ORTADOĞU’DAKİ GERİLİM ALTINDA YENİ REKORLAR GETİRDİ
İran’ın 13 Nisan’da İsrail’e düzenlediği füze ve insansız hava aracı saldırısından sonra Orta Doğu’da savaş riskinin yayılma endişesi yatırımcının korkmasına ve küresel anlamda risk iştahının sınırlı olmasına yol açtı. Küresel risk barometresi olarak görülen S&P500 endeksi hafta başından beri %3’ten fazla kayıpta. ABD 10 yıllık hazine tahvili %4,6 oran ile son ayların en yüksek seviyesine yükseldi. Öte yandan ABD merkez bankası Fed tarafından faiz indiriminin öteleneceğine dair şahin tonda konuşmalar yatırımcının risk iştahını düşürmeye neden olan bir diğer etken oldu.
Petrol fiyatları gerilemeye başladı. Brent petrol varil başına 91,5 dolar seviyesinden 86 dolar seviyesine kadar geriledi. Düşük petrol fiyatları, enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olabileceği ve merkez bankları tarafından faiz indirimi konusunda olumlu etki yaptığından borsalar için olumlu olarak görülebilir.
Avrupa borsaları kapanışında gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,24 artarak günü 499,7 puandan kapattı. ECB yetkilisi Villeroy de Galhau, “Avro Bölgesi’nde dezenflasyon patikasında olduğumuzdan yeterince ve giderek artan şekilde eminiz. Bu yüzden, büyük bir sürpriz olmaması durumunda, faizi indirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan veriye göre aynı hafta DİBS (Kesin Alım) net alımları 86,4 milyon dolar oldu. Yabancıların DİBS (Ters Repo) alımları net 77,2 milyon dolar olurken, net DİBS (Teminat) ve DİBS (Ödünç) işlemi gerçekleşmedi. Şirket borçlanma senetleri alımları net 37,5 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Bir önceki hafta 183 milyar 647,50 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 5 Nisan ile sona eren haftada 180 milyar 476,20 milyon dolara geriledi.
Önceki gün TCMB toplam rezervleri açıklandı. 5 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 745 milyon dolar artarak 123 milyar 126 milyon dolardan 126 milyar 871 milyon dolara yükseldi. Bu dönemde altın rezervleri 2 milyar 300 milyon dolar yükselişle 54 milyar 378 milyon dolardan 56 milyar 678 milyon dolara yükseldi.
İran’da yaşanan patlamalar sonrasında altının ons fiyatı 2.400 doların üzerinin test ederek yeni rekorlar gördü.
USDTRY
TCMB net döviz rezervleri 9 Nisan itibarıyla 19,75 milyar dolardan 20,93 milyar dolara yükseldi. Türkiye genelinde konut satışları mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,10 azaldı. ABD’de haftalık işsizlik başvuruları 212 bin kişi açıklanarak revize edilen önceki değerle aynı kaldı. Bugün yurt içinde merkezi hükümet borç stoğu takip edilecek. İsrail’in İran’a saldırısı şimdilik sınırlı bir risk algısı yaratsa da kurda 32,50TL üzerinde kalıcılığa neden oluyor. 32,50TL altına geri çekilmeler alış fırsatı olurken gün içi oynaklık sınırlı kalmaya devam edecektir. Beklentimiz: 32,50-32,65 Yön: Yatay.
EURTRY
Euro Bölgesi cari işlemler dengesi şubat ayında 31,64 milyar euro arttı. TÜİK tarafından açıklanan konut satışları Türkiye genelinde 105 bin 394 adet olurken Ocak-Mart döneminde %1,3 azaldı. Eurogroup toplantısı bugün TSİ 13:00’te izlenecek. Haziran ayında faiz indirimine yönelik sinyalleri içermesi açısından odak noktamızda. Jeopolitik gerginliğin çaprazda fazla etkili olmayacağını düşünüyoruz yatay fiyatlamanın parite etkisi ile birlikte devamı beklenebilir. 34,50TL seviyesi ve altına geri çekilmeler alış fırsatı olmaya devam edecektir. Gün içi beklentimiz: 34,50-34,85 Yön: Yatay.
EURUSD
Fed tarafından faiz indirimi ötelenirken Avrupa’da ilk faiz indirim beklentisi haziran ayında yapılmasına dair beklentiler korunuyor. ECB yetkilisi Villeroy ilk faiz indiriminden sonra enflasyon verisini izleyeceklerini dile getirdi. Avrupa cari işlemler dengesi artış gösteriken ABD’de işsizlik başvuruları sabit kaldı. Bugün ABD’de veri akışı sakin. Orta Doğu’da yaşanan gerginlik nedeniyke ABD doları değer kazanırken paritede geri çekilmenin sınırlı kaldığını görüyoruz. 1,0630 ve altına geri çekilme alış, 1,07 seviyesine yaklaştığı yerler kar al için uygun. Gün içi beklentimiz: 1,0620-1,0680 Yön: Yatay.
ONS ALTIN
Her perşembe açıklanan ABD haftalık işsizlik başvuruları önceki hafta ile aynı değerde açıklanırken ikinci el konut satışları düşüş gösterdi. Veri sonrası bir süredir yatayda hareket eden Ons altında bir hareketlilik yaşanmazken Orta Doğu’da jeopolitik gerilimlerin devam etmesi enflasyondaki belirsizlik güvenli liman Altın’a olan talebin yükselmesine neden oluyor. Teknik olarak bu gelişmeler sonrası 2400 doların geçilmediğini görüyoruz, bu nedenle bu seviye geçilmedikçe kısa vadeli satış denemeleri yakın yerlerden denenebilir. Gün içi beklentimiz: 2375-2400 Yön: Yatay.
GBPUSD
İngiltere’de yıllık enflasyon verisinin mart ayında son zamanların en düşük seviyesinde açıklanması sonrasında piyasa BoE yaz aylarından önce faiz indirimine gitmeyeceğini öngörüyor. Fed yetkilileri önceki gün faiz indirimi konusunda acele etmeyeceğini yineledi. Bugün ABD’de veri akışı sakin İngiltere’de perakende satışlar takip edilecek. Orta Doğu’da gerginlik parite üzerinde ABD doları baskısı yaşanmasına neden olacaktır. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,2400 ve altı alış için gün içinde değerlendirilebilir. Yükselişlerde 1,2450 üzeri kar al için uygun. Beklentimiz: 1,2390-1,2460 Yön: Yatay.
GRAM ALTIN
Gram altın tarihi zirvesi olan 2571TL test ettikten sonra sınırlı geri çekilerek yatay seyirde fiyatlanmaya devam etti. Standart altının kilogram fiyatı 2 milyon 605 bin liraya geriledi. Ons altın ve kurda Ortadoğuda’ki gerilimin bu sabah İsrail saldırısı ile derinleşmesi sonrası sınırlı yükselişler gerçekleşmesi gram altını 2500TL üzerine taşımasına rağmen kalıcılık sağlanmadığını görüyoruz. Bugün tedirginlik devam edebilir. Geri çekilmelerde 2480TL alış için takip edilebilir, yükseliş devamında 2520TL seviyeleri kısa vadeli kar al için düşünülebilir. Gün içi beklentimiz: 2485-2515 Yön: Yatay.
Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni