PMI VERİLERİ SONRASINDA PİYASA FİYATLAMASINDA OYNAKLIK SINIRLI KALDI
Barclays’ın üçüncü çeyrek kârı, yüksek faiz oranları ve artan işlem hacmi sayesinde yüzde 23 artarak 1,6 milyar sterline ulaştı ve beklentileri aştı. Ekonomistler ise bankanın 1,3 milyar sterlinlik kâr bildirmesini öngörüyordu. Bankanın gelirleri de 6,39 milyar sterlinlik tahminin üzerinde, 6,5 milyar sterlin olarak gerçekleşti. Yatırım bankacılığı bölümündeki kâr ise yüzde 10 artış göstererek 3,02 milyar sterline yükseldi.
Bu arada Japonya’da Liberal Demokrat Parti (LDP) ile uzun süredir müttefiki olan Komeito’nun, hafta sonu yapılacak seçimlerde yeterli desteği alamama riski bulunuyor. Anketlere göre LDP’nin koalisyon kurması gerekebilir, bu da Başbakan Shigeru Ishiba’nın mali reform ve para politikasını normalleştirme çabalarını zorlaştırabilir.
Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda, önümüzdeki hafta faiz artırımı beklenmediğini ifade etti. Eylül ayında Tokyo’da çekirdek enflasyon, beş ay sonra ilk kez yüzde 2 hedefinin altına düşerek yüzde 1,8 olarak kaydedildi.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin’in aşırı kapasite ve iç talep sorunlarını ele almada başarısız olduğunu söyledi. IMF Başkanı Kristalina Georgieva ise Çin’in iç tüketimi artırmazsa büyümesinin yüzde 4’ün altına düşebileceği uyarısında bulundu.
G-20 temsilcileri, küresel ekonomide toparlanma beklentilerine rağmen savaşlar, ekonomik parçalanma ve yüksek enflasyon gibi risklerin devam ettiğine dikkat çekti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi Pierre Wunsch ise, Aralık ayında yarım puanlık bir faiz indirimi tartışmalarının erken olduğunu ve daha fazla enflasyon verisi beklenmesi gerektiğini belirtti.
USDTRY
Kurda 34,35TL seviyesine bir atak görsek de 34,30TL seviyesi altına geri çekildi ve bu seviyenin üzerinde kapanış yapmadığı sürece yükseliş hareketlerinin sınırlı kalması muhtemele olacaktır. 34,30 üzerinde olası yapılacak kapanışlarda ise yükseliş hareketinin hızlandığını görebiliriz. 34,10TL seviyesi altında kapanışlar olmadığı sürece de yukarı yönlü trendin devam etmesini bekleyebiliriz. Bugün veri akışı yurtiçinde zayıf. Teknik olarak sınırlı oynaklığın devam etmesi beklenebilir. Geri çekilmelerde 34,20TL kısa vadeli destek bölgesi olmaya devam ediyor. 34,15TL ve 34,10TL bu seviye altında fiyatlamalarda diğer destek bölgeleri. Yükselişlerde ise 34,45TL ilk direnç, bu seviye üzerine geçişlerde 34,50TL ve üzerinde 34,60TL direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.
EURTRY
Çaprazda euro endeksinin genel olarak güç kaybetmesinden sonra görebileceğimiz toparlanma çaprazda yükselişe sebep olabilirdi ve birkaç gündür tepki yükselişleri ve toparlanma hareketleri görmekteyiz. Yurtiçerisinde dün PPK özet metni açıklandı, sıkı duruşun korunacağı beklentisi korundu. Yurtdışında ise PMI verileri beklentilere pareleldi. 37,00TL güçlü destek seviyesini oluşturuyor. Teknik olarak 37,00TL seviyesi ilk destek bölgesi olacaktır. Bu seviye altına geri çekilmelerde 36,95TL ve 36,90TL diğer destek bölgeleri olarak izlenebilir. Olası yükseliş denemelerinde 37,20TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 37,25TL diğer direnç seviyesi ve 38,50TL ana diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.
EURUSD
Paritede diyagonal destek seviyesinden tepki yükselişi görmüştük. Dün de dolar endeksine baktığımızda diyagonal direnç seviyesinden baskı gördük ve bu tepkilerden kaynaklı hareketlerin devamını diyagonaller kırılmadığı sürece görebilmemiz mümkün. Önümüzdeki günlerde Euro tarafında değer kazanımlarının devamını izleyebiliriz. Dolar endeksi bugün 104,30 seviyesinde. PMI verileri beklentilere pareleldi. Teknik olarak ilk destek seviyesi 1,0780 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,0775 ve sonrasında 1,0760 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,0830 ana direnç seviyesi, bu seviye yukarı geçilmesi durumunda 1,0850 ve 1,0870 kısa vadeli diğer direnç bölgeleri olmaya devam edecek.
ONS ALTIN
Ons altında hızlı yükselişlerin olağan şekilde dursaksama hareketlerini görmekteyiz. Önceki fiyat hareketlerine de baktığımızda son bir yıldır bu şekilde duraksama, sonrasında geri çekilme yaşayıp yükselişlerine kaldığı yerden devam ettiği karekteristik bir fiyat hareketi görmekteyiz. Pozisyonların ağırlığının azaltılması ve geri çekilmede kademeli alış düşünülebilir. Teknik olarak 2720 dolar ilk destek bölgesi olarak takip edilebilir. Destek seviyeleri 2710 dolar ve daha aşağıda 2700 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2760 dolar direnç seviyesi. Bu seviye yukarı yönlü geçilmesi durumunda 2770 ve 2780 dolar seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
GBPUSD
Paritede dolar endeksinin satış baskısı yaşadığı günlerde yukarı yönlü tepki hareketi görmekteyiz ve fiyatlar kısa vadeli hareketli ortalamalarına yaklaştı. Paritede dünkü yükselişler 1,3000 seviyesi üzerinde kapanış olmadığı sürece sadece tepki yükselişi olarak kalabilir. Dün PMI verileri beklentilere paraleldi. Veri akışı bugün sakin. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,2925 seviyesi destek bölgesi olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü geri çekilme devamında 1,2920 ana destek bölgesi ve 1,2910 diğer destek bölgesi olacaktır. Yükselişlerde ilk direnç seviyesi 1,2970 bu seviye üzerine geçişlerde 1,2980 ve 1,2990 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altına kur fiyatlamasının etkisi bugünkü atak hareketlerden sonra biraz daha fazla etki ediyor. Son günlerdeki ons altın tarafında yaşanan agresif yükselişlerin duraksamasıyla birlikte güçlü bir psikolojik destek seviyesine dönüşen 3000TL üzerinde kalındığı sürece güvenli bölgede denilebilir. Fiyat hareketli ortalamalardan uzaklaştı. Yeni alımlarda ihtiyatlı olunabilir. Yurtiçi veri akışı sakin. Teknik olarak geri çekilmelerde 3000TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye altında 2990TL ve 2970TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 3020TL seviyesi ilk direnç, yükselişin devamında 3060TL ve 3070TL psikolojik olmak üzere diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni