Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (19.08.2024)

JACKSON HOLE HAFTASINDA BUGÜN VERİ AKIŞI ZAYIF OLACAK

Küresel piyasalar, ABD’den gelen verilerin resesyon endişelerinin azalması ve fiyat baskılarının hafiflemesiyle geçen hafta pozitif bir seyir izledi. Şimdi ise gözler, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda yapılacak açıklamalara çevrildi. Dünyanın önde gelen merkez bankalarının yetkilileri, bu hafta içi Jackson Hole’da bir araya gelecek.

Geçtiğimiz hafta içinde ABD’de açıklanan verilerin ardından dolar endeksi ve tahvil piyasasında yukarı yönlü hareketler gözlense de ons altında geri çekilmeler yaşandı. Ancak, haftanın son işlem gününde ons altının 2500 dolar seviyesine kadar yükseldiğini gözlemliyoruz. Risk algısında meydana gelen bozulmalar, ons altına olan talebi artırdı.

Bu hafta için ons altın açısından en önemli gelişme, Jackson Hole toplantılarında merkez bankaları temsilcilerinin vereceği mesajlar olacak. Eylül ayında gerçekleşecek Fed toplantısında bir faiz indirimi beklentisi olsa da Jackson Hole ’da yapılacak açıklamaların ons altın fiyatlarını desteklemeye devam edebileceğini söyleyebiliriz.

Goldman Sachs, ABD ekonomisinde resesyon olasılığını perakende satışlar ve işsizlik maaşı başvurularındaki verilere dayanarak 2024 için %25’ten %20’ye düşürdü. Ayrıca, ekonomistleri Fed’in Eylül ayında faizleri 25 baz puan düşüreceğine dair beklentilerini güçlendirdi, ancak 6 Eylül’de olumsuz bir istihdam verisinin 50 baz puanlık bir indirimi tetikleyebileceğini belirtti.

Haftalık ekonomik takvime bakacak olursak yurt içinde gözler 20 Ağustos Salı günü TCMB’nin Faiz Kararında olacak. 22 Ağustos’ta ise Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. Yurt dışında ise Salı günü Euro bölgesi TÜFE, Çarşamba FOMC tutanakları, Perşembe PMI verileri, ABD İşsizlik başvuruları ve Jackson Hole Sempozyumu takip edilecek.

Cuma günü ise Fed Başkanı J. Powell, Yıllık ekonomi sempozyumunda açılış konuşmasını yapacak. Piyasalar, Powell’ın faiz indirimlerinin hızına ve zamanlamasına dair vereceği ipuçlarına odaklanmış durumda olacak.

USDTRY

Kur tarafında yükseliş isteği devam etmesine rağmen gün içi marjlar ve fiyat aralıklarının genişliği sınırlı kalmaya devam ediyor. 33,60TL üzerinde kalıcılık yukarı yönlü beklentinin devam etmesine neden olabilir. Bugün her iki bölgeden veri akışının sınırlı olması yatay fiyat hareketinin devamını beraberinde getirebilir. Yarın gerçekleşecek TCMB PPK toplantısında ise herhangi bir faiz değişikliği beklenmiyor. Teknik olarak geri çekilmelerde 33,60TL ana destek bölgesi, 33,50TL ve 33,40TL bu seviye altında destek olarak kısa vadeli takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde ise 33,70TL ana direnç seviyesi olmaya devam ederken bu seviyenin geçilmesi durumunda 33,80 psikolojik direnç ve üzerinde 33,90 direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.

EURTRY

Çaprazda yükseliş daha çok parite fiyatlamasına göre gerçekleştiği için paritenin 1,10 seviyesi üzerinde kalıcı olması çağrazda 37,00TL üzerinde kalıcılığın devam etmesini sağlıyor. Türk Lirası’nda ise genel olarak yatay fiyatlama devam ederken bugün her iki bölgede veri akışının sınırlı olması bu yatay görünümün bugün de devam etmesine neden olabilir. Teknik olarak 37,10TL seviyesi ilk destek bölgesi olarak düşünülebilir. Bu seviye altına geri çekilmelerde 37,00TL ve 36,90TL diğer destek bölgeleri olacaktır. Olası yükseliş denemelerinin devam etmesi durumunda ise kısa vadeli 37,25TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 37,35TL ve 37,45TL ana direnç bölgesi olarak diğer direnç seviyeleri olacaktır.

EURUSD

Paritede ABD dolarında yaşanan değer kaybı ile birlikte yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Fed’in faiz indirimlerine başladığında ECB’den daha agrasif faiz indirimine gidebileceği beklentisi ABD dolarının zayıflamasına neden oluyor. Bugün genel olarak küresel piyasalarda veri akışının zayıf olması 1,10 üzerinde kalıcılığın devam etmesine fakat yükseliş denemelerinin sınırlı olmasına neden olabilir. Teknik olarak ilk destek seviyesi 1,1030 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,1000 ve sonrasında 1,0980 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,1050 ana direnç seviyesi, sonrasında 1,1070 diğer direnç bölgesi olmaya devam edecektir. 1,1070 üzerine geçişlerde ilk direnç bölgesi 1,1100 olmaya devam edecek.

ONS ALTIN

Ons altında geçen haftanın son işlem günü kapanışa doğru küresel piyasalarda Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamalar sonrasında yükseliş 2500 dolar üzerinde 2510 dolar seviyelerine kadar devam etti. 2485 dolar üzerinde herhangi bir nedenle kalıcılık devam etmesi durumunda yükseliş devamı beklenebilir. Bugün veri akışının zayıf olması Jackson Hole beklentisinin hafta genelinde öne çıkmasını beraberinde getirebilir. Teknik olarak 2500 dolar seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilmeye devam edilebilir. Bu seviye altına geçişlerde destek seviyeleri 2485 dolar ve 2470 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2500 dolar ve üzerinde 2510 dolar direnç seviyesi olarak takip edilecek. 2510 dolar üzerinde 2525 dolar diğer direnç bölgesi olacaktır.

GBPUSD

Paritede yükseliş geçen haftada devam etti ve haftanın son işlem gününde ABD dolarında yaşanan değer kaybı ile bu sabah 1,2950 seviyelerine kadar sürdü. Bugün her iki bölgeden veri akışı zayıf olması dolar bazlı paritede fiyatlamanın devam etmesine neden olabilir. Bu nedenle yükselişlerin sınırlı kaldığını ve geri çekilmelerde piyasa desteğinin devam ettiğini görebiliriz. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,2950 seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda geri çekilme devam edebilir. Aşağı yönlü geri çekilmelerde 1,2930 ve 1,2900 diğer destek bölgeleri olacaktır. Yükselişlerde ilk direnç seviyesi 1,2970 bu seviye yukarı yönlü geçilirse 1,3000 ve 1,3030 seviyeleri orta vadeli takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram altında geçen hafta kapanışa doğru kur tarafında yatay fiyatlama gerçekleşirken özellikle ons altında yaşanan yükselişe paralel bir yükseliş gerçekleşti ve 2117TL seviyeleri test edildi. Bugün küresel piyasalarda veri akışının zayıf olması ve kurda beklediğimiz yatay fiyatlamaya paralel, ons altında da hızlı yükseliş sonrası düzeltme fiyatlamalarının olabileceğini düşünüyoruz. Teknik olarak geri çekilmelerde 2700TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda 2685TL ve 2660TL destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükselişlerde 2700TL üzerinde kalıcılık durumunda 2720TL seviyesi ilk direnç bölgesi, yükselişin devam etmesi durumunda 2730TL ve 2750TL diğer direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni