Sermaye piyasalarının oyuncuları ile Maliye’yi karşı karşıya getiren türev enstrümanların vergilendirilmesi konusu netleşti. Foreks, vadeli işlem, opsiyon ve varant’ın vergilendirilmesindeki ‘gri’ alanlar giderildi.
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğ ile sermaye piyasalarındaki türev enstrümanların BSMV, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi açısından hangi oranlarda vergiye tabi tutulacağı belli oldu. Buna göre dövize dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri temel olarak kambiyo işlemi kapsamında değerlendirilerek sıfır vergiye tabi olacak. Vadeli işlemlerde döviz harici işlemlerde ise yüzde 5 BSMV tahsil edilecek. Varantlar ise opsiyon gibi değerlendirilecek. Türkiye’de borsada faaliyet gösteren varantlar BSMV istisnasına tabi tutularak sıfır vergi uygulanacak. Yıldızı son yıllarda parlayan foreks ise tebliğ ile Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) açısından kambiyo işlemi olarak görülmüyor. Bu kapsamda elde edilen gelir BSMV’ye tabi olacak. Örneğin 1,35’ten alınan Euro/dolar paritesininin 1,38’den satılması halinde aradaki üç puanlık fark için BSMV alınacak.
Banka, banker ve sigorta şirketleri tarafından yapılan vadeli işlem, opsiyon sözleşmeleri, varantlar ve foreks piyasalarına ilişkin işlemlerin nasıl vergilendirileceği belli oldu. Gelir Vergisi açısından türev enstrümanlara ilişkin temel olarak dar mükellef ve tam mükellefler için Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesine göre stopaj yapılacak. Kanunun ilgili maddesinde hisse senedi alım-satım kazançları, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden elde edilen gelirler, menkul kıymet ve vadeli işlem ve opsiyon piyasalarında işlem gören diğer menkul kıymet gelirleri tevkifata tabi tutuluyor. İdarenin tebliğinin Kurumlar Vergisi’ne bakan yönünde ise nasıl değerleme yapılacağı vadeye bağlı olacak. Maliye tarafından hazırlanan vadeli işlem, opsiyon, varant ve foreks’in vergilendirilmesine yönelik tebliği değerlendiren piyasa uzmanları, türev enstrümanların vergilendirilmesindeki gri alanın giderildiğini söyledi.
Öte yandan KDV’de yapılan bir tebliğ değişikliği ile ilaç ve gıda şirketlerinin yıllardır talep ettiği vergilendirme sorunu çözülüyor. Bayilere yıl sonlarında verilen primlerin vergilendirilmesindeki farklılık gideriliyor. Örneğin 100 liralık mal satan bayiye verilen 10 liralık prim için de aynı KDV oranı uygulanacak.
Kaynak: www.zaman.com.tr