KÜRESEL BORSALARDA DÜŞÜŞ EĞİLİMİ HAKİMKEN ONS ALTIN YÜKSELİŞİNE DEVAM EDİYOR
Dünya Bankası, Pasifik ekonomilerine yönelik hazırladığı raporu “Küresel Belirsizlik Ortamında Azalan Büyüme: Pasifik’te Yatırımların Artırılması” başlığıyla yayımladı. Raporda, Pasifik’teki 11 ada ülkesinin ekonomik performansı değerlendiriliyor. 2023’teki yüzde 5,8’lik büyüme oranının ardından bu yıl bölgede ekonomik büyümenin yüzde 3,6’ya gerilemesinin beklendiği belirtildi. Bu yavaşlamanın, Fiji gibi büyük ekonomilerde salgın sonrası toparlanmanın etkisinin azalmasından kaynaklandığı vurgulandı.
Enflasyon hakkında değerlendirmelerde bulunan Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise, 2025’te ABD’nin GSYİH büyümesinin yaklaşık yüzde 2 olmasını beklediğini ifade etti. Bostic, işgücü piyasasındaki gelişmelerin ve enflasyonun seyrinin büyümenin hızını belirleyeceğini söyledi.
Japonya Merkez Bankası (BOJ) Yönetim Kurulu Üyesi Seiji Adachi, BOJ’un faiz oranını artırmada kademeli bir yaklaşım izlemesi gerektiğini belirtti. Adachi, bu ay yapılacak politika toplantısında bu yaklaşımın ele alınacağını kaydetti.
ABD eski Başkanı Donald Trump ise, Chicago Ekonomi Kulübü’nde Bloomberg News Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait’e verdiği röportajda, üretimi ABD’ye geri getirecek politikaları desteklediğini açıkladı. Şirketler için vergileri düşürmeyi ve tarifelerle koruma sağlamayı vaat eden Trump, “Tarife, sözlükteki en güzel kelimedir” ifadesini kullandı.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ise artan jeopolitik gerginlikler ve enflasyon şokları nedeniyle küresel ekonomik belirsizliğin arttığını vurgulayarak, bu durumun makrofinansal istikrarı derinden etkileyebileceği uyarısında bulundu.
ABD Merkez Bankası New York Şubesi’nin Eylül ayı Tüketici Beklentileri Anketi’ne göre, kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi yüzde 3’te sabit kalırken, üç yıllık medyan enflasyon beklentisi yüzde 2,7’ye yükseldi.
USDTRY
Kurda dün de 34,30TL direnç seviyesinden baskı gördük ve 34,10 – 34,30 arasında fiyatın konsolide olma çabalarını görmekteyiz. Yükselişlerin sınırlı şekilde bugün de devam edeceğini düşünmekteyiz. Dün hem yurtiçinde hem ABD’de bütçe dengesi açıklandı. Bugün önemli bir veri akışı bulunmuyor. Yarın açıklanacak TCMB faiz kararını dikkat ediyor olacağız. Beklentimiz sabit. Teknik olarak sınırlı oynaklığın devam etmesi beklenebilir. Geri çekilmelerde 34,20TL kısa vadeli destek bölgesi olmaya devam ediyor. 34,15TL ve 34,10TL bu seviye altında fiyatlamalarda diğer destek bölgeleri. Yükselişlerde ise 34,45TL ilk direnç, bu seviye üzerine geçişlerde 34,50TL ve üzerinde 34,60TL direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.
EURTRY
Çaprazda dün sanayi üretimi verileri ve Euro ZEW hissiyatı açıklandı. Bugün ECB başkanının açıklamalarını takip ediyor olacağız. Dolar endeksinin yükselişini sürdürmesi ve Euro’nun değer kaybetmesiyle çaprazda yükseliş görmekteyiz. Fiyatlamanın bugün de pariteye yakın seyredeceği beklentisiyle hareket edilmesi doğru olur. Çapraz özelinde ise 37,40 seviyesi güçlü bir direnç olarak ön plana çıkıyor. Teknik olarak 37,20TL seviyesi ilk destek bölgesi olacaktır. Bu seviye altına geri çekilmelerde 37,15TL ve 37,10TL diğer destek bölgeleri olarak izlenebilir. Olası yükseliş denemelerinde 37,40TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 37,45TL diğer direnç seviyesi ve 38,50TL ana diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.
EURUSD
Paritede güçlenen dolar endeksiyle birlikte arka arkaya devam eden satış baskısı görmeye devam etmekteyiz. Kritik seviye olan 1,0888 seviyesine doğru geri çekilmeler yaşandı. Dün ABD’de bütçe dengesi ve Avrupa’da sanayi üretimi verileriyle ZEW ekonomik hissiyatı açıklandı. Bugün iki tarafta da veri akışı zayıf. Faiz kararı öncesi ECB Başkanı Lagarde’ın konuşmalarını takip ediyor olacağız. Teknik olarak ilk destek seviyesi 1,0860 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,0850 ve sonrasında 1,0820 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,0900 ana direnç seviyesi, bu seviye yukarı geçilmesi durumunda 1,0930 ve 1,0950 kısa vadeli diğer direnç bölgeleri olmaya devam edecek.
ONS ALTIN
Ons altında Fed’den gelen güvercin açıklamalar, faiz indirim beklentilerinin swap piyasasında yükselişine neden oldu ve Ons altın fiyatlarında yukarı hareketlenmeye sebep oldu. Amerika 10 yıllık tahviller %4,038 olarak fiyatlanıyor. Dolar endeksi 103,23 seviyesinden işlem görünüyor. Ons altında 2600 dolar ile 2700 dolar seviyleri arasında konsolide olma çabası devam ediyor. Teknik olarak 2650 dolar ilk destek bölgesi olarak takip edilebilir. Destek seviyeleri 2620 dolar ve daha aşağıda 2590 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2680 dolar direnç seviyesi. Bu seviye yukarı yönlü geçilmesi durumunda 2695 ve 2700 dolar seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
GBPUSD
Paritede dolar endeksi etkisinin sınırlı kalmasıyla birlikte sterlinde sınırlı yükselişlerle beraber toparlanma çabası görmekteyiz. 50 günlük hareketli ortalama olan 1,3100 seviyesinin altında kalmaya ve zayıf bölgede devam ediyoruz. Bugün İngiltere’de TÜFE ve ÜFE verileri açıklanacak. ABD’de ise veri akışı zayıf. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,3040 seviyesi destek bölgesi olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü geri çekilme devamında 1,3030 ana destek bölgesi ve 1,3020 diğer destek bölgesi olacaktır. Yükselişlerde ilk direnç seviyesi 1,3085 bu seviye üzerine geçişlerde 1,3090 ve 1,3095 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altında kur fiyatlaması etkisi sınırlı kalmaya devam ediyor. Son iki gündür ons altında yaşanan yükselişlerle beraber dün 2940TL direncine doğru harekteler görüldü ve pozitif fiyatlama bugün de devam ediyor. Yurt içinde dün bütçe dengesi açıklandı. Perşembe günü TCMB faiz kararını takip ediyor olacağız. Hem kur tarafında hem de ons altında yüksek oynaklık olacağını düşünmemekteyiz. Teknik olarak geri çekilmelerde 2920TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye altında 2900TL ve 2875TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2950TL seviyesi ilk direnç, yükselişin devamında 2960TL ve 2970TL psikolojik olmak üzere diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni