Artan kapasite ve elektrifikasyon…
Tavsiye: AL
Kapanış Fiyatı TL: 475.60
Hedef fiyat TL: 703.00
Getiri potansiyeli: %48
FROTO için tahminlerimizi ve 12 aylık hedef fiyatımızı pay başına 703,00 TL olarak revize ediyoruz. 12 aylık hedef fiyatımız %48 getiri potansiyeline işaret ederken, AL tavsiyemizi koruyoruz. Craiova satın alımı ile üretim kapasitesinde artış, Avrupa’da en çok satılan Ford binek araç modeli Puma’nın üreticisi olması, yurtiçi pazardaki güçlü konumu, ürün portföyünün binek araçlar ile çeşitlendirilmesi, değerlememizde FROTO için ana katalistlerdir. 2023T dönemi tahminlerimizde FROTO, 8.3x FD/FAVÖK ve 9.6x F/K çarpanından işlem görmektedir.
Craiova…
2Ç22’de satın alınan ve 3Ç22’de konsolide edilmeye başlanılan Romanya operasyonlarının, şirketin gelecek projeksiyonunda önemli yer tutmasını bekliyoruz. Satın alım ile Avrupa’da en çok satan Ford markalı binek araç modeli olan Puma’nın üreticisi haline gelen FROTO, Yeniköy fabrikasında gerçekleştirilen Courier üretimini 2Y23’te Craiova’ya adapte edecek. 3 yıl içerisinde gerçekleştirilmesi planlan 490 milyon Euro tutarındaki yatırım ile Puma ve Courier’in toplam üretim kapasitesi 250 bin adetten 272 bin adete yükselecek.
Büyüyen satış hacmi 3Ç22 finansallarını destekledi…
3Ç22’de, toplam satışlar artan üretim adetlerinin katkısıyla çeyreklik bazda %49 ve yıllık bazda ise %40 artışla 140 bin adete yükseldi. Aynı zaman diliminde, yurt içi satışlar çeyreklik bazda %4, yıllık bazda %43 artışla 20 bin adet olarak gerçekleşirken, ihracat hacmi çeyreksel bazda %61, yıllık bazda ise %40 artışla 120 bin adete ulaştı. Şirketin 2023T’de 561 bin adet, 2024T’de ise 617 bin adet satış gerçekleştirmesini öngörüyoruz.
Güçlü büyüyen binek araç segmenti…
Öncü ticari araç üreticisi olan FROTO, görece daha düşük rekabetin bulunduğu ticari araç pazarında avantajlı bir iş modeline sahip. Şirket, Craiova satın alımı ile rekabetin yoğun olduğu; daha düşük kar marjlarına sahip binek araç segmentinde üretici haline gelirken, Puma modelinin mevcut market penetrasyonu ve yüksek talep görmesi, şirkete rekabet gücü avantajı sağlamaktadır. Çeşitlendirilmiş ürün portföyünün, konsantrasyon riskini azaltarak şirketin uzun vadeli büyüme hedeflerine katkıda bulunmasını bekliyoruz.
Liderliğin pekiştiği hafif ticari araç segmenti…
2022’de, hafif ticari araç satış hacmi yıllık bazda %24 artışla 66 bin adete olarak gerçekleşirken, şirketin pazar payı %30’dan %35’e yükseldi. Ford Motor Company ile VW arasındaki stratejik iş ortaklığı ile FROTO VW’nin 1 tonluk ticari araçlarını Türkiye’de üretecektir. Anlaşmanın süresi 11 yıl olup, FROTO, 5 yılda tamamlamayı planladığı 1,4 milyar Euro tutarındaki yatırımlar ile üretim kapasitesini 195 bin adetten 405 bin adete yükseltmeyi hedeflemektedir. Şirketin hem Türkiye hem de Romanya operasyonlarındaki kapasite artırıcı yatırımları, hafif ticari araç segmenti için katalistimiz.
Yurt dışında ayak izi artan kamyon segmenti…
Dizayn ve üretim süreçleri FROTO tarafından yürütülen Ford Kamyonlarının tüm fikri mülkiyet hakları şirkete ait olup, şirketin yıllık 18,7 bin adetlik üretim kapasitesi bulunmaktadır. Şirket tarafından yayınlanan verilere göre, 2022 yılında kamyon satışları yıllık bazda %62 artış ile 6,410 adete yükselirken, şirketin operasyonlarının bulunduğu ülkelerdeki kamyon pazarları yıllık bazda ortalama %44 büyüme kaydetti. Şirket, kamyon segmentinin en önemli pazarı olan Batı Avrupa pazarına giriş yaparken, 2022 yılı itibariyle faaliyet gösterdiği ülke sayısını 46’ya yükseltti. Şirket, 2026 yılına kadar 6 adet Batı Avrupa ülkesine daha nüfuz etmeyi hedefliyor.
Elektrifikasyon…
Şirket, 6 adet tam elektrikli aracını 2024 yılına kadar piyasaya sunmayı hedeflemektedir. Hafif ticari araç segmentinde elektrikli modelleri yüksek talep gören FROTO, şu ana kadar +10.000 adet E-Transit siparişi aldı. Avrupa’da satılan Ford markalı ürünlerin %74’ünü üreten FROTO için Avrupa’daki elektrikli araç talebi önem arz etmektedir. 2022 yılının ilk 9 ayında benzinli araca olan talep daralırken, elektrikli araçlara olan talepte yüksek oranlı artışlar gözlendi. Avrupa Otomotiv Üreticileri Derneği’nin yayınladığı istatistiklere göre, 3Ç22’de otomotiv kayıtlarının %22,6’sı Hibrit Elektrikli Araçlardan, %11,9’u Bataryalı Elektrikli Araçlardan, %8,5’i ise Plug in Hibrit Elektrikli Araçlardan oluşmaktadır (2021: Hibrit: %21,2, Batarya: %9,8). FROTO’nun, Aralık ayının başında Almanya merkezli posta şirketi DHL’den 2.000 adetlik elektrikli hafif ticari araç siparişi alması yurt dışındaki talebi özetleyen bir örnektir. Küresel olarak artan e-ticaret hacmi ve pandemi sonrası bu sürecin daha da hızlanması, Avrupa’da kargo bağlantılı olarak ticari araç segmentini destekleyen ana etkenler oldu. Bu bağlamda, elektrifikasyon yol haritasını açıklamış olan FROTO’nun yüksek talepten olumlu şekilde kazanım elde etmeye devam edeceğini öngörüyoruz.
Normalleşen marjlar…
Değerleme periyodumuzda, FROTO’nun kar marjlarının normalleşmesini bekliyoruz. Öngörümüzdeki ana gerekçeler i) Craiova operasyonları geçiş sürecindedir ve Ecosport modelinin üretimi 2022 yılı itibariyle sona erdi. Ek olarak, Romanya’da 1Y23’te yalnızca ePuma üretilecek olup, Courier’in üretimine 2Y23’te başlanılacak. Bu sebeplerden ötürü, Romanya operasyonlarının finansallara olan katkısının 1Ç23 ve 2Ç23’te sınırlı düzeyde olacağını öngörmekteyiz ii) Şirket, binek araç segmentinde üretici konumuna erişirken, bu segmentin rekabet yoğun ve görece daha yüksek maaliyetlere sahip olması, marjlardaki normalleşmede ana etkiyi oluşturacaktır iii) Craiova’nın satın alımı ile ihracatın toplam satışlar içindeki oranı ise yükselecek.
Kaynak: Tacirler Yatırım