Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (24.04.2024)

ABD’DE GERİLEYEN PMI VERİ SONRASINDA BUGÜN GÖZLER DAYANIKLI MAL SİPARİŞİNDE OLACAK

S&P Global, ABD’nin nisan ayı imalat, hizmet ve bileşik PMI öncü verilerini açıkladı. Veriye göre, imalat sanayi PMI nisan ayında geçen aya kıyasla 2 puan azalışla 49,9 değerine düştü. ABD’de yeni konut satışları, mart ayında aylık bazda yüzde 8,8 artışla 693 bine çıkarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. New York borsası, işlem gününe yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,30 artarak 38.356,07 puana çıktı. S&P 500 endeksi yüzde 0,36 artışla 5.028,85 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,48 kazançla 15.525,52 puana yükseldi.

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz indirimine haziranda başlayacağına ilişkin beklentiler güçlü kalmayı sürdürürken, bankanın gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin ECB yetkililerinin açıklamaları devam ediyor. Portekiz Merkez Bankası Başkanı ve ECB üyesi Mario Centeno dün yaptığı açıklamalarda, bankanın bu sene 100 baz puanın üzerinde faiz indirimi gerçekleştirebileceğini ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın Bahar Toplantıları ile çeşitli etkinliklere katılmak üzere yaptığı ABD ziyaretindeki temaslarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. “Yani kayıt dışı faaliyetlerden, vergi ödemeyenlerden nasıl vergi toplarız yaklaşımıyla bir çerçeve çizeceğiz. Maliye politikasının ekonomi programına, dezenflasyona desteği güçlenecek. Zaten para politikasında Merkez Banka’mız çok iyi bir iş yapıyor. Cari açık öngördüğümüzden daha hızlı daralıyor. Bu bize rezerv birikimine imkân sağlayacak.””Yaz aylarında enflasyonun kalıcı bir şekilde düşüş trendine girdiğini göreceğiz” dedi.

Jeopolitik riskler Asya`da da tansiyonlar yükseltmeye devam ediyor. Kuzey Kore’nin Japon Denizi (Doğu Denizi) yönünde balistik füze fırlattığını bildirdi. Japonya Başbakanı Kişida Fumio, bölgede “beklenmedik durumlara karşı” her türlü önlemin alınması talimatı verdiğini bildirdi.

AB ülkeleri, İsrail’e saldırısı nedeniyle İran’a yönelik yaptırımları genişletmekte mutabık kaldı. İsrail, İran’ın Şam’daki konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemişti. Bölgede tansiyon şimdilik gerilese de riskler devam ediyor. Yatırımcılar savaş riskinin bölgeye yayılma endişesi içinde. Altın düşen tansiyonla beraber geri çekildi.

Bugün yurt içinde kapasite kullanım oranı ve ABD’de dayanıklı mal siparişleri takip edilecek önemli veriler arasında yer alıyor.

USDTRY

Kur tarafınada yatay sakin fiyatlama yeni günde de devam ediyor. Yarın gerçekleşecek TCMB PPK toplantısında piyasa anketlerinde herhangi bir politika değişikliği beklenmiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamalarına göre ABD görüşmeleri olumlu geçmiş ve bunun kur üzerinde olumlu etkisi devam edebilir. Bugün yurt içinde kapasite kullanımı, reel kesim güven endeksi, ABD’de ise dayanıklı mal siparişleri açıklanacak. Teknik olarak 32,50TL altına geri çekilmeler alış fırsatı olurken gün içi oynaklık sınırlı kalmaya devam edecektir. Beklentimiz: 32,45-32,65 Yön: Yatay.

EURTRY

Çaprazda Türk Lirası’nda yatay değerleme devam ederken paritede dün yurt içi piyasalar kapalıyken yaşanan yükselişin etkisini görüyoruz. Bugün Avrupa’da Almanya İFO iş ortamı güven endeksi, yurt içinde ise kapasite kullanımı, reel kesim güven endeksi ve konut fiyat endeksi açıklanacak. Türk Lirası kısmen yatay kalmaya devam ederken Euro tarafında gün içinde yükseliş etkisi ile çaprazda 35TL seviyesine doğru yükselişler görülebilir. Teknik olarak 34,80TL seviyesi ve altına geri çekilmeler alış fırsatı olmaya devam edecektir. Gün içi beklentimiz: 34,80-34,95 Yön: Yatay.

EURUSD

Piyasalarda risk iştahında yaşanan iyileşme ile ABD dolarına olan talep azalırken paritede yukarı yönlü fiyatlama gerçekleşiyor. Bugün ABD dayanıklı mal siparişleri, Avrupa’da Almanya İFO iş ortamı güven endeksi açıklanacak. Piyasada olumlu hava devamı dolara olan talebin azalmasına neden olabilir. Kalıcı yükseliş beklemediğimiz paritede bu nedenle yukarı yönlü fiyatlamanın gün içinde sınırlı devamı beklenebilir. Teknik olarak 1,0680 ve altına geri çekilme alış için, 1,0750 seviyesine yaklaştığı yerler kar al için değerlendirilebilir. Gün içi beklentimiz: 1,0680-1,0750 Yön: Yatay.

ONS ALTIN

Jeopolitik risk algısında iyileşme spekülatif alınan altın pozisyonlarının realize edilmesine neden oldu. 2300 dolar altına geri çekilen ons altın dün bu psikolojik destek seviyesinden gelen alışlar ile 2300 dolar üzerinde tutundu. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,60 seviyesinde olmasına rağmen dolar endeksinde yaşanan geri çekilme ile ons altında yükseliş denemeleri devam edebilir. Teknik olarak 2320 dolar altında alışlar 2300 zarar durdur ile gerçekleştirilebilir. 2340 dolar ve üzerine yükselişlerde kısa vadeli kar al için düşünülebilir. Gün içi beklentimiz: 2310-2340 Yön: Yatay.

GBPUSD

İngiltere tarafında tüm hafta boyunca veri akışı zayıf seyretmeye devam ederken, ABD’de bugün dayanıklı mal siparişleri verisi açıklanacak. Hafta açılış gününde 1,2300 seviyesi altına geri çekilen paritede küresel piyasalarda yaşanan risk algısında toparlanma ile ABD dolarındaki değer kaybına paralel yükseliş denemeleri gerçekleşiyor. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,2430 ve altı alış için 1,2400 zarar durdur ile gün içinde değerlendirilebilir. Olası yükseliş denemelerinde 1,2500 seviyesi üzeri kar al için düşünülebilir. Gün içi beklentimiz: 1,2430-1,2490 Yön: Yukarı.

GRAM ALTIN

Gram altında kurda yaşanan yatay fiyatlama ile kur etkisinin sınırlı kaldığını görüyoruz. Diğer taraftan ons altında hafta başında yaşanan geri çekilme sonrasında ABD dolarında yaşanan değer kaybı ile birlikte 2300 dolar seviyesinden gelen tepki alışları ile sınırlı yükseliş dün gerçekleşti. Kurda bugün yatay fiyatlama yarın gerçekleşecek TCMB PPK toplantısı öncesinde devam edecektir. Ons altında ise yükseliş denemeleri bekliyoruz. Teknik olarak 2425TL ve altı alış için, yükselişlerde 2450TL seviyesine yaklaştığı yerler kar al için düşünülebilir. Gün içi beklentimiz: 2425-2445 Yön: Yatay.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni