Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (24.10.2024)

BUGÜN KÜRESEL PİYASALARDA AÇIKLANACAK PMI VERİLERİ TAKİP EDİLECEK

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Üyesi Robert Holzmann, AMB’nin bu yıl faiz oranlarında büyük olasılıkla 25 baz puanlık bir indirim yapacağını, daha büyük bir yarım puanlık indirimin olası olmadığını ancak tamamen de ihtimal dışı bırakılmadığını vurguladı.

Japonya’da İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ekim ayında 49,0’a gerileyerek büyümenin daralmadan ayrıldığı 50,0 eşiğinin altında kaldı. Japonya’nın ihracatı da Eylül ayında 10 aylık bir yükseliş serisinin ardından ilk kez düşüş yaşadı. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda, para politikasının hala oldukça gevşek olduğunu belirterek, faiz artışlarının zaman alacağını ve ihtiyatlı bir yaklaşım izleneceğini dile getirdi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Ukrayna Maliye Bakanı Sergii Marchenko ile katıldığı bir imza töreninde, G7’nin Ukrayna’ya yıl sonuna kadar 50 milyar dolarlık kredi sağlamayı taahhüt ettiğini açıkladı. ABD’nin ise bu tutarın 20 milyar dolarını karşılayacağını belirten Yellen, bu kredilerin Rusya’nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen gelirlerle geri ödeneceğini vurguladı.

Fed’in “Bej Kitap” raporu, Eylül ayından Ekim başına kadar ABD’deki ekonomik aktivitenin fazla değişmediğini, ancak bazı bölgelerde imalat sektörünün düştüğünü ve konut fiyatlarının yükseldiğini gösterdi. Konut piyasasında da ikinci el konut satışları Eylül ayında %1 azalarak 3,84 milyona düştü. Medyan konut fiyatları ise yıllık bazda %3 artarak 404 bin 500 dolara ulaştı. Bu artış, konut fiyatlarının üst üste 15. ayda yükseldiğini ortaya koyuyor.

ABD’de yaklaşan seçimler, tüketicilerin büyük harcamalardan kaçınmasına neden olurken, ikinci el konut piyasasında durgunluğa yol açtı.

USDTRY

Kurda sınırlı yükselişlerin bir süredir yatay hareketlerle olduğunu görmekteyiz. 34,30TL üzerinde kapanış yapmadığı sürece sınırlı yukarı yönlü yatay hareket devam edebilir. 34,30TL üzerinde kapanış yukarı yönlü hareketi hızlandırabilir. 34,10TL altında kapanışlar olmadığı sürece sınırlı yükselişlerin devamını beklemekteyiz. Yurtiçinde dün Tüketici Güveni beklenti üzerindeydi. yurtdışında PMI verileri gelecek. Teknik olarak sınırlı oynaklığın devam etmesi beklenebilir. Geri çekilmelerde 34,20TL kısa vadeli destek bölgesi olmaya devam ediyor. 34,15TL ve 34,10TL bu seviye altında fiyatlamalarda diğer destek bölgeleri. Yükselişlerde ise 34,45TL ilk direnç, bu seviye üzerine geçişlerde 34,50TL ve üzerinde 34,60TL direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.

EURTRY

Çaprazda euro endeksinin genel olarak güç kaybetmesinden sonra görebileceğimiz toparlanma hareketleri çaprazda yükselişe sebep olabilir. Önümüzdeki günlerde tepki yükselişleri görebilmemiz olası. Yurtiçerisinde dün tüketici güven endeksi beklentilerin üzerinde açıklandı. Yurtdışında ise bugün öncü PMI verilerini takip ediyor olacağız. 37,00TL güçlü bir psikolojik destek seviyesi oluşturuyor. Teknik olarak 37,00TL seviyesi ilk destek bölgesi olacaktır. Bu seviye altına geri çekilmelerde 36,95TL ve 36,90TL diğer destek bölgeleri olarak izlenebilir. Olası yükseliş denemelerinde 37,15TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 37,25TL diğer direnç seviyesi ve 38,50TL ana diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.

EURUSD

Paritede diyagonal destek seviyesinden tepki yükselişi görmüştük. Bugün de dolar endeksine baktığımızda diyagonal direnç seviyesinden baskı görüyoruz. Seviyeler kırılmadıkça önümüzdeki günlerde Euro tarafında değer kazanımları izleyebiliriz. ABD Tahvilleri %4,22 dolar endeksi ise bugün 104,30 seviyesinden işlem görüyor. Bugün küresel piyasalarda açıklanacak öncü PMI verilerini takip edeceğiz. Teknik olarak ilk destek seviyesi 1,0780 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,0775 ve sonrasında 1,0760 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,0830 ana direnç seviyesi, bu seviye yukarı geçilmesi durumunda 1,0850 ve 1,0870 kısa vadeli diğer direnç bölgeleri olmaya devam edecek.

ONS ALTIN

Ons altında hızlı yükselişlerin dün 2760 dolar seviyesine yakın bölgede dursaksadığını görmekteyiz. Dirençlerini bir bir geçen ons altında hızlı yükkselişin aşağı tepki verme olasılığı arttığından portföydeki ağırlığının teknik olarak bu bölgelerden azaltılması ve olası geri çekilmede kademeli alış düşünülebilir. Jeopolitik riskler devam etse de fiyat hareketli ortalamalardan uzaklaştı. Teknik olarak 2720 dolar ilk destek bölgesi olarak takip edilebilir. Destek seviyeleri 2710 dolar ve daha aşağıda 2700 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2760 dolar direnç seviyesi. Bu seviye yukarı yönlü geçilmesi durumunda 2770 ve 2780 dolar seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

GBPUSD

Paritede dolar endeksinin satış baskısı yaşadığını görsek de perakende satış verilerinden sonra İngiltere Merkez Bankası üyelerinin yaptığı şahin açıklamalar sonrasında toparlanmalar sınırlı kaldı. Kısa vadeli hareketli ortalamalarına yaklaşan paritede dün geri çekilmenin devamı görüldü. Zayıflığın bugün de devamı muhtemel. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,2925 seviyesi destek bölgesi olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü geri çekilme devamında 1,2920 ana destek bölgesi ve 1,2910 diğer destek bölgesi olacaktır. Yükselişlerde ilk direnç seviyesi 1,2940 bu seviye üzerine geçişlerde 1,2950 ve 1,2960 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram altında kur fiyatlamasının sınırlı etkisi devam ediyor. Son günlerdeki ons altın tarafında yaşanan agresif yükselişlerin dün duraksamasıyla birlikte güçlü bir psikolojik destek seviyesine dönüşen 3000TL aşağı kırılmıştı ve 2986TL seviyesine geri çekilidiğini görsek de bugün yukarı tepki aldık. Fiyat hareketli ortalamalardan uzaklaştı. Yeni alımlarda ihtiyatlı olunabilir. Yurtiçi veri akışı sakin. Teknik olarak geri çekilmelerde 3000TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye altında 2990TL ve 2970TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 3020TL seviyesi ilk direnç, yükselişin devamında 3060TL ve 3070TL psikolojik olmak üzere diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni