -14,3 seviyesinde açıklanarak beklentilere paralel olarak gerçekleşti. Türkiye ekonomik güven endeksi ise 98.2 puana geriledi. Dış ticaret açığı Nisan ayında %12,9 artışla -9.86 milyar dolar olarak açıklanırken Ocak-Nisan döneminde %30,5 azaldı. Bugün Avrupa’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi ile yurt içinde GSYH verisi takip edilecek. Teknik olarak ilk direnç noktası olarak 35,05TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 35,15TL ve 35,20TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde ilk destek noktası olarak 34,70TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 34,60TL ve 34,50TL takip ediliyor olacak.
EURUSD
ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları artış gösterdi. İşsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 25 Mayıs ile biten haftada 219 bine çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Öte yandan yetkililerden gelen şahin tonda açıklamalarla birlikte artan faiz endişeleri risk iştahını baskılamış olduğunu görüyoruz. Bugün Avrupa’da enflasyon, ABD’de kişisel tüketim harcamaları açıklanacak. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,0810 noktasını ve bu seviye altında 1,0800 bölgesini yakın destek seviyeleri olarak izlenebilir. Olası yükselişlerin gerçekleşmesi durumunda 1,0830 kısa vadeli gün içi direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0840 ve üzerinde 1,0850 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
ONS ALTIN
ABD kanadında faiz indirimleri için dördüncü çeyrek işaret edilirken, ABD tarafından yakından takip edilen büyüme içindeki çekirdek PCE fiyat endeksi yüzde 3,6 ile beklenti yüzde 3,7 altında açıklandı. Haftalık işsizlik maaşı başvurularının artış göstermesi sonrasında Ons altında yükseliş gözlemlendi. Bugün ABD’de çekirdek kişisel tüketim harcamaları takip edilecek. Teknik olarak ilk destek noktası 2330 dolar takip edilirken bu seviye altında ve 2320 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 2350 dolar seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda ilk direnç seviyesi 2360 dolar. 2370 dolar psikolojik direnç seviyesi olacaktır, daha yukarda ise 2380 dolar seviyesi direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
GBPUSD
Dün ABD’de bekleyen konut satışları endeksi, nisan ayında yüzde 7,7 ile piyasa beklentilerinin üzerinde azalış kaydetti. Öncü dış ticaret açığı olarak adlandırılan mal ticareti açığı, nisanda bir önceki aya kıyasla yüzde 7,7 artarak 99,4 milyar dolara yükseldi. ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,3 büyüdü. İngiltere’de veri akışı zayıf, ABD’de kişisel tüketim harcamaları takip edilecek. Teknik olarak 1,2720 seviyesi üzerinde yeni yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. İlk direnç noktası 1,2730 ve üstünde fiyatlama için 1,2740 ve 1,2750 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Bu seviye altında destek seviyesi olarak 1,2710 psikolojik destek seviyesi ve sonrasında 1,2700 bölgeleri genel olarak izlenebilir.
GRAM ALTIN
TCMB altın rezervleri, 24 Mayıs itibarıyla haftalık %1,81 azalış ile 59 milyar 476 milyon dolar olarak açıklandı. Dolar endeksi geri çekilerek yeniden 104,85 seviyelerinde seyrediyor. Ons altın ABD veri akışı sonrasında yükselerek gram altında da paralel bir yükselişi getirdi. Bugün yurt içinde büyüme verisi takip edilecek.. Teknik olarak ilk destek noktası 2430TL takip edilirken bu seviye altında ve 2420TL diğer destek bölgeleri izlenebilir. Yükselişlerde ise 2410TL seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda ilk direnç seviyesi 2400TL daha yukarda ise 2390TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni