Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (15.08.2024)

PİYASALARDA RİSK ALGISI NORMALE DÖNDÜ

ABD’de Temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi, aylık bazda %0,2 oranında, piyasa beklentilerine paralel artış gösterdi. Yıllık bazda ise %2,9 artış kaydetti ve böylece piyasanın %3,0’lık beklentisinin altında kaldı. Haziran ayında TÜFE, aylık %0,1 oranında gerilemiş, yıllık bazda ise %3,0 seviyesinde bir artış göstermişti. Aynı dönemde, enerji ve gıda fiyatları hariç tutularak hesaplanan çekirdek TÜFE, aylık bazda %0,2, yıllık bazda ise %3,2 oranında artış gösterdi.

Japonya ekonomisi, Nisan-Haziran 2024 döneminde beklentilerin üzerinde bir performans sergileyerek yıllık bazda %3,1 oranında büyüdü. Bu büyüme, önceki çeyrekte yaşanan daralmanın ardından güçlü bir toparlanma olarak dikkat çekiyor. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre de %0,8’lik bir artış kaydederek, %0,5 seviyesindeki beklentileri aştı.

ABD konut piyasasında ise dikkat çekici gelişmeler yaşandı. 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı %6,54’e gerilerken, mortgage başvurularında %16,8’lik bir artış kaydedildi. Konut satın alımına yönelik başvurular %3 oranında artarken, yeniden finansman başvuruları %35 oranında arttı. Faiz oranlarındaki düşüşle birlikte konut piyasasındaki hareketlilik yeniden artış gösterdi.

Euro Bölgesi ekonomisi ise yılın ikinci çeyreğinde %0,3 oranında büyüme kaydetti ve bu rakam, piyasa beklentileriyle paralel olarak gerçekleşti. Yıllık bazda ise Euro Bölgesi GSYH’si %0,6 oranında artış gösterdi. Ancak, sanayi üretimi Haziran ayında bir önceki aya göre %0,1, yıllık bazda ise %3,9 oranında düşüş kaydetti. Sanayi üretimindeki bu düşüş, beklentilerin oldukça altında kaldı ve bölgedeki ekonomik durgunluğa işaret etti.

Dünya Sağlık Örgütü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle, iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda’da da virüsün yayılması sonucu DSÖ, uluslararası bir müdahale çağrısında bulundu. DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir çabanın şart olduğunu vurguladı.

USDTRY

Kurda yatay fiyatlamada ikinci haftaya girerken dün ve bu sabah 33,60TL üzerinde fiyatlamalar gerçekleştiğini görüyoruz. Bugün yurt içinde bütçe dengesi açıklanırken, ABD’de sanayi üretimi, perakende satışlar, kapasite kullanımı ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları gibi ekonomide öncü göstergeleri gösteren veriler açıklanacak. Yatay ve sınırlı yukarı hareket devam edebilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 33,50TL ana destek bölgesi, 33,40TL ve 33,30TL bu seviye altında destek olarak kısa vadeli takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde ise 33,60TL ana direnç seviyesi olmaya devam ederken bu seviyenin geçilmesi durumunda 33,70 psikolojik direnç ve üzerinde 33,80 direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.

EURTRY

Çaprazda son iki gündür paritede yaşanan hızlı yükseliş sonrasında dün 37,00TL kritik seviyesi yukarı yönlü geçildi. Türk Lirası değer kayıpları gün içerisinde sınırlı kalmakla birlikte parite fiyatlaması çaprazda belirleyici olmaya devam edecektir. Yurt içinde bugün bütçe dengesi açıklanırken, Avrupa’da veri akışı zayıf olacak. Teknik olarak 36,90TL seviyesi ilk destek bölgesi olarak düşünülebilir. Bu seviye altına geri çekilmelerde 36,80TL ve 36,70TL diğer destek bölgeleri olacaktır. Olası yükseliş denemelerinin devam etmesi durumunda ise kısa vadeli 37,10TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 37,20TL ve 37,30TL ana direnç bölgesi olarak diğer direnç seviyeleri olacaktır.

EURUSD

Paritede son iki gündür ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin, genel eğilimin aşağıda olduğunu göstermesi ve Avrupa’da büyüme verisi beklentilere paralel açıklanması ile hızlı yükseliş gerçekleşti. Bugün Avrupa’da veri akışı zayıf, ABD’de ise sanayi üretimi, perakende satışlar, kapasite kullanımı ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları gibi ekonomide öncü göstergeleri gösteren veriler açıklanacak. Teknik olarak değerlendirdiğimizde ilk destek seviyesi 1,1000 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,0985 ve sonrasında 1,0960 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,1020 ve 1,1040 ana direnç bölgesi olmaya devam edecektir. 1,1040 üzerine geçişlerde ilk direnç bölgesi 1,1065 olmaya devam edecek.

ONS ALTIN

Ons altında hızlı yükseliş sonrasında ABD’de açıklanan enflasyon verileri sonrasında tahvil faizlerinde ve dolar endeksinde geri çekilmelerin devam etmemesi sonrasında kar satışları geldi ve dün 2435 dolar seviyesine kadar geri çekildi. Bugün ABD’de haftalık olarak baktığımızda en yoğun veri akışının olacağı gün ve genelde öncü ekonomik göstergeler için önemle takip edilen göstergeler. Teknik olarak 2450 dolar seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilmeye devam edilebilir. Bu seviye altına geçişlerde destek seviyeleri 2435 dolar ve 2420 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2470 dolar ve üzerinde 2485 dolar ana direnç seviyeleri olarak takip edilecek. 2485 dolar üzerinde 2500 dolar diğer direnç bölgesi olacaktır.

GBPUSD

Paritede dün İngiltere ve ABD’de açıklanan enflasyon verileri sonrasında 1,2870 seviyesi geçilemedi ve geri çekilme 1,2820 destek seviyesine kadar devam etti. Bugün İngiltere’de 2. çeyrek büyüme verisi açıklanacak. ABD’de ise sanayi üretimi, perakende satışlar, kapasite kullanımı ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları gibi ekonomide öncü göstergeleri gösteren veriler açıklanacak. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,2820 seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda geri çekilme devam edebilir. Aşağı yönlü geri çekilmelerde 1,2800 ve 1,2780 diğer destek bölgeleri olacaktır. Yükselişlerde ilk direnç seviyesi 1,2850 bu seviye yukarı yönlü geçilirse 1,2870 ve 1,2900 seviyeleri orta vadeli takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram altında 2675TL seviyesi dün test edilmesine rağmen özellikle ons altında yaşanan geri çekilme ile birlikte gün içinde 2633TL seviyesine kadar geri çekilme yaşandığını söyleyebiliriz. Kur tarafında yatay fiyatlama devam ederken sınırlı yukarı yönlü fiyatlamalar görülebilir. Ons altında ise dünkü geri çekilme sonrasında bugün yükseliş denemeleri ABD verileri sonrasında görülebilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 2650TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda 2635TL ve 2620TL ana destek bölgesi takip edilebilir. Yükselişlerde 2560TL üzerinde kalıcılık durumunda 2660TL seviyesi ilk direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Yükselişin devam etmesi durumunda 2675TL ve 2685TL diğer direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni