YURT İÇİNDE İMALAT GÜVENİ VE KAPASİTE KULLANIM ORANI TAKİP EDİLECEK
TCMB Başkanı Karahan, TL’nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz dedi. Haziran ayından itibaren manşet enflasyonda kalıcı bir düşüş görmeyi beklediğini de vurguladı. Son verilere göre Türk lirası bazlı mevduatın payı Ağustos 2023’teki en düşük seviyesi olan yüzde 31’den yüzde 45’e yükseldiğine değinen Karahan, sıkılaşmanın bankacılık sektörüne faydalı olacağını düşündüklerini belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Açık veya örtülü bir kur hedefimiz bulunmamaktadır, dedi. Programın ana hedefinin dezenflasyon olduğunu ve açık veya örtülü bir kur hedefi bulunmadığını açıkladı. Programın olumlu sonuçları görülmeye devam ettikçe uluslararası sermaye girişinin vadesinin de uzayacağını belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Trakya bölgesinde planlanan nükleer enerji santraline yönelik Çin ile görüşmeler yürüttüklerini belirterek, “Bu hükümetler arası anlaşmayı birkaç ay içinde sonuçlandırmak için çalışıyoruz ’dedi.
Fed yetkilisi Waller uzun vadede nötr faiz oranını ölçmek için reel getiri kullanılmaması gerektiğini belirtti. ABD’nin mali pozisyonunun nötr faizleri etkilemede ne kadar büyük bir faktör olacağını yalnızca zaman göstereceğinin de altını çizdi. ABD’de dayanıklı mal siparişlerinde sürpriz artış yaşandı. Buna göre Nisan ayında %+0.7 ile beklenti olan %-0.8 üzerinde artış gösterdi. Kullanım ömrü en az 3 yıl olan ürünleri içeren dayanıklı tüketim mallarına yönelik siparişler, sanayi üretimine ilişkin bilgi vermesi açısından önem taşıyor.Goldman Sachs, Fed’in faiz indirim beklentisini Temmuz ayından Eylül ayına öteledi. ABD’de Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, mayısta yukarı yönlü revize edilerek 69,1 oldu. Buna göre, tüketici güven endeksi, mayısta geçen aya kıyasla 8,1 puan azalışla 69,1’e düştü.
Barclays, BoE’den yıl sonuna kadar 3 kez faiz indirimi beklediğini açıkladı. Barclays, BoE’nin faiz indirimine Ağustos ayından itibaren başlamasını beklediğini de ekledi. BoE’nin Ağustos, Kasım ve Aralık aylarında 25’er baz puan faiz indireceğini tahmin ediyor.
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı 2 milyon 405 bin liraya düştü.
Bugün Türkiye’de kapasite kullanım oranı ve imalat güven endeksi takip edilecek. ABD ve İngiltere borsaları tatil nedeni ile kapalı olacak.
USDTRY
ABD’de dayanıklı mal siparişleri nisan ayında beklentiler üzerinde yüzde 0,7 olarak açıklandı. Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçiler Nisan ayında yıllık yüzde 8.71 ile önceki değeri olan yüzde 15,65 altında açıklandı. Türk Lirası reel olarak değer kazanmaya devam ediyor. Bugün ABD borsaları tatil nedeni ile kapalı olacak, Türkiye’de imalat güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verisi açıklanacak. Teknik olarak ilk direnç noktası olarak 32,25TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 32,30TL ve 32,35TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde ilk destek noktası olarak 32,20TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 32,00TL ve 31,90TL takip ediliyor olacak.
EURTRY
Avrupa Bölgesi’nin sanayi lokomotif ekonomisi Almanya’da Cuma günü GSYH çeyreklik beklentiler paralelinde yüzde 0,2 olarak açıklandı. Avrupa merkez bankası yetkilileri tarafından sözlü yönlendirmeler devam ediyor. Haziran ayında faiz oranlarını düşürme olasılığının arttığı ve ilgi gördüğü yapılan açıklamalar arasında yer alıyor. Türkiye’de imalat güven endeksi ve kapasite kullanım oranı takip edilecek. Teknik olarak ilk direnç noktası olarak 35,05TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 35,15TL ve 35,20TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde ilk destek noktası olarak 35,00TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 34,90TL ve 34,80TL takip ediliyor olacak.
EURUSD
Dolar endeksi 104 seviyelerinde hareketine devam ederken çaprazda 1,0800 ana destek noktası üzerinde tutunma çabası görülmekte. ECB/Nagel veri akışlarının bu şekilde devam etmesi durumunda Haziran ayında ilk faiz adımını atma ihtimalinin arttığını söyledi. Faiz indirimi konusunda Fed’den bağımsız hareket edileceği de vurgulandı. Bugün ABD’de resmi tatil nedeniyle piyasalar kapalı olacak. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,0845 noktasını ve bu seviye altında 1,0840 bölgesini yakın destek seviyeleri olarak izlenebilir. Olası yükselişlerin gerçekleşmesi durumunda 1,0850 kısa vadeli gün içi direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0860 ve üzerinde 1,0870 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
ONS ALTIN
Geçtiğimiz haftayı düşüşle kapatan Ons Altında özellikle Fed tarafından faiz indirim beklentilerinin eylül ayına ötelenmesi algısını fiyatlıyor. Fed’in bu yıl ilk faiz indirimini gerçekleştireceğine ilişkin iyimserliğin sürmesine karşın banka yetkililerinin söz konusu indirime dair aceleci davranılmaması gerektiğini vurguladı. ABD’de piyasalar tatil nedeniyle kapalı. Teknik olarak ilk destek noktası 2340 dolar takip edilirken bu seviye altında ve 2330 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 2350 dolar seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda ilk direnç seviyesi 2360 dolar. 2350 dolar psikolojik direnç seviyesi olacaktır, daha yukarda ise 2380 dolar seviyesi direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
GBPUSD
İngiltere’de geçen haftanın son işlem gününde perakende satışlar nisan ayında %2,3 geriledi. ABD’de dayanıklı mal siparişleri nisan ayında yüzde 0,7 artış gösterdi. Paritede 1,2800 seviyesine doğru yükseliş eğilimi devam ediyor. Piyasada Fed’in faiz indirim beklentileri temmuz ayından eylül ayına ötelendi. Bugün ABD ve İngiltere piyasaları tatil nedeni ile kapalı olacak. Teknik olarak 1,2730 seviyesi üzerinde yeni yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. İlk direnç noktası 1,2740 ve üstünde fiyatlama için 1,2745 ve 1,2750 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Bu seviye altında destek seviyesi olarak 1,2725 psikolojik destek seviyesi ve sonrasında 1,2710 bölgeleri genel olarak izlenebilir.
GRAM ALTIN
Kurda son zamanlarda 32,20TL seviyelerinde yatay sıkışık fiyatlama devam ediyor. Türk Lirası’nın reel olarak değer kazanması kur hareketinin gram altın üzerinde sınırlı etki yaratmasını bekliyoruz. Gram altında ağırlıklı olarak fiyatlamanın ons altın fiyatlamasına paralel hareket etmesi beklenebilir. Bugün yurt içinde güven endeksi açıklanacak. Teknik olarak ilk destek noktası 2420TL takip edilirken bu seviye altında ve 2410TL diğer destek bölgeleri izlenebilir. Yükselişlerde ise 2430TL seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda ilk direnç seviyesi 2440TL daha yukarda ise 2450TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni