KÜRESEL PİYASADA GÖZLER BUGÜN POWELL’IN KONUŞMASINDA OLACAK
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) swap hariç net rezervi 10 Mayıs Cuma günü itibariyle 4,2 milyar dolarla rekor iyileşme gösterdi. Son alımla birlikte TCMB seçim sonrasında 41,8 milyar dolar döviz aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açıkta gerileme ve dış finansman girişindeki olumlu görünümle döviz rezervlerinde iyileşmenin devam edeceğini söyledi. Böylece makro finansal istikrar daha da güçlenecek ve dezenflasyon sürecine oldukça önemli katkı sağlanacak.
Cari işlemler dengesi mart ayında -4,54 milyar dolar beklenti üzerinde açıklandı. Önceki dönemde ise cari açık -3,67 milyar dolar olarak kayıtlara geçmiştir. Altın ve enerji hariç cari İşlemler hesabı ise 782 milyon ABD doları fazla verdi
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi kamuoyuyla paylaşıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcama tedbirlerinin, “kamuda tasarruf, bütçede harcama disiplini ve kamu yatırımlarında verimlilik” olmak üzere 3 temel ekseni olduğuna dikkati çekerek, “Kamu tasarrufu diye baktığımızda 8 öncelikli alana yoğunlaşıyoruz. Bu alanlar, taşıtlar, binalar, kamu istihdamı, idari yapılanmada etkinlik, yurt dışı geçici görevlendirme giderleri, enerji ve atık yönetimi, haberleşme giderleri ile diğer cari harcamalardır.” dedi.
HSBC Türkiye’nin enflasyon verilerine ve makro ekonomik görünüme değinilen notunda makro ve mali değerlendirmelerinin “büyük ölçüde” değişmediğini belirterek, TL’nin reel olarak istikrarlı kalması durumunda dolar/TL’nin yılı 37-40 aralığında tamamlayabileceğini kaydetti.
ABD doları borçlanıp Türk lirasına yatırım yapmak, son 6 ayda gelişmekte olan piyasalarda en iyi performans gösteren carry trade oldu ve bazı bankacılar, ortodoks politikalar korunduğu ve enflasyon yavaşlamaya başladığı sürece bunun sadece bir başlangıç olduğunu belirtti..
Çin, hükümetin Mart ayında duyurduğu 1 trilyon yuanlık (138 milyar dolar) süper uzun vadeli tahvil ihracının ilk dilimine bu Cuma günü başlıyor.
CDS ise mevcut durumda 268 seviyelerinde yer alıyor.
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı 2 milyon 450 bin liraya geriledi.
Bugün Almanya enflasyon verisi ve Zew endeksi, ABD’de ÜFE verisi ile Fed başkanı Powell’ın TSİ 17:00’de konuşması takip edilecek.
USDTRY
TCMB geçtimiz hafta günlük ortalama 3 milyar dolar döviz aldı. Seçim sonrası ise 41,8 milyar dolar döviz aldı. Cari işlemler dengesi mart ayında -4,54 milyar dolar açıklandı. Önceki veri 3,67 milyar dolardı. Mart ayında yıllık olarak ticaret satış hacim endeksi %,10,5 arttı perakende satış hacmi %19,4 arttı. Bugün Fed başkanı Powell’ın konuşması takip edilecek. Yurt içinde veri akışı sakin. Teknik olarak 34,15TL ve altına geri çekilmeler kısa vadeli alış fırsatı olabilir. Yükselişlerde 34,30TL seviyesine yaklaşıldığı yerler kısa vadeli kar al denemeleri yapılabilir. Gün içi beklentimiz: 34,10-34,30 Yön: Yatay.
EURTRY
Yurt içinde ticaret satış hacmi yıllık oranda %10,5 arttı, perakende satış hacmi yıllık %19,4 artış gösterdi. Ticaret satış hacmi aylık %3,0 artarken, perakende satış hacmi aylık bazda değişiklik göstermedi. Bugün Avrupa’da Almanya tüketici fiyat endeksi ve Zew beklenti endeksi takip edilirken Fed başkanı Powell’ın enflasyon verisi öncesi yapacağı konuşma da izlenecek. Teknik olarak 34,65TL ve altına doğru geri çekilmeler kısa vadeli alış fırsatı olabilir. Yükselişlerde 34,80TL seviyesine yaklaşıldığı yerler kısa vadeli kar al denemeleri için uygun. Gün içi beklentimiz: 34,50-34,90 Yön: Yatay.
EURUSD
Kararsız seyrin devam ettiği paritede sıkışma alanı içinde işlemlerin sürdüğünü görüyoruz. Çarşamba günü ABD’de enflasyon verisi açıklanacak öncesinde bugün Fed başkanı Powell bazı açıklamalarda bulunacak. Bugün üretici fiyat endeksi açıklanırken Avrupa’da ise Almanya enflasyon verisi ile Zew beklenti endeksi takip edilecek. Haziran ayında ilk faiz indirimine dair beklentiler korunmaya devam ediyor. Teknik olarak 1,0770 ve altına geri çekilmeler kısa vadeli alış, yükselişlerde 1,0800 seviyesi üzeri fiyatlamalarda ise kar al düşünülebilir. Gün içi beklentimiz: 1,0740-1,0810 Yön: Yatay.
ONS ALTIN
Dünya Altın Konseyi’nin son raporunda Kuzey Amerika’daki altın ETF’leri mart ayının ardından nisan ayında da yatırımcılardan talep gördü. Altın fonlarında son aylarda görülen çıkışlar tersine dönmüş durumda. Enflasyon öncesi değerli metalde yön arayışı devam edebilir. Enflasyonda iyileşme Altında yükselişi destekleyebilir. Teknik olarak 2340 dolar üzerinde orta vadeli, 2360 dolar üzerinde ise kısa vadeli kalıcılık yükseliş devamını beraberinde getirebilir. Bu nedenle 2345dolar altı alış, 2365 dolar yükselişleri ise kısa vadeli kar al için denenebilir. Gün içi beklentimiz: 2330-2360 Yön: Yatay.
GBPUSD
Bugün üretici fiyat endeksi yarın da tüketici fiyat endeksinin açıklanacağı ABD ekonomisinde, küresel piyasada gözler Powell’ın bugün yapacağı konuşmada olacak. Son haftada volatilite gösteren paritede düşen kanalı yukarı yönlü kırdığını görüyoruz. Konuşma sonrası paritede hareketlilik görülebilir. 50 GHO seviyesi 1,2560 destek olarak grafikte yer almakta. Bugün İngiltere’de veri akışı sakinliğini koruyor. Teknik olarak 1,2540 seviyesi altına geri çekilmeler kısa vadeli alış, yükselişlerde ise 1,2560 seviyesi üzeri kar al için düşünülebilir. Gün içi beklentimiz: 1,2495-1,2580 Yön: Yatay.
GRAM ALTIN
Geçtiğimiz haftayı 2360 dolar seviyesinde tamamlayan Ons altın, haftanın ilk işlem gününe kayıpla başladı. Gram altın bu yıl başından beri yatırımcısına yüzde 23’ten fazla kazanç sağladı. Kurda sınırlı negatif yatay hareketlilik devam ederken Ons Altın ABD enflasyon verisi öncesi yön bulma çabasında. Enflasyonda iyileşme eğilimi ise Ons altını yukarı yönlü destekleyecektir. Dolar endeksi 105 seviyesinde. Dolayısı ile gram altında da yükseliş eğilimi görülebilir. Teknik olarak 2430TL ve altı alış, yükselişlerde 2445TL üzeri kar al için düşünülebilir. Gün içi beklentimiz: 2420-2450 Yön: Yatay.
Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni