Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (29.05.2024)

ORTA DOĞU’DAKİ GERİLİM YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi üyesi Robert Holzmann, ekonomik durgunluk ortamında dezenflasyonun devam etmesi halinde ECB’nin önümüzdeki hafta 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesini destekleyeceğini söyledi. Bu nedenle ECB’nin 6 Haziran’daki para politikası toplantısı için açıkça işaret ettiği faiz indirimini destekleyeceğini söyledi. Bununla birlikte, ‘bundan sonraki adımların otomatik olmaması gerektiğini ifade etti. ECB/Centeno, enflasyonun kontrol altında ve faiz indirim sürecinin de başlamak üzere olduğunu vurguladı. Avrupa Merkez Bankası, Nisan ayı Tüketici Beklenti Anketi’nde, katılımcıların önümüzdeki 12 ay için enflasyonu Mart ayındaki %3’e göre hafif bir düşüşle %2,9 olarak öngördüklerini açıkladı.

Orta Doğu’da gerilim hafta sonu İsrail’in Refah çadır kampını bombalaması ardından yeniden yükseldi. Jeopolitik risklerin yeniden artış göstermesi ile değerli metale olan talep de canlanmaya başladı. Altın piyasasında en düşük 2 milyon 410 bin lirayı, en yüksek 2 milyon 438 bin lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, gün sonunda yüzde 1,4 azalışla 2 milyon 410 bin lira oldu. IMF tarafından derlenen verilere göre Türkiye, 2024 yılının ilk 4 ayında altın rezervlerini 55 ton 564 kg artırarak 781 ton 957 kg seviyesine çıkardı.

Ukrayna-Rusya arasında devam eden savaş önceki gün Putin, Ukrayna’da uygun gördükleri gibi operasyonlara devam edeceğini belirtti. Anlaşmadan yana olduklarını ve barış görüşmelerini reddeden tarafın Ukrayna olduğunu da belirten Putin ABD’den de stratejik görüşmeler konusunda istek görmüyoruz.

Türkiye risk priminin gösteren CDS 262 puan ile son dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Son bir yılda risk primindeki iyileşmenin, gelişmekte olan ülkelerde ortalama 50 baz puan iken Türkiye’de 400 baz puanın üzerinde olduğuna dikkati çeken Şimşek, paylaşımında “Uyguladığımız doğru politikalarla düşen risk primi hem kamunun hem özel sektörün dış borçlanma maliyetlerini azaltırken, dış finansmana erişimini de kolaylaştırıyor.” ifadesine yer verdi.

Uluslararası Bankacılık Federasyonu (IBFED) Genel Müdürü Hedwige Nuyens, Türkiye’de ekonomi, finans ve bankacılık alanlarındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, “Türkiye ekonomisinde bir değişim yaşanıyor. Türkiye ekonomisinde yakında çok iyi bir görünüm olmasını bekliyoruz. Bankacılar olarak biz de bunun bir parçası olmak istiyoruz.” dedi.

Bugün Almanya’da tüketici fiyat endeksi ve ABD kanadında Richmond imalat endeksi takip edilecek.

USDTRY

Orta Doğu’da yeniden tırmanan gerilimin ardından risk iştahında sınırlı azalma gözlenirken kurda yatay fiyatlama devam ediyor. Bu hafta Fed tarafından takip edilecek olan PCE enflasyon gösterge verisi öncesinde piyasalarda hareketlilik görülebilir. Fed üyesi Kashkari, dün enflasyonun faiz indirimlerini garanti edecek kadar yavaşlayıp yavaşlamadığını izlemek için politika yapıcıların acele etmemesi gerektiğini söyledi. Teknik olarak ilk direnç noktası olarak 32,30TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 32,40TL ve 32,50TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde ilk destek noktası olarak 32,20TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 32,00TL ve 31,80TL takip ediliyor olacak.

EURTRY

Türkiye 5 yıllık CDS (risk primi) son dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Türk Lirası’nın değer kazanması ve haziran ayında ECB tarafından faiz indirim beklentisi ile paritede 34,70-35,20TL aralığında fiyatlama devam ediyor. Euro Bölgesi’nde veri akışı sakinliğini korurken bugün Almanya’da tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi takip edilecek. Avrupa tarafında ise ECB üyelerinin açıklamaları takip edilebilir. Teknik olarak ilk direnç noktası olarak 35,10TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 35,15TL ve 35,20TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde ilk destek noktası olarak 35,00TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 34,90TL ve 34,80TL takip ediliyor olacak.

EURUSD

Dolar endeksi (DXY) güne 104,70 seviyelerinde yatay başladı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri haziran ayında faiz indirimine hazırlanırken ECB yetkilileri de sözlü demeçler vermeye devam ediyor. ECB’den Holzmann gelecek haftaki faiz indirimini destekleyeceğini ancak sonraki adımların otomatik olmayacağını belirtti. Parite tarafında ise yükseliş eğiliminin sınırlı kaldığını görüyoruz. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,0845 noktasını ve bu seviye altında 1,0840 bölgesini yakın destek seviyeleri olarak izlenebilir. Olası yükselişlerin gerçekleşmesi durumunda 1,0850 kısa vadeli gün içi direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0860 ve üzerinde 1,0870 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

ONS ALTIN

Orta Doğu’da gerilim hafta sonu İsrail’in Refah çadır kampını bombalaması ardından yeniden yükseldi. Jeopolitik risklerin yeniden artış göstermesi ile değerli metale olan talep de canlanmaya başladı. ABD’de majör veri akışı sakinliğini korurken Fed tarafından sözlü yönlendirmeler önem kazanmakta. Bugün Richmond imalat endeksi takip edilecek. Teknik olarak ilk destek noktası 2350 dolar takip edilirken bu seviye altında ve 2340 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 2365 dolar seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda ilk direnç seviyesi 2370 dolar. 2380 dolar psikolojik direnç seviyesi olacaktır, daha yukarda ise 2390 dolar seviyesi direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

GBPUSD

Parite son bir haftadır yükseliş kanalı içinde hareketine devam ediyor. Fed tarafından faiz indirim beklentilerinin son bahara ötelenmesi ve enflasyonun yapışkan olarak kalması dolar endeksinde geri çekilmelere yol açmıştı. İngiltere dün CBI perakende satış beklentisi -19’dan -4’e artış gösterdi. Bugün majör veri akışı sakin ABD’de Richmond imalat endeksi açıklanacak. Teknik olarak 1,2750 seviyesi üzerinde yeni yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. İlk direnç noktası 1,2755 ve üstünde fiyatlama için 1,2760 ve 1,2770 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Bu seviye altında destek seviyesi olarak 1,2745 psikolojik destek seviyesi ve sonrasında 1,2740 bölgeleri genel olarak izlenebilir.

GRAM ALTIN

Gram altında son zamanlarda Türk Lirası’nın reel olarak değer kazanması ve Ons Altında yaşanan geri çekilme ile beraber yatay görünüm hakimdi. Ons Altının yeniden yükseliş eğilimine yönelmesi ile beraber gram altında da yükseliş başladı. Orta Doğu gerilimin yeniden tırmanışa geçmesi ile yukarı yönlü eğilimin devamı gelebilir. Teknik olarak ilk destek noktası 2440TL takip edilirken bu seviye altında ve 2430TL diğer destek bölgeleri izlenebilir. Yükselişlerde ise 2450TL seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda ilk direnç seviyesi 2460TL daha yukarda ise 2470TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni