ZAYIF KALAN DOLAR ENDEKSİ ONS ALTINDAKİ YUKARI HAREKETİ DESTEKLEDİ
Merkez bankaları arasında gevşeme adımı atanlar arasına İsviçre Merkez Bankası (SNB) de katıldı. SNB, politika faizini 25 baz puan indirerek %1 seviyesine çekti. Bloomberg anketine katılan ekonomistler de bu yönde bir indirim bekliyordu. Karar metninde bankanın, gerekirse İsviçre frangı için müdahaleye hazır olduğu mesajı verildi.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, CNBC’ye verdiği bir röportajda, istihdam piyasası ve enflasyon verilerinin, ekonominin “yumuşak iniş” yolunda olduğuna işaret ettiğini belirtti. Yellen, “Enflasyon düşerken istihdam piyasasının güçlü kalmasının mümkün olduğuna her zaman inandım. Mevcut veriler de bunu destekliyor” dedi.
ABD ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde %3 büyüme kaydederken, işsizlik maaşı başvuruları da dört ayın en düşük seviyesine gerileyerek durgunluk beklentilerini azalttı.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ise, “Dünya önemli değişimlerden geçiyor, bu yüzden döngüsel risklere karşı her zaman tedbirli olmalıyız” açıklamasını yaptı.
Almanya’da iş dünyasına ilişkin göstergeler ise zayıflama eğilimini sürdürüyor. IFO İş İklimi Endeksi, Eylül ayında 86,6’dan 85,4’e geriledi. Bu değer, beklentilerin altında kalarak ekonomide artan baskıyı gözler önüne serdi. IFO Başkanı Clemens Fuest, siparişlerde azalma yaşandığını ve temel sektörlerin zorluklarla mücadele ettiğini ifade etti.
Euro Bölgesi’nde bankalar ve diğer finans kuruluşları tarafından şirketlere verilen krediler, ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre %0,8 artış gösterdi.
USDTRY
Kurda yatay fiyatların 34,10TL üzerine geçişi sonrası yerini yükselişe bıraktığını görsek de 34,18 üzerinde kalıcılık sağlanmadığı sürece her yükselişin tepki yükselişi olarak kalması muhtemel. Geri çekilmelerin 34,12 altında kalıcı olmadığını görüyoruz. Ülke risk primi 270 seviyesinde seyrediyor. Bugün açıklanacak çekirdek kişisel tüketim giderleri verisi Fed’in faiz kararında enflasyon öncesi önemle takip ettiği veri olarak karşımıza çıkacak. Teknik olarak olarak sınırlı oynaklığın devam etmesi beklenebilir. Geri çekilmelerde 34,10TL destek bölgesi olmaya devam ediyor. 34,05TL ve 33,95TL bu seviye altında diğer destek bölgeleri. Yükselişlerde 34,20TL ilk direnç, bu seviye üzerinde 34,25TL ve üzerinde 34,30TL direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.
EURTRY
Son bir haftadır çaprazda 38,00-38,30TL bant hareketinin devamını görsek de, 38,00TL altında kalıcılık yaşanmadığını ve paritedeki yükselişlerinin çaprazda da etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bugün Avrupa’da ve Türkiye’de önemli bir veri akışı bulunmuyor. Türk Lirası’nda yaşanan sınırlı değer kayıplarının bugün de devam etmesini bekliyoruz, paritede ise yatay fiyatlama görebiliriz.Teknik olarak 38,10TL seviyesi ilk destek bölgesi olacaktır. Bu seviye altına geri çekilmelerde 38,00TL ve 37,90TL diğer destek bölgeleri olarak izlenebilir. Olası yükseliş denemelerinde 38,20TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 38,30TL ana direnç seviyesi ve 38,45TL diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.
EURUSD
Paritede dün ABD’de açıklanan büyüme rakamlarının beklenti dahilinde yüzde 3 açıklanması ve işsizlik haklarından yararlanma başvurularının beklentiden iyi gelmesinden sonra faiz indirimlerinin yavaşlayarak devam etmesi olasılığı, kısa süreli yukarı yönlü harekete sebep oldu. Bugün Avrupa’da önemli veri akışı yok, ABD’de ise enflasyonun önce göstergesi olan çekirdek kişisel tüketim giderleri (PCE) verisi açıklanacak. Teknik olarak ilk destek seviyesi 1,1140 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,1120 ve sonrasında 1,1100 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,1172 ana direnç seviyesi, sonrasında 1,1180 ve 1,1200 kısa vadeli diğer direnç bölgeleri olmaya devam edecek.
ONS ALTIN
ABD’de açıklanan büyüme ve işsizlik haklarından yararlanma veri seti açıklandıktan sonra Ons altında geri çekilmeler görülse de sonrasında toparlanma hareketlerine devam ederek 2650 dolar desteğinden yükseliş tepkisi aldı ve yeni zirvesini test etti. Bu fiyatlamalar ile birlikte ons altında yükselişlerin hızlandığını görüyoruz. Teknik olarak 2650 dolar ilk destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviye altına geçişlerde destek seviyeleri 2640 dolar ve daha aşağıda 2628 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2670 dolar direnç seviyesi. Bu seviye yukarı yönlü geçilmesi durumunda 2680 ve 2700 dolar seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
GBPUSD
Paritede İngiltere Merkez Bankası’nın, Avrupa ve ABD’ye göre daha şahin açıklamalarda bulunması, yukarı yönlü hareketin devamını destekliyor. İki gün önce yaşanan kayıpların tamamı dün geri kazanılmış durumda ve 1,3420 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda yukarı hareketlerin devamını görebilmemiz mümkün. Bugün İngiltere’de veri akışı zayıf. ABD’de PCE verileri açıklanacak. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,3330 seviyesi destek bölgesi olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü geri çekilme devamında 1,3300 ana destek bölgesi ve 1,3280 diğer destek bölgesi olacaktır. Yükselişlerde ilk direnç seviyesi 1,3390 bu seviye üzerine geçişlerde 1,3400 ve 1,3410 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altında ons altında yaşanan yükselişin devam etmesi ile 2930TL seviyesi ve üzeri denemeler görülüyor. Bugün iki yöne de hareket görebiliriz. 2900TL seviyesine doğru geri çekilmeler ve 2950TL seviyesine yükseliş hareketi beklenebilir. Bugün ABD’de açıklanacak çekirdek kişisel tüketim giderleri ons altında oynaklığı artırabilir. Kur tarafında olası hareketlenmeler gram tarafında da yukarı yönlü hareketler görmemize sebep olabilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 2920TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye altında 2900TL ve 2880TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2930TL seviyesi ilk direnç, yükselişin devamında 2945TL ve 2960TL psikolojik olmak üzere diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni