Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (22.03.2024)

TCMB FAİZ ARTIŞINA DEVAM ETTİ

Önceki gün küresel hisse senedi endeksleri rekor yüksek seviyelere yükseldi ve tahviller üzerindeki getiriler büyük ölçüde düştü. İsviçre Ulusal Bankası para politikalarını gevşeten ilk büyük merkez bankası olurken bu karar, Fed’in 2024 faiz indirimleri beklentisini koruduğu bir günün ardından geldi ve bahsettiğimiz risk iştahını destekledi. İsviçre frangı değer kaybederken dolar yükseldi ve Japon yeni dört ayın en düşük seviyesinde kaldı. İsviçre Ulusal Bankası ana faiz oranını 25 baz puan düşürerek sürpriz bir şekilde 1.50%’ye indirdi.

ABD’de üç ana endeksin rekor yükseklik serisini genişleterek kapandı. Geçtiğimiz Çarşamba Powell’ın basın toplantısında bilanço küçültme hızını yavaşlatabileceklerini ifade etmesi ve İsviçre’de faiz indirimine ilişkin kararın ABD’de de risk iştahını artırarak yükselişleri desteklediği söylenebilir.

Dün ayrıca İngiltere Merkez Bankası, politika faizini değiştirmedi. Açıklamalarda ise İngiltere ekonomisinin faiz indirimine başlamak için “doğru yönde ilerlediğini” söylendi. Bu karar, FTSE 100 endeksinin yükselmesine yardımcı oldu.

Piyasa fiyatlaması şu anda, Fed ve Avrupa Merkez Bankası’nın haziran toplantılarında faiz indirme yoluna gideceği beklentilerini yansıtıyor. ABD tahvil getirileri başlangıçta düştü, ardından haftalık işsizlik maaşı taleplerinin azalması ve beklentileri aşan imalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi raporunun yardımıyla yükseldi. ABD 10 yıllık getiri, 4.269% ile 0.2 baz puan düşüş yaşadı. Faiz beklentileriyle genellikle aynı yönde hareket eden 2 yıllık not getirisi, 4.6427% getiriye 3.9 baz puan arttı.

Yurt içinde ise TCMB, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %45’ten %50 düzeyine yükseltildiğini açıklarken ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla-/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi. Piyasada genel beklenti faizin sabit bırakılacağı yönünde idi. Hem Ocak hem de Şubat ayında beklentilerin üzerinde gelen enflasyon sonuçlarını TCMB’nin görünümde bozulma olarak değerlendirdiğini görüyoruz. Faiz kararının nedeninin belirtildiği paragrafta ise bu değerlendirmeyi “Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırılmasına karar vermiştir.” ifadesiyle yaptığını görüyoruz. Bu paragrafın devamında ise “enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.” diyerek gelecek dönem için de gerekli olması durumunda faiz artırım hamlelerinin gelebileceğini de vurgulamış oldu.

TCMB’nin faiz artırımı ve diğer hedef hamlelerle amaçlananın TL mevduata yönelik talebin artması için mevduat faizlerinin yükselmesine zemin hazırlamak ve iç talebi baskılamak olduğunu da eklememiz gerekiyor. Açıklanan 500 baz puanlık artış (hatta gelecek dönemde de faiz artırımı için açık kapı bırakılması) ve diğer hedefler enflasyonla mücadelenin ve buna bağlı sıkı para politikasındaki kararlılığın sürdüğünü açıkça gösteriyor.

USDTRY

Önceki gün TCMB PPK faiz kararını sürpriz bir kararla 500 baz puan arttırdı. TCMB haftalık politika faiz oranı yüzde 45’den yüzde 50 seviyesine yükseltti. Veri sonrası dolar kuru 31,85TL seviyesine kadar geriledi. ABD’de haftalık işsizlik başvuruları 210 bin kişi olarak açıklandı. Kurda geri çekilme sonrası toparlanma eğilimi görülebilir. Bugün yurt içinde reel kesim güven endeksi , kapasite kullanımı ve yabancı ziyaretçi sayısı verileri takip edilecek. Teknik olarak 32,15TL üzerinde kalıcılığın devamında, yükseliş devamı beklenirken, 32,25 ve 32,35TL seviyeleri direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Gün içi bu seviye altına geri çekilmelerde. 32,10TL ilk destek seviyesi olurken 32,00T ve altında 31,90TL seviyeleri destek bölgeleri olarak takip edilebilir.

EURTRY

TCMB haftalık politika faiz oranı %45’den %50 seviyesine yükseltti. Veri sonrası çaprazda geri çekilme paritede yaşanan geri çekilme ile birlikte 34,60TL seviyesine kadar düşüş gerçekleşti. Bugün Almanya IFO iş iklimi endeksi, yurt içinde reel kesim güven endeksi, kapasite kullanımı ve yabancı ziyaretçi sayısı verileri önemli. Teknik olarak değerlendirdiğimizde İlk direnç noktası olarak 34,90TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 35,00TL ve 35,10TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olacaktır. Geri çekilmelerde İlk destek noktası olarak 34,70TL destek seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında 34,60TL destek seviyesi ve 34,5TL diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.

EURUSD

ABD’de haftalık işsizlik maaşı haklarından yararlanma başvuruları 210 kişi açıklanarak revize edilen önceki hafta rakamlarına göre azalış gösterdi. ABD kanadında veri akışı sakin iken bugün Avrupa IFO iş iklimi endeksi verisi takip edilecek. Orta vadeli 1,0950 direnç seviyesini geçmekte zorlanan parite ABD doları fiyatlaması ile gün içi kısa süreli oynaklık gösterebilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,0830 noktasını ve bu seviye altında 1,0820 bölgesini ilk yakın destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bu destek noktalarının altında 1,0810 yakından izleniyor olacak. Olası yükselişlerde ise 1,0850 kısa vadeli gün içi ilk direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0860 ve üzerinde 1,0870 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

ONS ALTIN

Fed faiz kararı sonrasında rekor fiyat tazeleyerek 2220 dolar üzerinde fiyatlanan Ons Altın kar realizasyonları ile satıcılı bir seyirde. Kısmi soluklanmalar sonrası eğilimin yukarı olduğunu gördüğümüz Ons Altın için yeni direnç seviyemiz 2195 olarak kalıcı yükselişler yaşanırsa yeni zirveler olabilir. Teknik olarak İlk destek noktası 217 dolar bu seviye altında 2160 ve 2150 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise ilk direnç seviyesi 2190 dolar. Bu seviye üzerine geçişler yükseliş trendinin devam ettiğini gösterir. Yükseliş devamında ise 2200 ve 2210 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olacak.

GBPUSD

Dün İngiltere merkez bankası (BOE) politika faiz oranını açıkladı, böylece faizi yüzde 5.25 oranında sabit bırakarak değiştirmedi. Para politikası banka faizleri düşse dahi kısıtlayıcı seviyede kalmaya devam edeceğini açıklayan banka enflasyonu kontrol altına almada kararlı olduğunu yineledi. Bugün veri akışı her iki bölgede zayıf olacak. Teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,2650 üzerinde yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. ilk direnç noktası 1,2650 ve üstünde fiyatlama için 1,2660 ve 1,2670 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2630 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviye altında 1,2620 destek seviyesi ve sonrasında 1,2610 bölgeleri genel olarak izlenebilir.

GRAM ALTIN

Önceki gün TCMB sürpriz bir kararla politika faizini 500 baz puan arttırdı. Böylece faiz oranı yüzde 50 oldu. Faiz artış kararı sonrası kurda satış yönlü düşüş yaşarken gram altında satıcılı bir eğilim gösterdi. Kurdaki düşüşe bağlı olarak gün içinde satış baskısı artabilir. Diğer taraftan ons altında yaşanan geri çekilme gram altını aşağı yönlü baskılamaya devam edebilir. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 2250TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 2260TL ve 2270TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 2230TL noktası ilk destek olarak talep edilebilir. Bu fiyatlama altında 2220TL ve 2210TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni