YURTDIŞINDA NORMALLEŞME ÇABALARI DEVAM EDİYOR
Japonya Merkez Bankası Yardımcısı Uchida’nın daha fazla faiz artırımına gitmeyeceklerini açıkladıktan sonra toparlanma yaşayan Asya piyasalarında bugün de pozitif bir genel görünümün mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Asya tarafında bugün Hindastan’dan gelecek enflasyon verileri takip ediliyor olacak.
Çin Merkez Bankası, 2. çeyrek para politikası uygulama raporunu yayınladı. “Çin Merkez Bankası, Tek taraflı ve tekdüze beklentilerin oluşmasını ve kendi kendini güçlendirmesini önleyecek, kurun aşılması riskine karşı koruma sağlayacak. Likiditeyi de makul ölçüde bol tutacaktır. Gayrimenkul, yerel yönetim borçları ve küçük ve orta ölçekli finansal kuruluşlar gibi kilit alanlarda riskleri önlemek ve çözmek için tedbirler uygulayacak” açıklamalarında bulundu.
Ünlü Yatırımcı Mobius, borsada yaşanan sert düşüşe ilişkin yorumlarda bulunarak bunun beklenmedik bir olay olmadığını belirtti. “Bunların hepsi bir araya geldiğinde büyük bir belirsizlik oluşuyor. Japonya’daki durum bir zincirleme reaksiyon başlattı ve tabii ki ABD piyasası düştü. Hisse senetleri ileride daha fazla düşüş yaşayabilir” dedi.
TCMB: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Kore Merkez Bankası, Türk lirası-Kore wonu ikili para takası (swap) anlaşmasını yenilemiştir. Anlaşma, Başkanımız Dr. Fatih Karahan ile Kore Merkez Bankası Başkanı Chang Yong Rhee tarafından imzalanmıştır. Swap anlaşması, iki merkez bankası arasında güncel döviz kurlarını yansıtacak şekilde azami 56 milyar Türk lirası veya 2,3 trilyon Kore wonu değerinde yerel para birimi takasına imkân sağlayacaktır. Anlaşma geçerlilik süresi bugünden itibaren 3 yıl olup, tarafların karşılıklı uzlaşısı üzerine uzatılabilecektir.
New York Times ile Siena College, 5 Kasım’da yapılacak ABD başkanlık seçim anketine göre, Michigan, Wisconsin ve Pensilvanya’da Demokratların adayı Harris, Cumhuriyetçilerin adayı Trump’dan 4 puan önde görünmekte.
USDTRY
Kurda bu sabah dahil olmak üzere son beş gündür 33,60TL sınırı yukarı yönlü geçilemiyor. Küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalar sonrasında başlayan yükseliş yatay görünüme döndü. Bugün yurt içinde işsizlik verisi takip edilirken ABD’de hazine bütçe dengesi takip edilecek. Genel olarak haftaya daha sakin bir görünüm ile başladığımız söylenebilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 33,50TL ana destek bölgesi, 33,40TL ve 33,25TL bu seviye altında destek olarak kısa vadeli takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde ise 33,60TL ana direnç seviyesi olmaya devam ederken bu seviyenin geçilmesi durumunda 33,70 psikolojik direnç ve üzerinde 33,80 direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.
EURTRY
Çaprazda da fiyatlamalar son yükseliş sonrası yataylaştı. Özellikle paritede kritik 1,0920 civarında fiyatlamalar devam ederken, Türk Lirası’nda yatay fiyatlama bu etkinin gerçekleşmesine neden oldu. Bugün Avrupa’da veri akışı zayıf, bu hafta açıklanacak büyüme verileri takip edilecek. Yurt içinde ise işsizlik oranı verisini takip edeceğiz. Teknik olarak 36,70TL seviyesi ilk destek bölgesi olarak düşünülebilir. Bu seviye altına geri çekilmelerde 36,60TL ve 36,50TL diğer destek bölgeleri olacaktır. Olası yükseliş denemelerinin devam etmesi durumunda ise kısa vadeli 36,80TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 36,90TL ve 37,00TL ana direnç bölgesi olarak diğer direnç seviyeleri olacaktır.
EURUSD
Paritede işlemler piyasada risk algısında toparlanma ile birlikte gün içi dar bant içinde ve 1,0920 seviyesi etrafında gerçekleşiyor. Dolar endeksi 103 seviyesi üzerinde seyretmeye devam ederken yükseliş denemeleri sınırlı kalıyor. Kararsız seyrin bugün de devamı beklenebilir. ABD’de hazine bütçe dengesi takip edilecek, Avrupa’da ise veri akışı zayıf. Piyasanın olumluya dönmesi pariteyi aşağı yönlü baskılayabilir. Teknik olarak değerlendirdiğimizde ilk destek seviyesi 1,0920 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,0900 ve sonrasında 1,0880 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,935 ve 1,0950 ana direnç bölgesi olmaya devam edecektir. 1,0950 üzerine geçişlerde ilk direnç bölgesi 1,0970 olmaya devam edecek.
ONS ALTIN
Ons altın için küresel piyasalarda yaşanan dalgalanma sonrasında likidite ihtiyacının zaman zaman ons altında aşağı baskı yaratması etkisinin geçtiğimiz haftanın son işlem gününe doğru azaldığını ve 2420 dolar üzerinde kalıcılık sağlandığını söyleyebiliriz. ABD 2 yıllık tahvil faiz getirisi 10 yıllık tahvilin üzerinde %4,05, dolar endeksi ise 103 seviyesi üzerinde tutunmaya devam ediyor. Bu nedenle yatay fiyatlama beklenebilir. Teknik olarak 2420 dolar seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilmeye devam edilebilir. Bu seviye altına geçişlerde destek seviyeleri 2400 dolar ve 2385 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2435 dolar ve üzerinde 2445 dolar ana direnç seviyeleri olarak takip edilecek. 2445 dolar üzerinde 2460 dolar diğer direnç bölgesi olacaktır.
GBPUSD
Paritede toparlanma eğilimi hafta kapanışına doğru devam etti ve 50 günlük üssel ortalama olan 1,2770 seviyesine yaklaşıldı. Bugün İngiltere’de veri akışı zayıf, ABD’de hazine bütçe dengesi açıklanacak. Genel olarak bugün karar aşamasının piyasa için devam edeceğini düşünüyoruz. Paritede ABD doları baskısının devam etmesine rağmen toparlanma eğilimi devam edebilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,2740 seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda geri çekilme devam edebilir. Aşağı yönlü devam eden geri çekilmelerde 1,2720 ve 1,2700 diğer destek bölgeleri olacaktır. Yükselişlerde ise ilk direnç seviyesi 1,2770, bu seviye yukarı yönlü geçilirse 1,2795 ve 1,2820 seviyeleri orta vadeli takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altın kurda ve ons altında kısa vadeli zirvelere yakın fiyatlamanın devam etmesi ile birlikte 2620TL üzerinde tutunmaya devam ediyor. Bu hafta başlangıcı geçtiğimiz haftaya göre daha sakin olsa da kur tarafında yükselişlerin sınırlı kalması beklenebilir. Ons altında ise toparlanma devam ederken bugün veri akışının sınırlı olması ile birlikte her iki yöne de daha az istekli fiyatlamalar görebiliriz. Teknik olarak geri çekilmelerde 2620TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda 2600TL ve 2585TL ana destek bölgesi takip edilebilir. Yükselişlerde 2630TL seviyesi ilk direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Yükselişin devam etmesi durumunda 2640TL ve 2650TL diğer direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni