GÜÇLÜ DOLARA RAĞMEN ALTINDA YENİ REKOR
Yerel seçimler yabancı basının odağında olurken ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye ekonomisini değerlendirdikleri bir rapor yayımladı. Yayımladığı değerlendirmede Türk lirası için olumlu bir performans beklediğini belirtti. Raporda, yıl başından bu yana sermaye çıkışları ve seçim belirsizliği ile TCMB rezervlerinde ciddi kayıp olduğu hatırlatıldı. Yerel seçimlerin büyük ölçüde tartışmasız geçmesi ve mevcut ekonomi politikalarına devam edileceği mesajının piyasa tarafından olumlu karşılanacağına değindi. Mevcut ekonomik politikalara devam edilmesi ile yeni sermaye akışlarının başlayacağını ve Türk lirasının pozitif etkileneceğinin altını çizdi. Deutsche Bank da “Mevcut politika faizi olan %50’nin, özellikle TL mevduat faizlerine etkin bir şekilde yansıtılabildiği takdirde, ekonomide arzu edilen yeniden dengelenmeyi kolaylaştırmak için yeterince yüksek olduğuna inanıyoruz” değerlendirmeleri yer aldı. Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek de seçim sonrası yaptığı paylaşım da ‘Eylül 2023’te açıkladığımız Orta Vadeli Programımızı (OVP) güçlendirecek kararlılıkta uygulamaya devam edeceğiz ‘dedi. Yapısal reformlar ile ekonomide dönüşümü gerçekleştirerek verimlilik ve rekabet gücü artışı ile sürdürülebilir büyüme amacına ulaşılacağını yineledi. Şubat ayında 50,2 olan manşet PMI, mart ayında hafif bir düşüşle eşik değer 50,0 düzeyinde gerçekleşerek faaliyet koşullarında genel olarak durağan bir seyre işaret etti. Üretim hafif artarken yeni sipariş ve istihdam hacminde istikrara yaklaşıldı. Yeni siparişlerdeki yavaşlama son dokuz ayın en düşük oranında kaydedildi. Girdi alımları üst üste ikinci ay artış kaydetti. Enflasyon oranları azalmakla beraber yüksek seviyelerde kaldı. Türk lirasının ABD doları karşısındaki değer kaybı sektörün girdi fiyatlarında yükselişe yol açan ana unsur olmaya devam etti.
New York borsası haftaya karışık seyirle başladı. Açılışın ardından, Dow Jones endeksi yüzde 0.02 gerilerken, S&P 500 endeksi yüzde 0,04 ve Nasdaq endeksi yüzde 0.1 değer kazandı. Önceki gün ABD’de veri akışı yoğundu. ABD’de S&P Global nihai imalat sektöründe PMI mart ayında 51.9 açıklandı. Önceki veri 52.5 idi. Veri sonrası ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi imalat PMI verisinin ardından 9.1 baz puan artışla %4.285’e çıktı. ABD’de ISM imalat sektörü PMI şubat ayında 50.3 puanla beklenti üzerinde açıklandı. Piyasa beklentileri söz konusu verinin bu dönemde 48,5 değerini alması yönündeydi. İmalat sektöründe 16 aylık daralmanın ardından ilk kez genişleme kaydedilirken endeks, şubatta 47,8 olmuştu. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ISM imalat verisinin ardından 11.1 baz puan artışla %4.305 seviyesinde işlem gördü.
Avrupa piyasaları tatil nedeni ile haftanın ilk günü de kapalıydı. Bugün piyasalar yeniden açılacak. Önceki gün ECB Yönetim Konseyi üyesi Robert Holzmann, Avrupa, FED’den önce faizleri düşürebilir dedi.
Ons Altın önceki haftanın rekorunu kırarak 2.265 dolar yeni rekorunu test etti. Bu yıl başından beri %8,11 yükseliş gösteren Ons Altın, Dolar Endeksinin 104,9 seviyesine yükselmesi sonrasında geri çekilerek 2.231 dolar düzeyinde fiyatlandı.
USDTRY
ABD’de S&P global PMI verisi mart ayında önceki seviyesinin altında 51.9 açıklandı. (Önceki veri 52,5). ISM imalat sektörü PMI verisi şubat ayında 50.3 puan ile beklentiler üzerinde açıklandı. Yurt içinde imalat PMI verisi mart ayında 50.0 açıklanarak bir önceki aya göre düşüş gösterdi. Kur önceki gün en düşük 31,70 TL düzeyinde fiyatlanırken en yüksek 32,50 düzeyini test etti. Teknik olarak 32,20 TL üzerinde kalıcılığın devamında, yükseliş devamı beklenirken, 32,30 ve 32,40TL seviyeleri direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Gün içi bu seviye altına geri çekilmelerde. 32,10TL ilk destek seviyesi olurken 32,00T ve altında 31,90TL seviyeleri destek bölgeleri olarak takip edilebilir.
EURTRY
Önceki gün yurt içinde imalat PMI verisi mart ayında 50.0 açıklanarak bir önceki aya göre düşüş gösterdi. Avrupa piyasaları bugün tatil sonrası yeniden açılıyor. Bugün Avrupa ve Almanya PMI veri seti ile Almanya TÜFE mart ayı aylık ve yıllık rakamları takip edilecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde İlk direnç noktası olarak 34,70TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 34,80TL ve 34,90TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olacaktır. Geri çekilmelerde İlk destek noktası olarak 34,50TL destek seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında 34,40TL destek seviyesi ve 34,30TL diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.
EURUSD
ABD’de S&P global PMI verisi mart ayında önceki seviyesinin altında 51.9 açıklandı. ISM imalat sektörü PMI verisi şubat ayında 50.3 puan ile beklentiler üzerinde açıklandı. Bugün Avrupa ve Almanya PMI veri seti ile Almanya mart ayı aylık ve yıllık enflasyon rakamları takip edilecek. Veri sonrası paritede oynaklığın artığını görebiliriz. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,0730 noktasını ve bu seviye altında 1,0720 bölgesini ilk yakın destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bu destek noktalarının altında 1,0710 yakından izleniyor olacak. Olası yükselişlerde ise 1,0740 kısa vadeli gün içi ilk direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0750 ve üzerinde 1,0760 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
ONS ALTIN
Ons Altın rekor tarihi rekorlarını tazelemeye devam ediyor. Dün 2265 dolar düzeyini test ettikten sonra kar satışları ile sonrasında geri çekildi. Küresel merkez bankalarının faiz indirim senaryoları güç kazanırken, altın yatay pozitif seyreden Dolar Endeksine rağmen yüksek taleple alıcılı görünümünü koruyor. Sınırlı geri çekilmeler kısa vadede yaşanabilir fakat yukarı yönlü trend güçlü görünüm korunuyor. Teknik olarak İlk destek noktası 2250 dolar bu seviye altında 2240 ve 2230 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise ilk direnç seviyesi 2260 dolar. Bu seviye üzerine geçişler yükseliş trendinin devam ettiğini gösterir. Yükseliş devamında ise 2270 ve 2280 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olacak.
GBPUSD
Parite 4. Haftada da aşağı yönlü trendine güçlü ABD doları etkisinde devam ediyor. 50 günlük üssel ortalaması 1,2670 altında kaldıktan sonra 1,2535 seviyelerinde denge bulmaya çalışıyor. İngiltere’de tatil sonrası bugün piyasalar yeniden açılacak. ABD’de fabrika siparişleri, dayanıklı mal siparişleri takip edilecek. İngiltere’de veri akışı sakinliğini korumaya devam ediyor. Teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,2545 üzerinde yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. ilk direnç noktası 1,2550 ve üstünde fiyatlama için 1,2560ve 1,2570 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2530 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviye altında 1,2520 destek seviyesi ve sonrasında 1,2510 bölgeleri genel olarak izlenebilir.
GRAM ALTIN
Ons Altın’da yeni tarihi rekorlar ard arda yaşanırken gram altında da rekorlar tazeleniyor. En yüksek 2362TL düzeyini test ettikten sonra baskı altında kalarak kar satışları sonrası geri çekilmesine rağmen, bu yıl itibarıyla %18,51 yukarda fiyatlanan gram altında haftalık bakıldığında %3,62 yukarda seyrediyor. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 2340TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 2350TL ve 2360TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 2330TL noktası ilk destek olarak talep edilebilir. Bu fiyatlama altında 2320TL ve 2310TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olacak.
Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni