MERKEZ BANKALARI FAİZ KARARLARI ÖNCESİ PİYASALARDA DOLAR GÜÇLENİYOR
FED tarafından açıklanan temmuz ayına ait tüketici kredileri verilerine göre, ülkede tüketici kredileri Temmuz’da önceki aya göre 25,5 milyar dolar artarak toplamda 5 trilyon 93,7 milyar dolarlık hacme ulaştı. Bu artış, piyasanın 12,3 milyar dolar artış beklentisinin oldukça üzerindeydi. Haziran’da ise tüketici kredilerindeki artış 5,2 milyar dolar olmuştu.
FED’in New York Şubesi’nin yayımladığı ağustos ayı Tüketici Beklentileri Anketi sonuçlarına göre, önümüzdeki üç yıla dair medyan enflasyon beklentisi 0,2 puan artarak yüzde 2,5’e çıktı. Bu ankete yaklaşık 1300 hane katıldı ve kısa vadeli, 12 aylık enflasyon beklentisi ise Ağustos’ta sabit kalarak yüzde 3’te kaldı. Ayrıca, 5 yıllık dönemi kapsayan enflasyon beklentisi de değişim göstermeyip yüzde 2,8 seviyesinde kaldı.
ABD İstatistik Bürosu’nun açıklamasına göre, toptan stoklar tahmin edilen %0,3 artışın altında kalarak %0,2 arttı. Stoklar haziran ayında ise değişim göstermemişti. Ekonomistler stok artışının revize edilmeden %0,3’te bırakılmasını beklerken, temmuz ayında stoklar yıllık %0,4 artış gösterdi. Toptan satışlar ise Haziran’daki %0,3’lük düşüşün ardından temmuz ayında %1,1 arttı ve toptancıların stoklarını boşaltma süresi de 1,36 aydan 1,35 aya düştü.
Tropikal Fırtına Francine, Meksika Körfezi’nde etkisini artırarak Kategori 2 kasırga seviyesine ulaşma beklentisiyle sondaj ekiplerinin tahliyesine neden oldu. Kasırganın 9 büyük platforma zarar verebileceği tahmin ediliyor. Brent petrol fiyatları ise büyük ekonomilerdeki sınırlı talep ve yüksek arz endişeleri nedeniyle 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu durum OPEC+’nın kapalı üretimi yeniden başlatma kararını ertelemeye itti.
Çin Gümrük İdaresi verilerine göre, ağustos ayında Çin’in ihracatı yıllık %8,7 oranında artış gösterdi ve bu, ekonomistlerin %6,6’lık artış beklentisini aştı. Ancak ithalat sadece %0,5 oranında arttı ve beklentilerin oldukça altında kaldı. Yılın ilk 8 ayında ise ihracat %4,6, ithalat ise %2,5 oranında arttı.
USDTRY
Kurda 34,00TL üzerinde tekrar fiyatlama gerçekleşiyor ve sabah saatlerinde 34,10TL seviyesine kadar yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Daha önce kalıcı olarak geçilemeyen bir seviye bu nedenle 34,10TL üzerinde kalıcılık durumunda nispeten yükseliş daha hızlı gerçekleşebilir. Bugün yrut içinde temmuz ayı sanayi üretimi ve işsizlik oranı açıklanacak, ABD’de ise veri akışı zayıf olmaya devam ediyor. Teknik olarak geri çekilmelerde 34,00TL destek bölgesi olmaya devam ediyor. 33,90TL ve 33,80TL bu seviye altında diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükselişlerde 34,10TL ilk direnç seviyesi, bu seviyenin geçilmesi durumunda 34,20TL psikolojik direnç ve üzerinde 34,30TL direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.
EURTRY
Çaprazda Avrupa’da faiz indirim beklentisi devam ederken ekonomiye yönelik genel eleştirilerin devam etmesi Euro tarafında değer kaybı yaşanmasına neden oluyor. Aynı zamanda Türk Lirası’nda da yaşanan sınırlı değer kaybı ile birlikte yatay fiyatlama gerçekleşmesine neden oluyor. Bugün Avrupa’da Almanya ağustos enflasyon verisi takip edilirken, yurt içinde sanayi üretimi ve işsizlik verileri açıklanacak. Teknik olarak 37,60TL seviyesi ilk destek bölgesi olacaktır. Bu seviye altına geri çekilmelerde 37,50TL ve 37,40TL diğer destek bölgeleri. Olası yükseliş denemelerinde 37,80TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 37,90TL ve 38,00TL diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.
EURUSD
Paritede güçlü ABD doları baskısı yanı sıra Avrupa Merkez Bankası’nın hafta içinde gerçekleştireceği toplantıda faiz indirim beklentisinin devam etmesi ile birlikte geri çekilme dün 1,1020 seviyesine kadar devam etti. Bugün Almanya enflasyon verisi takip edilirken, ABD’de veri akışı zayıf kalmaya devam ediyor. Önümüzdeki hafta ABD’de Fed toplantısında faiz indirimi beklenmesine rağmen tahvil faizlerinde yatay fiyatlama paritede yükselişleri sınırlı kılıyor. Teknik olarak ilk destek seviyesi 1,1020 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,1000 ve sonrasında 1,0980 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,1050 ana direnç seviyesi, sonrasında 1,1070 ve 1,1100 diğer direnç bölgeleri olmaya devam edecek.
ONS ALTIN
Ons altında teknik destek ve direnç seviyeleri dar bant içinde fiyatlamalarda çalışmaya devam ediyor. ABD doları Fed’in 18 Eylül FOMC toplantısında faiz indirimi yapılması beklenirken güçlenmeye devam ederken, tahvil faizlerinde yatay fiyatlamanın devam ettiğini söyleyebiliriz. Bugün veri akışının sınırlı olması ile birlikte geri çekilmelerde 2500 dolar seviyesi yönü belirlemekte önemli bir seviye olmayı sürdürecektir. Teknik olarak 2500 dolar ilk destek bölgesi olarak takip edilmeye devam edilebilir. Bu seviye altına geçişlerde destek seviyeleri 2490 dolar ve 2470 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2510 dolar direnç seviyesi olacaktır. 2510 dolar üzerinde 2525 ve 2535 dolar diğer direnç bölgeleri olacaktır.
GBPUSD
Paritede uzun süredir destek seviyesi olarak takip ettiğimiz 1,3100 dün aşağı yönlü kırıldı. ABD dolarında yaşanan değer kazançı aşağı yönlü baskının devam etmesine neden oluyor. Bugün İngiltere’de işsizlik verisi açıklanırken, ABD tarafında veri akışı zayıf. Fed FOMC toplantısından bir gün sonra BoE faiz kararı açıklanacak, bu nedenle 1,3040 seviyesine kadar geri çekilme devam edebilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,3070 seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviye altına geri çekilme devam edebilir. Aşağı yönlü geri çekilmelerde 1,3050 ve 1,3020 diğer destek bölgeleri olacaktır. Yükselişlerde ilk direnç seviyesi 1,3085 bu seviye üzerinde 1,3100 ve 1,3130 seviyeleri kısa vadeli takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altında ons altın ve kurda yaşanan yatay fiyatlama ile birlikte sakin görünüm zirve seviyelere yakın devam ediyor. Bugün kur tarafında son iki gündür yaşanan yükselişin sınırlı olmakla birlikte devam ettiğini görebiliriz. Ons altında ise 18 Eylül Fed toplantısına kadar yatay fiyatlamanın belli bir bant içinde devam etmesini bekliyoruz. Bu nedenle sınrılı oynaklık ile gram altın fiyatlaması gerçekleşmesi muhtemel gözüküyor. Teknik olarak geri çekilmelerde 2740TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye altında 2730TL ve 2720TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde ise 2740TL üzerinde kalıcılık durumunda 2750TL seviyesi ilk direnç, yükselişin devam etmesi durumunda 2760TL ve 2770TL diğer direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni