Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (1.04.2024)

TÜRKİYE’NİN 479 TON ALTINI VAR

Fed’in yakından takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) ABD’de Şubat’ta aylık +0.3% ile beklentiler doğrultusunda geldi.

ECB para politikası belirleyicilerinden Francois Villeroy de Galhau, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu bahar ‘ılımlı’ bir faiz indirimi ile başlayacağını ve bunun ABD Merkez Bankası’nın zaman diliminden bağımsız olarak gerçekleşeceğini söyledi. İngiltere’de halkın enflasyon beklentileri Mart ayında da geriledi. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi ve Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras yıl sonuna kadar 25’er baz puanlık 4 faiz indirimi olabileceğini söyledi. Avrupa piyasaları paskalya tatili nedeni ile kapalı olacak.

Altın tarihi zirvesini tazelerken, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve Dünya Altın Konseyi, 2023 itibariyle en çok altın rezervi bulunan 11 ülke açıkladı. Buna göre ABD 8 bin 133 tonla birinci sırada olurken Türkiye 479 ton ile 11.sirada yer alıyor. Yurt içinde dış ticaret açığı Şubat’ta bir önceki yılın aynı ayına göre %44,2 azalarak 12 milyar 130 milyon dolardan, 6 milyar 771 milyon dolara geriledi. Ticaret Bakanı Bolat: Dış ticaret açığındaki gerilemeyle cari işlem açığında düşüşün sürmesi bekleniyor. 2024 Şubat ayı dış ticaret açığındaki gerilemenin etkisiyle cari işlemler açığındaki bu düşüşün şubat ayında da sürmesi beklenmektedir. İhracattaki artış ve ithalattaki gerileme ile bir taraftan makroekonomik istikrar güçlendirilirken diğer taraftan ekonomik büyümenin daha dengeli bir yapıya kavuşması sağlanmaktadır. Dış ticaretteki bu olumlu seyir ile 2024 yılının ilk çeyreğinde net mal ve hizmet ihracatının büyümeye pozitif katkı vermesi beklenmektedir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin dış kaynak akışına ilişkin değerlendirmede bulundu. Dış finansman kuruluşlarından, ülkedeki kurumlara proje finansmanı kapsamında kaynak sağlamaya devam ettiklerini vurgulayan Şimşek, son olarak Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) deprem bölgesi için açıkladığı 1,5 milyar euroluk finansman paketi kapsamında 500 milyon euroluk desteğe yönelik mutabakat zaptının imzalandığını anımsattı. Söz konusu kaynak, Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin sağlanması ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecinin desteklenmesi amaçları için kullanılacak. Yeşil dönüşüm için Dünya Bankası ile güçlü işbirliği sürecek. Türkiye’nin net dış borç stoku 4.çeyrekte 261.4 milyar dolar oldu. Türkiye’nin AB tanımlı genel yönetim toplam borç stoku 4. çeyrekte 7 trilyon 751 milyar TL (Önceki: 6 trilyon 906 milyar TL) Kartlı ödemeler 2023 yılında %122 arttı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile 2023 yılında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre %122 artarak 8 trilyon 241 milyar lira oldu. M3 para arzı Şubat’ta yıllık bazda büyümeye devam etti. Geniş para arzı M3, Ocak 2024 döneminde yıllık %63,5 büyümenin ardından Şubat 2024 döneminde yıllık %64,5 büyümüştür. En dar para tanımı olan M1’in yıllık büyüme oranı ise bir önceki ay %52,2 olarak gerçekleşirken Şubat ayında %57,2 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri belirlemek için sandık başına gitti. Çin 2023 yılında 253 milyar dolar cari işlemler fazlası verdi. Çin’de imalat sanayinde ekonomik aktivite, mart ayında 6 ayda ilk kez büyüme seyrine girdi. Bu artış, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin istikrar kazanmaya başladığına işaret etti.

USDTRY

Yerel seçimler geride kaldıktan sonra ilk işlem gününde kurda sınırlı yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Bugün her iki bölgeden açıklanacak PMI verileri takip edilirken ABD piyasaları geçen Cuma günü kapalı olması ile üç günlük tatil sonrası tekrar açılıyor. TCMB faiz artışlarına devam ederken kurda geri çekilmelerin sınırlı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Teknik olarak 32,40 TL üzerinde kalıcılığın devamında, yükseliş devamı beklenirken, 32,50 ve 32,60TL seviyeleri direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Gün içi bu seviye altına geri çekilmelerde. 32,30TL ilk destek seviyesi olurken 32,20T ve altında 32,10TL seviyeleri destek bölgeleri olarak takip edilebilir.

EURTRY

Çaprazda genel olarak paritede yaşanan geri çekilme etkisi ile yükselişler sınırlı kalırken, Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı yükselişi destekliyor. Bugün yurt içinde imalat PMI verisi takip edilirken Avrupa piyasaları geçen hafta cuma günü olduğu gibi bugün de tatil nedeniyle kapalı olacak. Teknik olarak değerlendirdiğimizde İlk direnç noktası olarak 35,00TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 35,10TL ve 35,20TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olacaktır. Geri çekilmelerde İlk destek noktası olarak 34,90TL destek seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında 34,80TL destek seviyesi ve 34,70TL diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.

EURUSD

Paritede son iki haftada yaşanan geri çekilme sonrasında her iki bölge geçen hafta Cuma günü tatil olması nedeniyle 1,08 altında haftalık kapanış sonrasında bugün de Avrupa’da tatilin devam etmesi nedeniyle yatay fiyatlama devamı beklenebilir. Bugün ABD’de inşaat harcamaları ve PMI verileri takip edilirken, Avrupa’da sakin görünüm devam edecek. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,0780 noktasını ve bu seviye altında 1,0770 bölgesini ilk yakın destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bu destek noktalarının altında 1,0760 yakından izleniyor olacak. Olası yükselişlerde ise 1,0790 kısa vadeli gün içi ilk direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0800 ve üzerinde 1,0810 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

ONS ALTIN

Ons altında geçen hafta yaşanan yükseliş sonrasında tarihi zirve seviyelerinde haftalık kapanış gerçekleşmişti. Cuma günü ABD piyasaları tatil nedeniyle kapalı olması sonrasında bugün tekrar piyasalar açılınca ons altında yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Tahvil faizleri ve dolar endeksinde kayda değer geri çekilmeler olmamasına rağmen yükseliş gerçekleşmesi devamı gelebileceğini gösteriyor. Teknik olarak İlk destek noktası 2270 dolar bu seviye altında 2240 ve 2230 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise ilk direnç seviyesi 2270 dolar. Bu seviye üzerine geçişler yükseliş trendinin devam ettiğini gösterir. Yükseliş devamında ise 2280 ve 2290 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olacak.

GBPUSD

Paritede son dönemde değerlenen ABD dolarının etkisini görüyoruz. Geçen hafta 1,26 seviyesine ve altına doğru gerçekleşen geri çekilmeler sonrasında son dört gündür yatay fiyatlama devam ediyor. Bugün ABD piyasaları üç günlük tatil sonrası tekrar açıldı, İngiltere’de ise veri akışı sınırlı kalmaya devam edecek. ABD’de PMI verileri ve inşaat harcamaları takip edilecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,2625 üzerinde yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. ilk direnç noktası 1,2630 ve üstünde fiyatlama için 1,2640ve 1,2645 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2610 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviye altında 1,2600 destek seviyesi ve sonrasında 1,2590 bölgeleri genel olarak izlenebilir.

GRAM ALTIN

Gram altın TCMB faiz artışı sonrasında kurda yaşanan geri çekilme ve bir süre yatay fiyatlama sonrasında özellikle ons altında ard arda gelen yeni zirve fiyatlarına ayak uyduruyor. Geçtiğimiz Cuma günü tarihi zirve kapanışı sonrasında, yeni haftayada 2350TL üzerine geçerek yükselişine devam ettiğini söyleyebiliriz. Tekik olarak ilk direnç seviyesi 2360TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 2370TL ve 2380TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 2350TL noktası ilk destek olarak talep edilebilir. Bu fiyatlama altında 2340TL ve 2330TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni